Basarabeanca din cinematografia franceză

Zina Esepciuc a jucat în cel mai recent film al regizorului Jacques Doillon

În R. Moldova a studiat jurnalismul, dirijatul coral şi arta fotografică, iar în România şi-a continuat studiile la Şcoala de Televiziune şi Film „Tudor Vornicu”. Dar drumul său nu avea să se oprească aici, căci mai târziu a fost admisă la Şcoala Superioară de Studii Cinematografice din Paris (ESEC). Este vorba de Zina Esepciuc (27 de ani), originară din or. Bălţi, care de cinci ani, cu paşi mici, dar siguri, îşi croieşte un drum în lumea cinematografiei franceze. Talentul basarabencei noastre îşi spune cuvântul, căci doar în ultimul an s-a produs în mai multe filme de lung şi scurt-metraj care urmează să apară. Însă cea mai recentă şi importantă realizare a sa este rolul uneia dintre muze în filmul „Rodin”, peliculă a regizorului francez Jacques Doillon.

1

În acest an, bălţeanca a păşit pentru prima dată pe covorul roşu al Festivalului de Film de la Cannes.
Regizoare şi actriţă, Zina Esepciuc a decis la momentul de faţă să se axeze mai mult pe actorie, pentru că din asta se hrăneşte. I-ar plăcea să filmeze un scurt-metraj, ideea căruia o are de ceva timp, însă deocamdată este la etapa de scriere a scenariului.
A studiat jurnalismul la USM, iar paralel a studiat şi dirijatul coral la Facultatea de Arte Frumoase, căci Zina a fost pasionată de muzică încă de mică. A participat şi la concursuri, de unde venea acasă cu premii şi locuri de frunte.

Pasionată de fotografie

2

O altă pasiune a sa este fotografia, pe care a studiat-o în anii de facultate, la cursul de fotografie al lui Nicolae Pojoga, fotojurnalist, profesor universitar, stringer pentru Reuters, AP, EPA, BBC şi Rompres.
„În anul II de facultate, la orele domnului Pojoga, m-am ‘molipsit’ de fotografie. Era o perioadă foarte activă şi interesantă – în prima jumătate a zilei eram la universitate, apoi mergeam la cursul de fotografie, iar seara studiam dirijatul coral. În anii studenţiei am colaborat cu mai multe publicaţii online şi am scris pentru un ziar bălţean. După absolvirea facultăţii am dat la master, la Comunicare. Atunci m-am şi gândit să plec în România”, îşi începe povestea basarabeanca din Paris.

După Bucureşti a plecat la Paris

5

S-a înscris la Şcoala de Televiziune şi Film „Tudor Vornicu” din Bucureşti, cu intenţia să studieze actoria. Dar chiar de ziua sa a primit un telefon de la directorul instituţiei, care a anunţat-o că nu au suficienți doritori de a studia actoria, aşa că va trebui să-şi aleagă o altă specialitate. Nu a stat mult timp pe gânduri şi a ales domeniul tehnic, pentru că dintotdeauna i-a plăcut camera de filmat. La absolvirea cursului, Zinei Esepciuc i s-a propus să fie profesoară de fotografie la acea şcoală, însă propunerea a venit chiar în ziua în care ea a aflat că a fost acceptată la Şcoala Superioară de Studii Cinematografice din Paris.
„Am învăţat într-o clasă francofonă, mi-am sacrificat copilăria şi adolescența studiind limba şi cultura franceză, aşa că e oarecum firesc că mi-am dorit să merg în Franţa. După cinci ani, câţi au trecut de când sunt aici, pot spune că am făcut alegerea corectă. La ESEC am studiat regia, iar dacă fiind în Moldova nu-mi permiteam să merg zilnic la cinematograf, aici, cu un abonament lunar de 20 de euro, pot să văd mai multe filme pe zi. În timpul studiilor am avut tot felul de slujbe studenţeşti: am fost şi babysitter, am lucrat şi la recepţia unui showroom destul de cunoscut de pe celebrul bulevard Champs-Elysees. Căci atunci când te muţi peste hotare trebuie să laşi orgoliile după uşa aeroportului şi să te apuci de treabă, de altfel nu ai cum să supraviețuiești. Iar Parisul este un oraş scump. Cu paşi mici, am început să-mi fac o cale în lumea cinematografiei franceze. Am început cu roluri neînsemnate, ca să câştig bani şi experienţă pe platoul de filmare, căci e foarte important să vezi cum lucrează regizorii şi starurile”, ne povesteşte Zina Esepciuc, precizând că săptămâna trecută, chiar lângă casa în care stă, a fost filmată o scenă din filmul „Misiune imposibilă”, cu Tom Cruise în rolul principal. Tot lângă casa ei află şi un cinematograf unde au loc toate avanpremierele mondiale. „În timp ce merg pe stradă pot să-l văd pe Leonardo DiCaprio, de exemplu”, adaugă ea.

