Are 100 de broboade! Viorica Lupu, despre colecția de basmale şi costume populare

Au trecut cinci luni de când interpreta de muzică populară Viorica Lupu a făcut nuntă cu vioristul Sergiu Pavlov, însă deocamdată tinerii căsătoriți nu şi-au făcut timp să meargă în luna de miere. De vină se face agenda încărcată pe care o au, căci solicitările de a cânta pe la evenimente vin de pe ambele maluri ale Prutului. Din cauza programului, Vioricăi Lupu nu prea-i mai rămâne timp pentru alte pasiuni. Cu excepţia uneia: colecţionarea de basmale şi costume populare. De Paşti, fiind la ţară, artista a mai „pescuit” ceva broboade de pe la rude, astfel că acum colecţia sa a ajuns la impresionanta cifră de 100 de unităţi.

18261596_10155172492152988_551957529_o

Una din dorinţele cele mai arzătoare ale Vioricăi Lupu este ca vara aceasta să meargă în luna de miere. Timpul liber este duşmanul cel mai mare al artiştilor, tocmai de aceea ei s-au văzut nevoiţi să amâne sejurul mult aşteptat.
„Programul nostru este destul de încărcat mai ales acum, după post, când au început petrecerile. Însă sperăm că vom merge în luna de miere la vară. Acum Sergiu stă foarte mult în România, cântă mai mult acolo, aşa că ne străduim să mergem împreună câte două zile prin Ţară, ca să ne mai bucurăm ochiul. Suntem obişnuiţi cu ritmul pe care-l avem, pentru că aşa este viaţa de lăutar – suntem mai mult pe drumuri. Dar chiar dacă soţul meu stă mai mult dincolo de Prut şi nu ne vedem în fiecare zi, avem grijă să păstrăm sentimentele care ne-au legat”, ne-a declarat Viorica Lupu.

A expediat o cerere berzei

18261632_10155172473337988_847481822_o

Până a-şi oficializa relaţia cu Sergiu Pavlov, artista era întrebată adesea când se mărită, iar acum, că a trecut nunta, lumea o sâcâie cu o altă întrebare: când vor avea un copil? Spune că întrebarea aceasta îi pare penibilă şi jenantă, însă ca să-i liniștească pe curioși le răspunde că deja a expediat o cerere berzei în acest sens.
Chiar dacă activitatea lor scenică se desfășoară mai mult în România, muzicienii afirmă că nu vor să se mute cu traiul acolo.
„Deocamdată ne este bine aici, unde ne sunt şi părinţii. Nu ne-am mutat la căsuţa noastră, urmează s-o facem de acum încolo. Nu zic, poate că atunci când vom avea copii vom gândi altfel şi ne vom cumpăra totuşi o locuinţă dincolo de Prut”, ne spune interpreta.

Durerea artiştilor

Lipsa spectacolelor este un aspect dureros pentru majoritatea artiştilor din R.Moldova, mai ales în ultima perioadă, când acestea sunt organizate tot mai rar.
„Am avut un eveniment în iarnă, la Palatul Naţional şi… cam atât! În rest, concerte pe la hramuri şi invitaţii la petreceri private. Şi da, artiştii suferă când nu au spectacole. În astfel de perioade cântăm pe la nunţi şi înregistrăm melodii – la aceasta se rezumă activitatea noastră artistică. Chiar şi când se organizează vreun spectacol, nu e loc pentru toţi soliştii. Ne dorim mai multe concerte, graţie lor avem respectul publicului”, susţine Viorica Lupu.
În ultima vreme, interpreta de muzică populară refuză invitaţiile la emisiuni televizate pentru că vrea să-şi focuseze toată atenţia asupra noului proiect pe care-l pregătește pentru la toamnă, când planifică să-şi surprindă publicul cu ceva frumos.
„Am mai multe planuri legate de România, iar acum pregătesc o colaborare cu cineva de acolo. Mai multe detalii nu ofer, însă vă asigur că va fi ceva ce nu a mai făcut nimeni în Basarabia”, adaugă ea.

