Anatol Lupu: „Şi eu, şi soţia, şi fiul nostru, suntem născuți într-o zi de 13”

Recent, compozitorul şi interpretul Anatol Lupu a împlinit vârsta de 55 de ani. Născut pe data de 13 mai, muzicianul nu se consideră un ghinionist. Ba din contra, susţine că cifra pe care majoritatea o consideră nefastă îi poartă noroc nu doar lui, ci la toţi membrii familiei sale. Soţia sa, textiera Ana Iacub, este născută pe 13 ianuarie, iar fiul lor, Antonio, pe 13 noiembrie.

1

Aniversarea celor 55 de ani Anatol Lupu a sărbătorit-o în sânul familiei, alături de rude şi cei mai apropiați prieteni. Îi place să petreacă în cercul oamenilor care sunt sinceri cu el şi cu care, la rândul lui, poate fi sincer. „Mă refer la cei inteligenți şi cu suflet bun”, precizează omagiatul.
De ziua sa şi-a pus doar o singură dorinţă, una şi bună: să organizeze mult doritul concert solo în care ştie deja şi câte piese vor fi cântate. Cu toate că are peste 100 de melodii semnate în calitate de compozitor, la evenimentul pe care-l „coace” vor putea fi auzite doar 25.

„Cifrele nu mai contează”

2

Şi dacă atunci când a împlinit 40 de ani se considera bătrân, odată ajuns la cifra 55 s-a convins de faptul că tot ce contează e să fie sănătos. „E cel mai de preţ lucru, iar cifrele nu mai contează”, susţine compozitorul.
Despre prima lui melodie semnată în calitate de compozitor îşi aduce aminte ca astăzi. Se întâmpla acum 22 de ani şi este vorba de piesa „Ziua ta de ziua mea”, textul căreia a fost semnat de către Igor Guzun. Melodia a ajuns să facă parte din repertoriul Lenuţei Burghilă.
„Nu vreau să calculez anii de carieră profesionistă de la vârsta de şapte ani, aşa cum o fac alţii. Am început să studiez acordeonul pe când aveam nouă ani, însă viaţa profesionistă în calitate de compozitor consider că a început când am primit primii bani, iar acest lucru se întâmpla în 1995. „Ziua ta de ziua mea” este o melodie reuşită”, ne-a spus compozitorul.

Colaborează cu Eugen Doga

3

Doi ani mai târziu, în cadrul unui spectacol care a avut loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale, Anatol Lupu avea să se lanseze în calitate de interpret. Melodia cu care a ieşit pentru prima dată în faţa publicului se numeşte „O clipă în paradis”. Piesa are 20 de ani şi este solicitată şi astăzi la posturile de radio.
Şi-ar fi dorit să realizeze mult mai multe în calitate de compozitor nu doar acasă, ci şi în străinătate.
„Acasă nu-mi ajung realizări din cauza spaţiului mic căci, dacă ajungi la o anumită treaptă, mai departe nu ai unde creşte. Trebuia să fiu mai îndrăzneţ şi mai curajos ca să mă realizez în calitate de producător şi în alte ţări. Cred că melodiile mele ar fi putut să fie cântate şi de interpreţii din România ori chiar cei din Ucraina şi din Rusia. Cea mai strânsă colaborare din toţi artiştii cu care lucrez este cea cu Larisa Busuioc şi Laurenţiu Popescu. Cu ei doi am cele mai multe cântece. În acest moment colaborez cu maestrul Eugen Doga, Tudor Chiriac, Gheorghe Mustea, Gheorghe Ciobanu, Vladimir Ciolac şi mulţi alţii. Consider că cheia succesului unei melodii e felul cum o interpretează solistul. Noi, în calitate de compozitori, putem să creăm melodii foarte frumoase, însă dacă nu sunt transmise publicului la adevărata lor valoare, de ele se alege praful”, susţine Anatol Lupu.

De ce compune şi pentru cei care nu au voce

5

Pentru interpreţii noştri a compus peste 100 de melodii, iar printre ei se numără Ion Suruceanu, Olga Ciolacu, Larisa Busuioc, Aura ş.a. A compus şi pentru trupele „Savana” şi „Master Dinamit”, trupe care s-au bucurat de popularitate cu vreo zece ani în urmă.
Anatol Lupu colaborează nu doar cu interpreţii profesionişti, ci şi cu cei care nu au voce, însă se vor cu orice preţ pe piaţa muzicală autohtonă.
„Motivul este foarte simplu: compozitorul trebuie să-şi vândă muzica pentru a avea din ce trăi”, adaugă interpretul.
Despre avalanşa tinerilor talentaţi care aleg să meargă în România pentru a-şi continua drumul în muzică, Anatol Lupu spune că e un pas lăudabil deoarece R. Moldova e o fabrică de talente care merită să fie cunoscute la nivel internaţional.
„Cei care aleg să plece nu se văd cântând pe la nunţi ori cumetrii. Însă cei care rămân se simt foarte bine la petrecerile private, în urma cărora câştigă destul de binişor”, susţine Anatol Lupu.

Născut în aceeaşi zi cu Stevie Wonder

4

La preselecţia naţională Eurovision a participat în calitate de compozitor doar o singură dată. Nu a mai făcut acest pas nu pentru că nu are ce prezenta publicului, ci pentru că nu găseşte interpretul potrivit care să-i cânte cele două melodii pe care, de trei ani, le are pregătite pentru acest concurs.
Este născut în aceeaşi zi cu legendarul Stevie Wonder şi cu una din artistele din România pe care o admiră foarte mult, Oana Sârbu.
„Nu mă consider un ghinionist pentru că în familia mea toţi suntem născuţi pe data de 13: soţia e pe 13 ianuarie, iar fiul – pe 13 noiembrie. Sunt patru ani de când lucrez la compania „Teleradio Moldova” în calitate de regizor de sunet principal, iar la convorbire m-au chemat pe 13 martie. Deci, chiar nu e loc de ghinion, ba din contra – mă simt un norocos”, ne-a declarat Anatol Lupu.

Dacă e un compozitor scump

6

Nu se poate numi textier pentru că a scris doar două texte până la momentul de faţă, însă majoritatea lucrărilor a căror muzică o compune sunt semnate de către soţia sa, Anişoara Iacub.
Întrebat dacă este un compozitor scump, Anatol Lupu ne-a răspuns fără a sta prea mult pe gânduri: „Care scump, Lenuţa? Cei care strigă în gura mare că vând melodia cu o mie de euro, să ştii că spun minciuni. Nu! La noi piaţa nu este una scumpă. 400 de euro, cam acesta este preţul mijlociu la toţi compozitorii”.

7

L.N.