Victoria Lungu: „Nu mi-e frică de nimic!”

La sfârşit de 2016, după ce a lansat albumul de muzică populară „La poarta părinţilor”, Victoria Lungu a aflat că s-a stins din viaţă Valentin, cel mai mare dintre fraţi. Şi parcă nu era de ajuns, pe 1 aprilie avea să primească încă o lovitură grea: s-a prăpădit şi Vasile, cel de-al doilea frate. Atunci interpreta a ales să se retragă într-un con de umbră, din care a reuşit s-o scoată Valeria, fiica ei, dar şi fanii, de la care primea zilnic zeci de mesaje. Această susţinere au făcut-o să înţeleagă că trebuie să meargă mai departe, iar dacă vrea să se refugieze, să aleagă studioul de înregistrări. Aşa a făcut, astfel că artista a dat start sezonului estival cu surprize muzicale realizate în cadrul proiectului „VichyLu”.

În 2016, la sfârşitul lui noiembrie, Victoria Lungu a lansat un album de muzică populară în memoria părinţilor ei, intitulat „La poarta părinţilor” şi realizat în colaborare cu orchestra „Lăutarii”. La scurt timp după acest eveniment frumos, interpreta a primit o veste dureroasă: Valentin, cel mai mare dintre fraţii ei, s-a stins din viaţă. Ca să facă faţă suferinţei, artista, sora ei şi cel de-al doilea frate al lor au avut nevoie de spitalizare. Iar dacă cele două surori au putut să găsească forţa necesară ca să meargă mai departe, nu putem spune acelaşi lucru şi despre fratele lor, Vasile, care s-a prăpădit şi el peste câteva luni.

1

„Suferinţa era prea mare”

„Vasile s-a îmbolnăvit după decesul lui Valentin, nu a putut face faţă durerii… De altfel, în acea perioadă am ajuns tustrei la spital, căci suferinţa era prea mare. Nu eram bine deloc, dar am avut noroc de fiica mea, care mă încuraja şi îmi spunea că trebuie să merg înainte, iar cel mai bun remediu ca să uit de durere este muzica. Am ascultat-o şi am înţeles că a avut dreptate, căci sfaturile ei m-au ajutat să trec peste decesul lui Valenin. Şi publicul meu m-a ajutat enorm, căci mă căuta şi îmi scria, iar faptul că eram dorită la concerte şi evenimente private a însemnat mult pentru mine. Aşa că muzica, publicul şi fetiţa mea m-au ajutat să fac faţă celor două încercări, una mai grea ca alta. Mă consideram o femeie foarte puternică, însă acum am înţeles că sunt slabă”, ne-a declarat Victoria Lungu.

De ce nu a organizat concertul aniversar promis

După ce şi-a pierdut fraţii, interpretei nu i-a mai ars de concertul aniversar cu ocazia împlinirii vârstei de 45 de ani, care ar fi trebuit să aibă loc la Palatul Naţional „Nicolae Sulac”. „Am avut doar o emisiune la postul public de televiziune, în cadrul căreia am lansat şi albumul dedicat părinţilor. Sunt sigură că o să realizez cândva acel concert, pentru că atunci când îmi pun un scop, nu mă las până nu-l văd realizat”, precizează cântăreaţa.

„De vină este vara”

2

De curând, în cadrul proiectului „VichyLu”, Victoria Lungu, în colaborare cu Smally Music Studio şi Valeriu Pasha, a lansat melodia „De vină este vara”. A vrut să-şi surprindă publicul cu un single estival, iar despre feedback spune că este cel pe care şi l-a dorit şi care o reprezintă în totalitate.

„Este o piesă foarte bună, iar atenţia de care se bucură şi faptul că aceasta este deja în topuri ne dovedeşte că o să ajungă un hit al verii. Când lansez o melodie, nu am aşteptări – o fac ca să-mi placă în primul rând mie şi publicului meu. Doar atunci când eram la început de carieră făceam piese pe placul compozitorilor, pentru că aveam nevoie de cât multe melodii în repertoriu. Dar de când mi-am făcut un nume, mi-am zis că o melodie trebuie să fie de calitate şi să fie lansată la timp. Nu am nevoie de single-uri lansate ca pe conveier, prefer ca acestea să fie puţine, dar bune”, susţine interpreta.

Cântă despre El

Şi pentru că majoritatea melodiilor pe care le-a lansat sunt autobiografice, Victoria Lungu a decis să dea start verii cu o melodie „altfel”. „De vină este vara” e o piesă despre El, cel cu ochi albaştri, alături de care vrea ca nopţile să-i fie deosebite. „Cel despre care cânt, încă nu există în viaţa mea. Sunt de atâţia ani singură… Dar sper că într-o bună zi El va veni”, adaugă cântăreaţa.
Melodia, ca şi toate celelalte din repertoriul său, a fost lansată într-o zi specială. De această dată, Victoria Lungu a ales ziua de naştere a unicei sale fiice. Despre relaţia frumoasă şi sudată pe care o are cu Valeria, artista ar putea vorbi la nesfârşit. „De altfel, în urmă cu cinci ani, tot în această zi am lansat şi melodia ‘Doar o fată are mama’”, concretizează cântăreaţa.