Despre broboade

18308784_10155172940722988_796231138_n

De Paşti, fiind la ţară, la bunici, Viorica Lupu a mai adunat nişte basmale în garderoba ei, una mai frumoasă ca alta. Astfel, colecția sa a ajuns la impresionanta cifră de 100 de unităţi. Pasiunea pentru ele o are din 2007, după ce a primit o basma oranj de la bunica ei.
„Aveam o ie frumoasă, din România, iar la ea îmi doream o basma colorată. Şi n-o găseam nicidecum! Am dat de ea la bunica – o purta pe-acasă. Când i-am cerut-o, s-a uitat mirată la mine şi mi-a spus că nu-i bună de purtat pe scenă, că e veche, ruptă chiar. Dar totuna i-am luat-o, am restaurat-o şi am purtat-o la foarte multe concursuri în România. De atunci mi s-a pus pata pe broboade!”, ne povesteşte interpreta.

Vrea să aibă 200 de basmale

Spune că nu pune la colecţie orice broboadă, ci doar din cele vechi, de lână. Acum în sunduc are 100 de basmale, iar una din cele mai dragi îi este dăruită de naşa sa de cununie. Dacă pe unele le-a procurat, pe cele mai multe le-a primit în dar, dar are şi baticuri pe care i le-au dat admiratorii creaţiei sale.
„Într-o zi m-a contactat o doamnă din Cricova ca să-mi spună că este o admiratoare de a mea şi că ştie de pasiunea pe care o am pentru broboade. Mi-a spus să merg la dânsa ca să-mi mai dea trei, vechi, moştenite de la mama sa. Când le-am văzut, nu-mi puteam lua ochii de la ele! Erau de o frumuseţe rară, iar unul avea un mov deosebit cum nu era altul în colecţia mea. Mi-am propus să mai adaug la ea măcar încă o sută de basmale şi sper să-mi reușească. Încă nu le-am purtat pe toate, pentru că deocamdată nu am ii potrivite pentru fiecare broboadă”, ne mai spune cântăreaţa de muzică populară.

Are 40 de ii

18296861_10155172482157988_1883472602_o

Astfel, aflăm că a doua pasiune a Vioricăi Lupu sunt costumele populare specifice tuturor zonelor României. La moment cântăreața are 40 de ii. Şi nici gând să se oprească la această cifră!
„Soţul meu îmi spune adesea, zâmbind, că femeile adună genţi şi pantofi, iar eu – baticuri şi ii”, râde ea.
Interpreta are costume populare şi din Ardeal, şi din Maramureş, şi din judeţul Hunedoara. Prietenii ei din România, ştiind deja despre pasiunile sale, deseori o surprind cu câte o piesă nouă pentru impresionanta colecţie pe care-o le deţine.
Pentru la vară, pe lângă dorinţa pe care o are de a pleca în călătoria de nuntă, îşi mai doreşte ceva: să ajungă şi la Suceava, de unde să-şi achiziționeze noi costume populare.
„Ca să vă daţi seama cât de slabă sunt în faţa acestei pasiuni, o să vă dau un exemplu. Într-o zi m-a sunat un prieten de la Gura Humorului şi mi-a spus că trebuie să merg încolo de urgenţă, pentru că a venit la ei o doamnă cu ii unicat. Eram răcită, aveam şi febră, dar tot în acea noapte m-am pornit încolo. Mi-am cumpărat cinci ii brodate pe pânză veche, de marchizet. M-am întors acasă şi mai răcită decât la plecare, dar când vedeam ce frumusețe de ii mi-am luat, îmi părea că trece şi boala!”, ne-a mai spus cântăreața.

Brodează, croșetează şi scrie poezie

18318021_10155172469862988_1462453747_o

Pe lângă pasiunea pe care o are pentru basmale şi ii, Vioricăi Lupu îi place să brodeze şi să croşeteze. Îşi face singură poalele la costumul popular, dar şi danteluţele de la gât şi la mâneci pentru iile pe care le poartă. Şi tot singură îşi restaurează costumele populare.
„Mai nou, m-a pălit inspiraţia şi m-am apucat să scriu poezie. Pentru prima dată muza mi-a venit într-o seară – atunci am scris opt strofe dintr-o răsuflare. Dacă îmi va reveni muza, voi mai scrie”, ne-a mai spus cea care, împreună cu sora sa Lenuţa, îşi semnează textele pieselor care le cântă.

18280862_10155172499087988_1811509116_n

Lena NEGRU