Miss Basarabia 2017 e din Cuhneşti!

Zinaida Grîu a fost desemnată cea mai frumoasă basarabeancă ce învaţă la Cluj

Pe 5 mai, Grupul de Iniţiativă Basarabeană din Cluj-Napoca a organizat tradiţionalul concurs de frumuseţe „Miss Basarabia”. Evenimentul s-a aflat la cea de-a VI-a ediţie, iar în acest an s-au înscris 21 de basarabence pentru ca, în urma preselecţiei, biletul de călătorie în aventura curajului, ambiţiei şi perfecţiunii să-l primească doar şase. Printre ele s-a numărat şi Zinada Grîu (18 ani) care a fost desemnată cea mai frumoasă basarabeancă ce învaţă la Cluj. Tânăra, originară din sat. Cuhneşti, r. Glodeni, a oferit un interviu pentru JURNAL de Chişinău în care a vorbit despre concurs, dorul de casă şi cum a ajuns să înveţe la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.

17855572_1669670883336579_3119186696106989162_o

În urma celor şapte probe de foc, mult râvnita coroniţă şi titlul de „Miss Basarabia 2017” i-au revenit Zinaidei Grîu. Are 18 ani şi vine din nordul Republicii Moldova. Mai exact din satul Cuhneşti, r. Glodeni. Se află de patru ani la Cluj-Napoca, acolo unde studiază la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”. În acest an şi fratele său mai mic îi va urma drumul căci intenţionează să-şi facă studiile în România.
La începutul discuţiei noastre, frumoasa cuhneşteancă ne spune că nu ea a decis să plece să înveţe dincolo de Prut, ci mama sa.
„Mi-a zis că aici voi avea mai multe posibilităţi de a mă realiza profesional, iar eu ca o fată ascultătoare i-am urmat îndemnul. Mama are o cunoscută la Cluj, iar de la ea a aflat despre posibilităţile pe care le oferă instituţiile de învăţământ de aici elevilor din R. Moldova. Unde mai pui că nivelul educaţional este unul foarte înalt”, ne-a declarat cea care a fost desemnată „Miss Basarabia 2017”.

La 15 ani a plecat de sub aripa mamei

10985296_1449063625397307_8279049879888523958_o

Vine dintr-o familie simplă de gospodari, mama sa fiind casnică, lucrând ocazional în calitate de bucătăreasă, iar tatăl ei munceşte de mai mulţi ani în străinătate.
Nu i-a fost greu să plece la vârsta de 15 ani de sub aripa mamei căci, susţine ea, părinţii i-au oferit destulă libertate şi nu a fost limitată în nicio privinţă.
„Mi-au dat dreptul să încerc orice şi să învăţ de una singură din greşelile mele. Mi-a fost greu doar pentru că ştiam că trebuie să renunţ la tot şi să încerc ceva nou. Nu am regretat nici o secundă decizia pe care am luat-o şi nu regret nici acum acest lucru. M-am acomodat foarte uşor, iar acum pot spune că-mi este foarte bine la Cluj”, povesteşte glodeneanca.

O elevă eminentă şi la Cuhneşti, şi la Cluj

Zina 2

Prima sa opţiune atunci când a depus dosarul pentru a studia în România a fost Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, iar fericirea i-a fost de nedescris când a aflat că a fost admisă. Nici nu avea cum să nu se întâmple acest lucru pentru că Zinaida a fost o elevă eminentă în şcoala medie din satul Cuhneşti. „În urma ultimelor examene, am terminat cu doi de 10 şi un şapte, la istorie, materie care nu-mi prea plăcea”, adaugă ea.
La liceul din Cluj-Napoca beneficiază lunar de o bursă de 65 de euro, iar cazarea în cămin este gratuită. Fiind în al IV-lea an de învăţământ, în această vară urmează să susţină Bacalaureatul şi să dea la Universitate… tot la Cluj. Nu vrea să se despartă de oraşul plin de istorie care între timp i-a devenit a doua casă.
Şi în România, cuhneşteanca noastră este una din cele mai bune eleve, încheind anul de învăţământ cu media 9,25.

Despre camerele de supraveghere instalate în clase

17917455_1669670536669947_3877831065657061304_o

„Încerc să mă menţin cu nota 9 pe linie. În cei patru ani de când sunt la „Lucian Blaga”, mereu am avut parte de profesori foarte buni, care încearcă să aibă o relaţie amicală cu elevii. E foarte mare diferenţa dintre sistemul de învăţământ din R. Moldova şi cel din România. Aici cerinţele sunt mult mai mari pentru că profesorii au aşteptări mari de la fiecare. Pe când eram în clasa a X-a, în fiecare sală de clasă au fost instalate camere de supraveghere. Atunci a existat un val de nemulţumire şi de panică din partea elevilor, însă ne-am acomodat foarte uşor şi acum nici nu le mai simţim prezenţa. Nu avem niciun stres când vom da Bacul pentru că instalarea din timp a camerelor ne-a făcut să ne ‘împrietenim’ cu ele. Nici vorbă să mizăm pe copiat. Aici nu se riscă aşa ceva pentru că fiecare elev este interesat să bage în cap materie”, susţine cea mai frumoasă basarabeancă ce învaţă la Cluj-Napoca.

Vrea să devină inginer

Zina 1

Şi cum e pasionată de fizică, vrea să dea la Facultatea de Inginerie Electrică ori cea de Construcţii de Maşini de la Universitatea Tehnică. Vrea să devină inginer, iar dacă iniţial mama ei încerca să o convingă să opteze pentru domeniul IT, într-un final i-a acceptat ideea. Este susţinută şi de către tatăl ei care nu are decât o singură aşteptare din partea fiicei sale: să vadă doar rezultate bune!
În urma concursului de frumuseţe, Zinaida Grîu a obţinut două titluri, cel de Miss Basarabia şi Miss Jolidon, cel din urmă primindu-l din partea sponsorilor.
„Nu am participat în ceilalţi ani pentru că am fost minoră şi mă gândeam că nu o să-mi permită. Sunt o fată timidă, iar acum toţi mă strigă „Miss Basarabia!”. Mă mândresc, dar eu prefer discreţia, nu popularitatea. Acest titlu i-l dedic mamei mele care mi-a acordat tot sprijinul şi susţinerea morală de care am avut mereu nevoie”, susţine tânăra originară din Glodeni.
Acum Zinaida se pregăteşte intens pentru Bac. Nu are emoţii, poate un gram, la examenul de matematică, însă, după ce va recapitula toată materia, este sigură că emoţiile vor dispărea.
La Cluj-Napoca, basarabeanca noastră trăieşte o frumoasă poveste de dragoste alături de un tânăr originar din R. Moldova.

IMG_2605

Lena NEGRU