A lucrat la televiziune

6

În perioada studiilor, Zina Esepciuc a lucrat în calitate de operatoare la un post de televiziune turc, iar mai târziu a făcut parte din echipa de costumieri a filmului „Je suis a vous tout de suite”.
Doar în ultimul an, tânăra actriţă s-a produs în câteva scurt-metraje care urmează să apară şi în care a avut roluri secundare. Însă cea mai importantă realizare a sa este rolul unei muze în filmul „Rodin”.
„Nu vreau un agent ori un manager care să mă ajute, deşi în mod normal aşa ar trebui să fie. Deocamdată mă descurc şi singură. Câştig din rolurile şi figuraţiile pe care le am, mai ales că acum este o perioadă foarte bună pentru lucru, căci vara la Paris au loc foarte multe filmări – important e să găseşti anunţurile şi să mergi la castinguri. Se câștigă bine! Când nu sunt pe platoul de filmare, nu pierd timpul în zadar şi caut de lucru. Dacă te uiţi dintr-o parte, ar putea părea că actorii nu fac nimic, însă ei întotdeauna învaţă texte şi se pregătesc pentru casting-uri, iar uneori au mai multe probe pentru acelaşi film. Castingul pentru „Rodin”, de exemplu, a avut trei etape”, ne-a declarat basarabeanca.

Emoţii la Festivalul de la Cannes

3

Pelicula regizorului francez Jacques Doillon a fost prezent în acest an la Festivalul de Film de la Cannes, iar Zina Esepciuc recunoaşte că cele mai mari emoţii le-a avut în ziua în care i s-a spus că va păşi şi ea pe covorul roşu.
„În acea zi mă încerca un sentiment straniu. Şi nu ca actriţă ori ca cineast, dar ca fotograf. Căci m-am obişnuit atât de mult să fiu în culise, de unde să surprind cadre frumoase, că-mi venea să merg lângă fotografi. Mă bucur foarte mult că am gustat din această experiență a covorului roşu, care nici nu speram să se întâmple atât de degrabă. Mi-am pus şi o dorinţă!”, ne mărturiseşte actriţa, cu o notă de umor.

Susţinută de prietenii din Franţa

7

Se bucură de susţinerea părinţilor săi, chiar dacă aceştia nu o înţeleg de fiecare dată, căci până acum fiica lor a refuzat unele propuneri de angajare la care alte fete puteau doar să viseze. Motivul? Vrea să-şi croiască o carieră frumoasă în cinematografia franceză!
„Am avut şansa să fac carieră în mai multe companii, însă nu în domeniul în care vreau eu să lucrez. Părinţii şi-ar fi dorit să accept acele propuneri, căci vedeau în ele stabilitate. Nu pot să spun că le reuşesc pe toate chiar singură, căci pot conta mereu pe ajutorul prietenilor pe care mi i-am făcut în Franţa. Aici l-am cunoscut şi pe Mihai Ţărnă, profesor de actorie la o şcoală destul de cunoscută. Ne vedem din când în când şi discutăm despre ceea ce ne leagă: cinematografia. Mă bucur că soarta m-a adus în Paris, oraşul în care se fac multe filme. Şi nu doar franceze! Chiar săptămâna aceasta am participat la filmarea unei pelicule indoneziene”, ne mai povesteşte Zina Esepciuc.

Fotograf acreditat la Săptămâna Modei la Paris

4

Acum fotografia a rămas doar o pasiune, dar acest domeniu al artei i-a deschis multe uşi, de aceea nu are de gând să renunţe la el definitiv. De exemplu, la Săptămâna Modei la Paris este fotograf acreditat, iar atunci când este contactată pentru o eventuală colaborare, dacă are ceva timp liber, acceptă fără ezitare.
Toţi banii pe care-i câştigă îi investeşte în carieră, în aparatul foto cu care mai şi filmează, în cărţi şi în cursurile de actorie.

Lena NEGRU