Sasha Lopez, despre cei opt ani dincolo de Prut şi „invazia” artiştilor din R. Moldova în showbizul românesc

Este unul din cei cu care se mândreşte R. Moldova şi România. Creaţia sa este mai tot timpul prezentă în topurile muzicale internaționale, iar ultima lovitură, dar nu şi cea din urmă, a dat-o cu single-ul „Universe”. Sasha Lopez, căci despre el este vorba, s-a mutat în România de opt ani, iar povestea sa ar putea fi un exemplu pentru interpreţii moldoveni care vor ceva mai mult decât le poate oferi arena muzicală autohtonă. Într-un interviu pentru JURNAL de Chişinău, artistul originar din sat. Ţarigrad, r. Drochia, vorbește despre cum a fost startul dincolo de Prut, ce l-a determinat să devină „altfel”, despre „invazia” interpreţilor din R.Moldova în showbiz-ul românesc, dar şi despre zvonul că ar divorţa de Ale Blake.

1

Sergiu Istrati, cunoscut publicului după numele de scenă Sasha Lopez, face parte din categoria artiştilor fără fiţe. Fire deschisă şi comunicativă, a acceptat din prima să ne ofere un interviu – era în ultima din cele trei zile pe care le-a petrecut la casa părintească din Drochia. Ca să-l lăsăm să profite din plin de mica vacanţă, am convenit să realizăm interviul a doua zi, atunci când va ajunge la Bucureşti.

Demult nu a mai acordat interviuri în presa de acasă, aşa că ne-am dorit să aflăm ce mai face Sasha Lopez.
„Păi ce să facă? Îmbătrâneşte şi prinde la minte! Devine mai deștept, învață din greșeli, stă nopţile în studio și încearcă, pe lângă muzică, să facă şi afaceri”, ne-a răspuns el, fără a ne da şi alte detalii.

S-a lansat în afaceri

Are un program de muncă foarte bine închegat, iar o zi obişnuită din viaţa sa este împărţită pe ore. În ultimul an a decis să fie mai organizat ca să le reuşească pe toate.

„Îmi împart timpul între studioul de muzică, afacere, concerte, sport şi mâncare sănătoasă, pe care mi-o gătesc singur”, povesteşte Sergiu Istrati.

4

Am observat în felul său de a vorbi cumpătare şi chiar o schimbare. Ne-a dezvăluit că oamenii din jurul său l-au făcut să devină altfel, dar şi regretul lui că nu a putut să-i citească ca să ştie cum sunt ei cu adevărat.

„Pentru că există și prietenii bazate pe încredere, din cauza cărora ulterior ajungi la dezamăgiri totale. Toate acestea m-au făcut să devin mai înțelept și mai atent în alegerea oamenilor cu care lucrez şi care îmi sunt alături zi de zi. Iar aici e vorba și de afacerea pe care am pus-o pe picioare”, adaugă renumitul DJ şi compozitor.

Primii trei ani, cei mai grei

S-a mutat în România de opt ani, iar primii trei au fost cei mai grei. Până atunci, îi mergea destul de bine şi în R.Moldova: avea un proiect de succes – Studio One şi era organizator de evenimente la un club din capitală. Însă, într-o bună zi, a decis s-o ia de la zero dincolo de Prut, iar startul îl ţine minte şi astăzi, căci nu a fost uşor deloc.

„Greşeam şi trebuia s-o iau de la început iar şi iar. A fost greu, însă mereu am avut încredere în forţele proprii, căci știam pentru ce m-am mutat aici, în România. Voiam să fac carieră şi să fiu cunoscut peste hotare, iar R.Moldova nu-mi putea oferi aceasta. După trei ani, am ajuns unde-am visat. Acum nu mă mai văd trăind la Chișinău. Şi pentru că o dată la 9-10 ani obişnuiesc să-mi fac un restart, acum mă gândesc să plec și din România, să mă mut într-o altă țară”, ne-a declarat muzicianul originar din Drochia.

3

Nu ştie unde exact şi-ar dori să locuiască, însă cu siguranţă s-ar muta undeva în Europa, lângă o plajă însorită. „Şi unde iarna temperatura nu coboară la -25 de grade”, precizează Sasha Lopez.

„România avea nevoie de această lovitură”

Sunt ani buni de când nu prea a mai ascultat creaţiile colegilor lui din R.Moldova, iar din ultimele apariţii pe arena autohtonă a remarcat-o pe cea a lui Guz, care de curând s-a mutat şi el în România.