Despre relaţia cu fiica sa

3

La cei 23 de ani împliniţi, Valeria este sprijin de nădejde pentru mama ei, care îi cere sfatul de fiecare dată, inclusiv atunci când se pregăteşte să scoată o melodie nouă.

„Dacă înainte ea era cea care avea nevoie de sfaturile mele, acum locurile s-au inversat. Valeria se simte matură şi consideră că le cunoaşte pe toate, iar eu mă străduiesc să-i dau frâu liber, să simtă că are personalitate, căci nu poţi să-ţi ţii copilul în umbra ta toată viaţa. Acum Valeria este în ultimul an de studiu la Şcoala de Televiziune „Tudor Vornicu” din Bucureşti, iar paralel munceşte şi în modelling, unde prinde contracte foarte bune. S-a mutat în România de trei ani, acum acolo este casa ei, acolo îi sunt prietenii şi acolo a cunoscut succesul. Când era lângă mine, nu-i vedeam caracterul ambiţios şi puternic, însă distanţa m-a ajutat s-o văd altfel. De când e la Bucureşti, a înţeles că este pe cont propriu şi că dacă va sta locului, nimeni nu va deschide uşile în locul ei – a învăţat asta din exemplul meu. Ştie că tot ce am realizat în viaţă se datorează muncii pe care am depus-o. Mă bucur când văd că e cu caracter şi că ştie unde vrea să ajungă. Bine, am şi eu aşteptări mari în ceea ce o priveşte pe Valeria, aşa cum şi mama mea a avut de la mine, însă în primul rând trebuie să ştie ea ce îşi doreşte să realizeze”, ne povesteşte Victoria Lungu.

Suţine că Valeria cunoaşte succesul datorită talentului său, dar şi faptului că munceşte foarte mult. „Ştiu că Valeria o să-mi ducă numele mai departe cu mândrie”, adaugă interpreta.

Cea mai mare dorinţă

În cadrul colaborării cu orchestra „Lăutarii”, Victoria Lungu a lansat şi două duete: unul cu Maria Sarabaş şi altul Doina Arseni-Grigoraş. Acum, cea mai mare dorinţă a cântăreţei este să facă o piesă împreună cu fata ei.

„Ştiu că duetele între mamă şi fiică au priză la public. Acum cel mai greu îmi este s-o conving pe Valeria să facem această melodie. Poate cândva o să şi-o dorească ea, însă atunci eu mă voi lăsa convinsă cu greu (râde – n.a.).

Valeria este pianistă, a făcut şi canto academic, căci, ca orice artist, mi-am dat copilul la şcoala de muzică. Când a mai crescut, ea a vrut să facă actorie, dansuri etc. Are şi talent actoricesc, iar eu, ca mamă, mi-aş dori s-o văd în filme, poate chiar să aibă propria emisiune televizată… Însă cel mai mult îmi doresc s-o văd cântăreaţă. De mică i-am văzut potenţialul vocal şi mă gândesc că o să vină ziua când o să-mi spună: ‘Mamă, vreau să cânt!’”, speră interpreta.

Tradiţia care durează de şapte ani

Săptămâna trecută, Valeria a petrecut trei zile acasă, iar luni a plecat înapoi la Bucureşti, căci joi urma să susţină un examen. Scurtele vacanţe petrecute alături de mama ei zboară ca vântul, iar astfel de zile sunt planificate minuţios, din timp: gătesc împreună bucatele lor preferate, merg la film şi îşi vizitează prietenii de familie. Acum ele speră că vara aceasta vor putea să prindă cinci zile libere ca să plece amândouă la mare.

Victoria Lungu a profitat deja de o mică vacanţă – după ce a lansat melodia „De vină este vara”, a plecat în Turcia cu o prietenă.
Astfel, am aflat că de şapte ani artista merge la mare la început de mai, iar în perioada estivală, când majoritatea colegilor ei sunt în vacanţă, ea munceşte în studio.

„Acum aş vrea să realizez şi un single pentru proiectul „VichyLu”, dar mă gândesc şi la un videoclip pentru cea mai nouă melodie din repertoriul meu. Ideea clipului o am de multă vreme, încă de când am lansat piesa, însă mă împiedic când vine vorba de bani. Cu cât mai frumos vrei să-l faci, cu atât costă mai scump, iar în astfel de cazuri mă gândesc de două ori dacă e bine să-l fac sau ba”, susţine vedeta.

„Nu mă rog la nimeni…”

La sfârşitul discuţiei, am simţit tristeţe în vocea Victoriei Lungu şi nu am putut să nu o întreb care este cauza.

„Am ajuns la vârstă la care nu mi-e frică de nimic, iar tot ce creez e doar pentru public, nu pentru laudele celor din mass-media. Cine a vrut să mă invite la emisiune ca să lansez noutăţile muzicale, m-a invitat, cine nu – asta e! Nu o să mă rog la nimeni să-mi promoveze repertoriul. Ştiu că publicul meu a aşteptat noutăţi muzicale din partea mea şi nu am vrut să-l dezamăgesc, iar asta e tot ce contează. Cred că sunt acolo unde trebuia să ajung şi nu am de gând să deschid uşile cu piciorul”, conchide Victoria Lungu.

Lena NEGRU