„Mai aveți mândrie ori sunteți saci pentru bani?”

Zinaida Bolboceanu, supărată pe artiştii care susţin votul uninominalbolboceanu

Procesul de colectare a semnăturilor în susținerea inițiativei de introducere a votului uninominal, o momeală lansată de pedişti, a demarat la începutul lunii martie, iar de atunci mai mulţi oameni de artă s-au pronunţat în favoarea acestui proiect. Şi dacă unii dintre ei afirmă că au nimerit fără voie în plasa holdingului lui Plahotniuc, alţii, din spusele Zinaidei Bolboceanu, ar fi promovând uninominalul pe bani grei.

Zinaida Bolboceanu, artistă cu voce inconfundabilă și repertoriu vast de cântece populare românești, nu poate să-i înţeleagă pe colegii săi de breaslă care au acceptat să fie antrenaţi în jocul murdar al pediştilor. Iar dacă, anterior, prin târg circula zvonul că majoritatea celor care susţin votul uninominal s-ar fi vândut pe 300 de euro, artista ne spune că suma primită de aceştia ar fi cu mult mai mare.

„Cu cine încă n-aţi cântat?”

Revoltată că tot mai mulţi oameni de artă promovează proiectul PD, artista a venit cu un mesaj pe care l-a plasat pe o reţea de socializare.
„Se înșiră în continuare unii artiștii, și nu numai, ca mărgelele la gâtul celor cu bani, pentru a susține votul uninominal. Ce mici, ce nemernici! Mai aveți mândrie ori sunteți saci pentru bani? Mai aveți de vândut țara? Cu cine încă n-ați cântat? Frați de peste Prut, mai uitați-vă pe cine invitați să vă cânte!”, se arată în postare.

A cântat o singură dată pentru un partid

Solicitată de JURNAL de Chişinău, Zinaida Bolboceanu ne-a declarat, cu părere de rău, că nu este pentru prima dată când unii dintre artiştii de la noi se dovedesc a fi fără demnitate.
„Aceştia sunt gata să cânte pentru orice partid, pretextând că astfel ei nu ar face politică, ci că ar merge să cânte oriunde sunt chemaţi. Eu însă consider că din moment ce cânţi pentru o formaţiune politică susţii ideile promovate de aceasta. Cât mă priveşte pe mine, am cântat o singură dată în viaţă pentru un partid – pentru PL, dar şi atunci nu am luat bani. A fost prima şi ultima experiență a mea de acest gen, căci până la urmă toate partidele curvesc. Pot să se supere colegii pentru declarațiile mele, însă aceasta-mi este opinia fermă. Iar eu când am ceva de spus nu mă ascund după deget. Nu mă târăsc ca râma pe faţa pământului, sunt om!”, ne-a spus artista.

„Ei susţin acest proiect pentru că li se dau bani!”

Şi dacă anterior se zvonea că artiştii care se pronunţă în susţinerea votului uninominal ar fi răsplătiți cu câte 300 de euro, Zinaida Bolboceanu afirmă că aceștia ar primi sume mult mai mari.
„Ei susţin acest vot pentru bani! Ia întrebați-i, cât au primit? Nu doar câte 300 de euro, ce vorbiţi! Sunt bani grei în joc! Şi e ştiut faptul că pentru trădări se cuvine o recompensă. Ca acea primită de Iuda, care l-a vândut pe Isus Hristos pe 30 de arginţi”, susţine artista de folclor.

Unirea, unica soluţie

Întrebată care este opinia sa referitor la votul uninominal, Zinaida Bolboceanu ne-a răspuns că acest proiect este foarte bine gândit pentru „cineva care va merge mai departe călare pe calul bălan”.
„E mai greu să compromiți un partid, mult mai uşor e să cumperi pe cineva. Aşa că, până la urmă, au să-i cumpere pe toţi. Republica Moldova nu e ţară, ci mai degrabă un zooparc. Vin cu un îndemn: dacă vreţi să ieşim din acest impas, să facem reîntregirea Ţării!”, conchide Zinaida Bolboceanu.
Menţionăm că primele victime ale jocului murdar al pediştilor au fost artiştii Valentina Osoianu şi Nicolae Botgros. Într-un material publicat la începutul lui aprilie, aceştia ne spuneau că le-au fost trunchiate declaraţiile şi se arătau indignaţi că democraţii le-au folosit imaginea fără permisiune.