„Dacă vrei să crești, trebuie să ai o concurență nebună, iar în R. Moldova ea lipseşte. De asta majoritatea artiştilor aleg să plece dincolo de Prut. Noi, interpreţii basarabeni le-am dat clasă celor de aici. Acum, mai mult ca oricând, mă mândresc să spun că vin de la Chișinău. 2016 şi 2017 sunt anii basarabenilor pe scena din România. Era o lovitură necesară pentru ca artiștii de aici să-și dea seama că fac o muzică destul de slabă. Carla’S Dreams i-a luat prin surprindere, iar de atunci artiștii români nu mai au voie să greșească și să facă texte de doi bani. Astfel, muzica românească a crescut şi ca text, şi ca linie melodică, şi ca producţie”, susţine DJ-ul.

Afirmă că nu există un secret pentru a face muzică de succes. Şi chiar dacă ar fi unul, nimeni nu l-ar spune. Este de părere că orice cântec poate să devină hit peste noapte şi că orice tâmpenie pe care o are în calculator ar putea să se bucure de popularitate.

„Este greu de explicat, pentru că am văzut acum ce melodii devin hituri la nivel internațional și îmi dau seama că dacă le ascultam prima oară, nu le dădeam nicio șansă. Trebuie să muncești foarte mult și să nu o lălăi scoțând câte o melodie o dată la trei ani. Uite că în ultima vreme am cam lălăit-o și eu, scoțând doar câte o piesă pe an, deşi aveam în calculator câte 30 de idei! Tocmai de asta mi-am zis că în 2017 voi lansa cel puţin șase piese”, povesteşte compozitorul.

Muzica e deja un hobby

Pentru el, muzica demult a devenit un hobby. Nu încearcă să scoată bani din ea ori să se bată pentru a ajunge în topuri.
În luna mai va lansa prima piesă din cele şase planificate pentru acest an. Va fi una de club, de vară, în colaborare cu soţia sa, Ale Blake.

Majoritatea melodiilor sale au ajuns celebre peste hotare, însă cea pe care ar putea-o numi cartea sa de vizită este „Universe”, un single lansat acum 11 luni, tot în colaborare cu Ale Blake. „Mă reprezintă şi reflectă starea mea de suflet”, susţine Sasha Lopez.

5

Hackerii indieni i-au furat pagina

De curând s-a trezit că nu mai are acces la pagina sa oficială de Facebook, care avea 400 de mii de urmăritori. S-a dovedit că aceasta i-a fost furată de nişte hackeri din India.

„Am dat de ei, însă oamenii şi-au cerut scuze spunând că acesta este businessul lor. Au furat-o, au vândut-o, iar acum e transformată într-o altă pagină. Mulțumesc Facebook-ului că nu mi-a dat niciun răspuns la miile de e-mailuri pe care i le-am expediat şi la care am primit doar răspunsuri robotizate. Invit fanii să-mi urmărească activitatea pe noua pagină pe care am deschis-o săptămâna trecută”, este mesajul acestuia pentru cei care-i ascultă muzica.

Alt regim alimentar

2

De Paşti, Sasha Lopez a fost pentru trei zile la casa părintească. Din start şi-a anunţat mama că el este la un alt regim alimentar, că nu mai consumă carne, iar dulciuri – doar o dată la 10 zile.

„Mi-a pregătit ceea ce voiam eu, fără zahăr și fără carne. Am mâncat mămăligă cu sos de ciuperci, orez cu ciuperci, fasole, salate şi clătite cu brânză pe care le ador. Dintotdeauna am fost atent la ce mănânc, dar de când m-am mutat la București duc un mod de viață şi mai sănătos”, ne mai spune muzicianul.

Despre divorţ

De curând, în presa din România s-a vehiculat că Sasha Lopez şi Ale Blake şi-ar fi spus adio, după un mariaj de cinci ani. Artistul însă ne-a dat asigurări că acestea sunt doar zvonuri, căci şi pe plan personal îi merge foarte bine.

„Suntem bine mersi. Cântăm împreună, iar piesa pe care urmează s-o scot e cu Ale. Deci suntem ok. Chiar nu mai bag în seamă tot ce scriu ziarele românești. Noi avem și un stil de viață mai libertin – Ale toată ziua este ocupată cu alte proiecte, iar la studio ne întâlnim atunci când trebuie să înregistrăm ceva. Şi eu toată ziua sunt ocupat cu ale mele. Suntem bine, însă în același timp suntem și foarte independenți. Nici nu aș putea să am lângă mine un altfel de partener de viaţă și cred că nici Ale nu ar putea. Deci, ne-am găsit exact așa cum suntem şi cum ne dorim să fim. Gelozia nu-și are loc în relația noastră pentru că nu ne dăm unul altuia motive în acest sens, în primul rând, dar și pentru că aşa suntem noi”, conchide artistul.

a

Lena NEGRU