„Muncesc cu spor și îndrăzneală, și mănânc cu socoteală!”

Lenuța Gheorghiță, despre noutățile muzicale și cea mai iritantă întrebare care i se pune de când a slăbit 40 de kilograme

Dacă până în acest an Lenuța Gheorghiță a cochetat și cu muzica ușoară, de curând interpreta a decis ca de acum încolo să facă doar muzică populară. Astfel, până în toamnă, va lansa un material folcloric pregătit împreună cu orchestra „Lăutarii”, dar și unele înregistrări la cele mai noi melodii. Cântăreața ne-a spus motivul pentru care a decis să facă doar muzică populară și ne-a vorbit despre întrebarea de care nu poate scăpa de când a pierdut cele 40 de kilograme.

1

În curând, Lenuța Gheorghiță își va surprinde admiratorii creației sale cu noi surprize muzicale.
„Muncesc cu spor și îndrăzneală, și mănânc cu socoteală (râde – n.a.). Înainte de a veni ninsorile peste noi, am prins timp bun și am filmat niște înregistrări la două piese minunate la care țin foarte mult. Am niște restanțe la materialul de folclor și până în toamnă mi-am propus să vin cu ceva frumos pentru admiratorii creației mele. Dacă până în acest moment am mai cochetat și cu muzica ușoară, din acest an mi-am propus să fac doar muzică populară. Până la urmă aceasta îmi este meseria: sunt interpretă de muzică populară”, ne-a declarat aceasta.

Colaborarea cu „Lăutarii”, un vis împlinit

Tot ce și-a propus să realizeze va face împreună cu Orchestra „Lăutarii”, orchestră cu care a visat dintotdeauna să colaboreze, iar acum este fericită că și-a realizat visul.
Va veni cu melodii noi, iar pieselor vechi pe care le interpretează de 20 de ani le va da o nouă haină muzicală.
Susține că folclorul o reprezintă cel mai bine, nu mai vorbește de sentimentul pe care-l are atunci când îmbracă portul popular.
„În folclor pot să-mi cânt toate ofurile, realizările și dragostea pe care o port față de copii, față de patrie și de neam. Nu mai este un secret pentru nimeni că muzica populară ajunge mult mai ușor la sufletul omului”, susține cântăreața.

Și-a înnoit colecția de ii

3

Lenuța Gheorghiță este pasionată de cămăși, ii și catrințe, iar de curând i-a dăruit cumnatului său care locuiește în străinătate o cămașă populară pe care acesta și-o dorea foarte mult. Cu această ocazie a decis să achiziționeze câte una și celor doi bărbați ai familiei sale: soțul Boris și băiatul David.
Nici colecția sa de ii nu a stat mult timp neînnoită. Cea mai recentă ie a cumpărat-o din Suceava și este veche de 70 de ani. A costat-o nici mai mult și nici mai puțin – 400 de euro.
„Iile sunt cea mai frumoasă investiție pe care o face un artist. Vara aceasta vreau să merg în România ca să-mi mai procur câteva bijuterii. Pe lângă ia din Suceava, care este unică și are o poveste frumoasă, mi-am procurat și o catrință valoroasă. Dacă aș avea posibilitate, mi le-aș cumpăra ca pe creioanele colorate, să fie cât mai multe la număr. În total, am în jur de 20 de ii, iar catrințe cred că sunt mai puține, nu le știu exact numărul. Însă știu că o parte din ele sunt moldovenești, şi cealaltă parte – oltenești. Sunt preferatele mele şi mă reprezintă cel mai bine”, ne-a povestit interpreta de muzică populară.

De Paști, la țară, la socri

5

Susține că Paștele este sărbătoarea care trebuie petrecută doar în sânul familiei, iar din acest motiv, de când s-a măritat, alături de soț și cei doi copii ai lor, se refugiază la țară, la socrii săi. Și de Paștele Blajinilor face exact același lucru.
„Încerc să le transmit și copiilor mei din spiritul acestei frumoase sărbători petrecută la țară. Și cum mielul nu se sacrifică în familia noastră, l-am înlocuit cu carnea de pui. Nu am copt cozonac și pască pentru că nu am avut timp. Așa că am mers la magazin și am cumpărat de toate. De dimineață le-am arătat copiilor tradiția cu bolul în care se pune apă, bănuți și datul pe obraji cu ou roșu. Banii i-au revenit Magdei căci mezinul nostru este prea mic și încă nu înțelege ce înseamnă să ai banul în mână. Când eram mică nu țin minte să fi vopsit și ouă de prepeliță, însă acum îmi place pentru că rezultatul este unul interesant. Și Iepurașul de Paști a fost pe la fiecare membru al familiei, însă mai darnic a fost cu copiii”, spune cântăreața.

„Ce mănânci?”

De pe masa de sărbătoare a gustat din toate câte puțin, mai puțin din pască și cozonac. De când a slăbit 40 de kilograme, se străduie să ducă un mod de viață cât mai sănătos și echilibrat.
Recunoaște că cea mai iritantă întrebare de care nu poate scăpa nici în ruptul capului este: „Ce ai făcut de ai slăbit și ce mănânci?”.
„Chiar ieri (marți – n.a.) mi-a telefonat cineva ca să mă întrebe cum mi-a reușit să dau jos atâtea kilograme. Secretul este unul foarte simplu: dacă vreți să slăbiți, fiți atente la ce mâncați. Trebuie să ducem un mod de viață sănătos și dacă îţi doreşti să dai jos kilogramele în plus, nu cauţi nicio scuză și îți atingi acest scop. Eu nu puteam să slăbesc pentru că de fiecare dată găseam scuze: ba că sunt femeie măritată, ba că am doi copii. Visul meu a fost acela de a fi slabă, iar pentru acest lucru am exclus în primul rând zahărul, făinoasele și, dacă vreau să mănânc pâine, o înlocuiesc cu o bucată de lavaș. Pe timpuri făceam prostia și mă înfometam, însă acum mănânc des și puțin, iar alimentația mea se bazează cel mai mult pe proteine. Nu mai mănânc prăjituri și știți de ce? Pentru că dacă mâine îmi cumpăr ruladă cu halva, care este și feblețea mea, păi a doua zi risc să-mi cumpăr din nou, iar într-o lună o să pun la loc toate cele 40 de kilograme pe care le-am dat jos”, povestește cântăreața.

Lecția pe care trebuie să o învățăm

4

Lenuța Gheorghiță susține că pentru a fi fericită nu este neapărat să fii slabă și că trebuie să ne iubim indiferent de felul în care arătăm.
„Nu te iubește nimeni pentru kilogramele ori pentru centimetrii pe care-i ai la talie, ci pentru faptul de a fi tu însuți. Trebuie să te simți bine în pielea ta, iar aceasta e o lecție pe care am învățat-o și care trebuie învățată de fiecare din noi. Soțul meu a sesizat că am început să slăbesc abia peste jumătate de an, când a început să se scrie în presă despre acest lucru. Când eram grasă, mi se părea că dacă o să slăbesc o să fiu cea mai fericită, însă să știți că fericirea nu vine de la kilogramele pe care vrem să le dăm jos. Nici astăzi nu pot să înțeleg motivul pentru care plângeam atunci când eram grasă. Am avut o perioadă în viața mea când eram depresivă și păcat că nu am înțeles în acel moment că și atunci eram frumoasă. Însă asta e! Învățăm din greșeli. Astăzi însă chiar sunt împlinită și fericită, și nu vreau să mă plâng ca să nu-l supăr pe Dumnezeu”, conchide interpreta de muzică populară.

Lena NEGRU