Mihai Ciobanu: „Vreau să merg spre Europa”

Se pare că în capcana întinsă de pedişti a nimerit şi Mihai Ciobanu, care ne-a declarat că nu se pricepe la politică, de aceea nu are de gând să se implice niciodată în acest domeniu. Faptul că numele său a apărut în campania PD a uimit pe toată lumea, care se întreba dacă artistul a trecut în tabăra pedistă.
Artistul ne-a spus că nu a făcut niciodată parte din vreun partid politic, iar atunci când a fost telefonat pentru a i se solicita opinia despre votul uninominal, domnia sa a răspuns doar că vrea o ţară ca afară.
„Celor care m-au telefonat să mă întrebe dacă susţin votul uninominal le-am răspuns că nu m-am documentat ce e cu acest tip de vot – e treaba politicienilor! Le-am spus doar că vreau să merg spre Europa, că-mi doresc un parcurs european pentru Republica Moldova. Nu am trădat pe nimeni şi nici nu am de gând s-o fac, dar acum mă simt ca basarabeanul pe timpul războiului: stătea el pe Prut şi ruşii îi strigau de pe un mal că îl împuşcă dacă nu vine la ei, iar de pe celălalt mal, nemţii îl preveneau că trag dacă nu vine spre ei. Aşa că loviţi în mine cât vreţi! Eu nu mă pricep la politică şi nu fac politică. Arma mea este cântecul şi prin el spun tot ce am de spus”, ne-a declarat Mihai Ciobanu.

Iurie Sadovnic şi „moldavskii bardak”

L-am contactat şi pe Iurie Sadovnic pentru a afla de ce susţine votul uninominal şi dacă este la curent cu opinia mai multor analişti politici de pe ambele maluri ale Prutului, care susţin cu tărie că schimbarea sistemului electoral reprezintă colacul de salvare pentru un singur actor politic: Vladimir Plahotniuc.
„Da, eu susţin votul uninominal! Şi dacă acest proiect era propus de Maia Sandu, Andrei Năstase, Vladimir Voronin ori Mihai Ghimpu, tot aceasta ar fi fost alegerea mea. M-am informat înainte de a accepta să susţin proiectul PD. Îmi pare rău de un lucru: că alte posturi radio şi tv nu mă invită să le spun părerea mea despre acest sistem de vot, căci mai stau şi pe la ţară câte o săptămână, la Susleniul meu, mă întâlnesc cu oamenii de acolo şi am ce spune. Da, lacune sunt în orice-am vota, căci în legislativul nostru nostru, după cum spunea şi maestrul Gheorghe Urschi, e „moldavskii bardak”.
Orice-am spune despre votul uninominal, deputaţii vor fi aleşi de oameni şi rămâne ca alegătorul să fie cel care decide. Cei din România spun că votul uninominal nu e bun pentru ei, deoarece l-au folosit şi nu a mers. Însă ceea ce nu e bun acolo, e foarte bun la noi. Şi invers poate fi!
Nu sunt mulţumit de situaţia politică şi economică a R. Moldova, iar pe o mare parte din actualii parlamentari i-aş sfătui să plece, pentru ca în locul lor să vină oameni tineri, cu viziuni noi. Dacă susţin acest tip de scrutin, nu înseamnă că aleg PD. Oricare-ar fi legea, dacă ne vom lenevi la gândire şi la citire riscăm să avem iar corupţi la guvernare”, ne-a declarat chitaristul.

Care a fost impactul dezastruos al votului uninominal în România

În cadrul unei intervenţii telefonice la „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, jurnalistul de la Bucureşti Cristian Tudor Popescu a declarat că în România, în urma implementării votului uninominal, în parlament au ajuns persoane cu antecedente penale, care nu urmăreau altceva decât să beneficieze de imunitate.
„Este o diferență de un deceniu între România şi Republica Moldova în ceea ce priveşte votul uninominal. Aşa s-a întâmplat la noi: votul uninominal a fost privit ca un panaceu, o soluţie miraculoasă pentru reformarea clasei politice. Ani de zile s-a militat pentru asta, politiceni şi jurnalişti, în ideea că după aplicarea lui vom avea un parlament şi un guvern curat. Rezultatul a fost puţin spus dezamăgitor – a fost catastrofal, dintr-un motiv foarte simplu: dacă introduci gunoi într-un computer, oricât de performant ar fi acesta, tot gunoi iese. Asta se întâmplă cu sistemul de vot – niciunul nu poate să înlocuiască sistemul de valori din societatea respectivă. Adică nişte oameni care au comis infracțiuni, care au fost condamnați cu suspendare, pot fi aleşi”, a declarat Cristian Tudor Popescu.

Lena Negru