O actriţă din R.Moldova, pe covorul roşu de la Cannes şi Nisa! FOTO

O actriţă din R.Moldova, pe covorul roşu de la Cannes şi Nisa! FOTO

Silvia Busuioc, despre carieră şi participarea sa la festivaluri de film

Pentru actriţa Silvia Busuioc (27 de ani), luna mai a acestui an a fost marcată de participarea la două evenimente grandioase care s-au desfăşurat paralel: Festivalul de Film de la Nisa şi Festivalul de Film de la Cannes, la cel din urmă intrând în categoria „Tinere talente”, alături de circa 20 de tineri actori din întreaga lume.

În doar câteva luni de la lansare, „Untitled”, filmul în care a jucat şi ea, a primit 18 nominalizări şi nouă premii, printre care şi trofeul „The best movie” la Nisa. Basarabeanca ne-a vorbit despre experienţa defilării pe covorul roşu, despre micile ei slăbiciuni şi despre proiectele sale.

În luna mai, în sudul Franţei s-au desfăşurat două evenimente care au adunat toată crema cinematografiei mondiale: Festivalul de Film de la Cannes şi Festivalul de Film de la Nisa. Alături de inviţaţi de seamă, mari actori şi regizori ai lumii, pe covorul roşu a păşit şi Silvia Busuioc, actriţă şi model originară din R. Moldova, actualmente stabilită la Los Angeles.

Untitled”, un succes

IMG_1558

Şi-a făcut debutul actoricesc în Italia, ţară în care s-a mutat alături de părinţi pe când avea 16 ani, iar astăzi locuieşte în Statele Unite ale Americii şi apare în producţii din diferite ţări ale lumii. Anul trecut, în cadrul Festivalului de Film de la Locarno, a prezentat alături de echipa lor elveţiano-austro-germană serialul „Gotthard”, în care jucase rolul italiencei Leo, iar în acest an, la Cannes Film Festival şi la Nice Film Festival, a venit pentru a prezenta un alt proiect cu participarea ei – „Untitled”, un thriller în alb-negru regizat de Chris Loizou.

„De obicei, nu merg la acest gen de evenimente dacă nu am o peliculă înscrisă în concurs. Nu zic, e frumos să fiu acolo, dar consum timp şi energie, astfel că prefer să fac altceva decât să particip la festivaluri. „Untitled”, cu care am mers acum la Nisa şi la Cannes, e filmat în stilul lui Albert Hitchcock şi relatează viaţa unui producător de film, iar eu am jucat rolul lui Kitten, o româncă „blocată” în seducerea on-line. Filmul a avut un buget redus, de 300-400 mii de lire sterline, ceea ce se consideră puţin pentru Marea Britanie, iar la Nice International Filmmaker Festival s-a bucurat de cinci nominalizări la mai multe categorii, în final obţinând premiul The best movie‘. A fost superb!”, ne spune Silvia Busuioc, care a fost inclusă în selecţia „Tinere Talente” la Cannes.

Untitled the movie wins Best Film at Nice International Film festival

Vorbeşte cu entuziasm despre cele nouă zile petrecute la evenimentele cinematografice de pe Coasta de Azur – trei la Nisa şi şase la Cannes: a avut norocul să vadă premiera tuturor filmelor înscrise în concurs, a participat la cina oficială de încheiere a festivalului de la Cannes, dar cel mai mult se bucură că i-a cunoscut pe doi mari cineaşti români: Radu Mihăileanu şi Cristian Mungiu, acesta din urmă a fost şi președintele Juriului Secțiunii Cinéfondation și scurtmetraje la Cannes. „Sunt mai aproape de cinematografia românească: văd imagini şi locuri care îmi amintesc de copilărie, de problemele care sunt direct sau indirect legate de oamenii pe care îi cunosc. Efectul acestor filme asupra mea e atât de puternic deoarece acolo îmi sunt rădăcinile”, adaugă ea.

În ţinute vintage pe covorul roşu

14729195_1834814160088304_7113489494271073874_n

Este ştiut faptul că atunci când vine vorba de festivaluri, toată lumea e curioasă să vadă nu doar filmele înscrise în concurs şi numele câștigătorilor, ci şi ce au ales să poarte vedetele pe covorul roşu. În ce o priveşte pe ea, Silvia Busuioc ne spune că, de obicei, pentru astfel de evenimente apelează la serviciile unei creatoare de modă din Los Angeles, cu care colaborează de ceva timp şi care îi împrumută rochiile pentru evenimente. De data aceasta însă, pentru că designerul, devenită de curând mămică, era ocupată cu bebeluşul ei, ea a trebuit să-şi aleagă singură vestimentaţia.

