Vanotek, necunoscut în Basarabia, apreciat în lume

Vanotek, necunoscut în Basarabia, apreciat în lume

Încep să se vadă rezultatele muncii mele

Ion Chirinciuc, alias Vanotek, e unul dintre cei mai solicitaţi artişti şi producători muzicali din România, iar piesele sale au ajuns şi în topuri din întreaga lume. Printre cei cu care a colaborat se numără Dan Bălan, The Code, DJ Smash, Sasha Lopez, Minelli, Corina, Anda Adam, Naguale, DJ Project, DJ Sava, SunStroke Project, Antonia, Eneli, Andreea Banică, Tom Boxer, Yanka, Havana, Alexandra Stan ş.a., iar anul trecut a fost la un pas de a reprezenta România la Eurovision.

Adesea, artiştii basarabeni sunt mai apreciaţi în România decât în Republica Moldova – sunt zeci, poate chiar sute de exemple în acest sens. Printre cei care au cunoscut succesul dincolo de Prut, iar apoi şi în întreaga lume, se numără şi ungheneanul Ion Chirinciuc (33 de ani), interpret, compozitor şi producător muzical. A semnat un contract cu Global Records, casa de discuri a interpretei Inna, dar colaborează cu toate casele de discuri din România, producând piese pentru mai mulţi artişti.

E în România de 22 de ani

photo by alex chitu

Lui Ion Chirinciuc muzica i-a plăcut de mic. Cam pe la vârsta de patru ani, tata i-a cumpărat o chitară, apoi şi un pian – astea erau jucăriile lui preferate.

„Când eram în clasa a doua, am prins să frecventez cursurile şcolii de muzică din Ungheni. Aş fi preferat să iau lecţii de chitară, dar mi s-a spus că aveam degetele prea scurte, aşa că am ales acordeonul. Iar doi ani mai târziu, mama m-a întrebat dacă vreau să merg să studiez muzica în România. I-am răspuns că da. Şi în anul următor eram deja la Iaşi”, ne spune Ion Chirinciuc, alias Vanotek.

Deşi era încă prea mic atunci când a plecat de sub aripa protectoare a familiei sale, afirmă că dincolo de Prut nu s-a simţit străin nici pentru o clipă. „Doar vorbim aceeaşi limbă!”, adaugă artistul.

După absolvirea Liceului de Muzică „Octav Băncilă” din Iaşi a mers să studieze Psihologia la Universitatea „Spiru Haret” din Bucureşti, dar nu a renunţat la muzică, mai ales că pe acest tărâm cunoscuse deja succesul.

„Compun de la vârsta de 17 ani, iar prima dintre melodiile mele care a ieşit pe piaţă a fost „Me loves you”, interpretată de Studio One”, îşi amintește basarabeanul.

Sunt mândru de colaborările mele”

15253441_1153743638049687_8842410949983180755_n

Vanotek a înregistrat colaborări cu mai mulţi artişti consacrați de pe ambele maluri ale Prutului: Dan Bălan, The Code, DJ Smash, Sasha Lopez, Minelli, Corina, Anda Adam, Naguale, DJ Project, DJ Sava, SunStroke Project, Antonia, Eneli, Andreea Banică, Tom Boxer, Yanka, Havana, Alexandra Stan ş.a., pentru care fie a compus melodia, fie a făcut orchestraţiile sau a fost producător.

„Sunt mândru de toate colaborările mele: piesa „A beautiful day”, din repertoriul lui Tom Boxer, a luat discul de aur în Spania şi a fost licențiată în 10 ţări; „Vita bella”, interpretată de Havana, a fost licențiată în peste 20 de ţări. La fel și piesa „Ecoute” feat Alexandra Stan. Iar Dan Bălan feat Vera Brejneva ştiu că a fost multe săptămâni numărul unu în Rusia, piesele „Do utra” şi „Chica bomb” având şi ele acelaşi succes”, ne spune ungheneanul.

Eurovision, o experienţă frumoasă

trupa_competa

Printre cele mai importante realizări ale lui Vanotek se numără, fără îndoială, şi participarea sa la preselecţia Eurovision 2016 de peste Prut, când basarabeanul, alături de The Code şi Georgian, a fost la un pas de a reprezenta România pe scena de la Stockholm. Piesa lor „I’m coming home” s-a clasat pe locul doi, iar printre susţinători s-au numărat Inna, Antonia, Delia, Nicoleta Nucă, Alexandra Ungureanu şi alţi artişti cunoscuţi,

„Participarea la Eurovision a fost o experienţă frumoasă pe care nu cred s-o mai repet vreodată – sunt lucruri pe care trebuie să le faci o dată-n viaţă. Ăsta a fost pentru mine Eurovision-ul”, recunoaște Ion Chirinciuc.

Inna-Antonia-Delia-Nicoleta-Nuca-sustin-Vanotek-Eurovision

Şi vorbind de celebrul concurs, artistul are prognoze îmbucurătoare pentru „Hey, mamma!”, melodia cu care SunStroke Project vor reprezenta R.Moldova la Eurovision 2017.

„Îi cunosc pe băieții de la SunStroke Project, am colaborat cu ei în trecut. Îmi place mult piesa lor şi cred că se va înscrie în primele cinci în finala concursului, alături de melodia României”, e de părere el.

Are două pasiuni: muzica şi familia

vanotek1

În 2016, artistul a lansat şi a produs mai multe piese, iar 2017 pare să fie cel puţin la fel de productiv ca anul trecut. Vanotek a început primăvara cu un nou single, „Tell Me Who”, un featuring cu Eneli, artistă cunoscută de publicul din România datorită unor alte colaborări de succes.

Ion Chirinciuc munceşte mult, dar îşi face timp şi pentru odihnă. Zilele trecute, acesta şi-a realizat un vis mai vechi: a sărit pentru prima dată cu paraşuta, iar saltul l-a calificat drept „cea mai tare experienţă” a sa.

„Voiam demult să sar cu parașuta, dar nu aveam timp pentru asta. Acum, că am făcut-o, mă declar fascinat de această experiență şi promit s-o repet. Nu e tocmai o pasiune – nu am alte pasiuni în afară de muzică şi familie”, ne spune ungheneanul, care de şase ani e căsătorit cu Alina, o ieşeancă frumoasă foc cu care are doi băieţi: Matei şi Luca.

Vine destul de des în R.Moldova, ca să-şi vadă părinţii, fratele, sora, nepoţii şi verişorii. Dar nu prea este invitat să şi cânte pentru basarabeni, căci până acum, în stânga Prutului a urcat pe scenă doar o singură dată – anul trecut, în cadrul festivalului Gustar. Dar ne spune că nu se consideră neîndreptăţit şi nici nu-i pare rău că nu este invitat să cânte acasă, căci în România are o carieră frumoasă.

„Încep să se vadă rezultatele muncii mele. Prevăd că voi avea un viitor frumos, dar nu vreau să mă gândesc prea mult la asta. Prefer să muncesc. Şi las timpul să treacă, să văd unde mă va duce”, ne-a mai spus Vanotek.

N.T.