„Am ales din ţinutele pe care le aveam în garderobă şi pe care nu le mai purtasem până atunci. Port şi rochii elegante, dar în general, îmi plac hainele vintage pe care le găsesc în magazinele specializate din America – nu sunt scumpe şi relatează o poveste, au o istorie. În cadrul galei de la Nisa am purtat o rochie în acest stil. Tot o ţinută vintage – o rochie neagră cu broderie, am avut şi pe covorul roșu de la Cannes, în prima seară”, afirmă Silvia Busuioc.

În ceea ce privește machiajul, actorii se declară norocoşi când au un make-up artist. Acum însă, pentru că era foarte multă lume, basarabencei i-a fost mai simplu să se machieze singură, în camera de hotel. „M-am obişnuit să-mi fac machiajul şi coafura singură atunci când nu am specialistul alături, mai ales în cazuri din astea, când e multă lume şi trebuie să ai programare. Dar trecând vreme de atâția ani prin cabinele de machiaj, nu ai cum să nu înveți secretele acestuia”, adaugă actriţa, care e adepta look-ului discret.

Feminitatea i-o datorează mamei

IMG_2490

Silvia Busuioc spune că în ultima vreme preferă naturaleţea, iar după cei doi ani pe care i-a petrecut la Londra a devenit adepta minimalismului feminin – cu cât mai puţin, cu atât mai bine!

Nu are slăbiciuni specific femeieşti cum ar fi pantofii, rochiile, diamantele sau parfumurile. „Astea sunt slăbiciunile mamei mele – eu am ales ciocolata! (n.a. – râde). Dar dacă sunt aşa, mai feminină, şi-mi pun rochii, bijuterii, mă dau cu parfum, e datorită mamei. E şcoala ei! Îmi plac bijuteriile micuţe, în special lănţişoarele şi brăţările foarte fine, cât firul de aţă. La fel şi când vine vorba de haine – cu cât sunt mai simple, cu atât mai bine!”, consideră actriţa.

14495280_1826858007550586_7395660466198071229_n

Adoră dulciurile, în special ciocolata, iar părinţii ei, de fiecare dată când vin în Republica Moldova, îi cumpără cutii cu bomboane de la „Bucuria”, gustul cărora îi aminteşte de copilărie. Îi plac şi fructele, mai ales cireşele. Iar acum, că e perioada lor, se gândeşte cu jind la cele din livada bunicului ei, care locuieşte în satul Căbăieşti, r. Călăraşi. „Până acum el nu a văzut niciun film cu participarea mea. Acum în cinematografele din Chişinău rulează „Selfie69”, o comedie românească în care am jucat, dar bunicul nu merge la cinema, el priveşte doar ceea ce se dă la tv. Dar e mândru de mine – de câte ori vorbim, mă încurajează. Şi îmi spune să rămân în Europa, să nu mă duc în America, pentru că e prea departe”, ne spune Silvia Busuioc.

Proiecte de viitor

În prezent, basarabeanca locuieşte la Los Angeles, unde studiază la The Actors Studio din Hollywood, o organizație celebră dedicată actorilor profesioniști, condusă în prezent de Al Pacino, Ellen Burstyl şi Harvey Keitel. Dar pentru ea zborurile de 15 ore peste Ocean au devenit obișnuință. Acum, după încheierea lucrărilor celor două festivaluri, basarabeanca a plecat în Italia ca să mai stea un pic şi cu părinţii ei, iar de acolo – în Germania, unde va lucra în următoarele patru luni.

Cannes Film Festival Young Talent Selection 2017

„E vorba de un film cu trei episoade, ce relatează povestea unei fete din Italia care a emigrat în Germania. E şi istoric, şi de dragoste, iar acțiunea se derulează în anii ’50-’60 ai secolului trecut. Am început să lucrăm la acest proiect cu câteva luni în urmă, când am fost confirmată pentru rol, dar filmările le începem în iunie. Până atunci, urmează repetiţii alături de ceilalţi actori. Iniţial îmi planificasem pentru vara aceasta o vacanţă cu gaşca mea de fete, însă a trebuit să renunţ la odihnă atunci când mi s-a propus acest rol. Şi nu regret, căci îmi place la nebunie acest proiect! Iar părinţii şi câteva dintre prietene vor veni să mă viziteze, căci din Italia până în Germania sunt cam cinci ore cu trenul”, ne-a mai spus Silvia Busuioc.

 

Natalia TUTUNARU