Primul Paşti în trei

Actorii Anatol Durbală şi Olesea Sveclă, despre venirea pe lume a Cassandrei

De două luni şi jumătate, viaţa actorilor Anatol Durbală şi Olesea Sveclă s-a schimbat la 180 de grade. După o nuntă superbă, la care a ‘plouat’ cu tradiţii şi cu muzică pentru toate gusturile, a urmat cel mai emoționant moment pentru cei doi soţi: venirea pe lume a primului lor copil – Cassandra, căreia recent i-a apărut şi primul dinţişor.

În rol de tătic, Anatol Durbală se simte mult mai bine decât se aştepta. Cei mai cu experienţă au încercat să-l pregătească moral pentru ce urmează după naşterea unui copil: plânsete în miez de noapte şi nesomn. Dar în cazul lor, lucrurile nu stau nici pe departe aşa cum i le-au descris ceilalţi, ne-a dat asigurări fericitul tătic Anatol Durbală, actor, regizor şi prezentator al emisiunii „Ora de ras” de la Jurnal TV.

„Când plânge, pune buza la prăşit”

„Pentru mine, rolul de tătic e mai plăcut decât m-am aşteptat, poate şi pentru că fetiţa noastră nu e plângăcioasă. Am noroc că noaptea Olesea e cea care stă cu Cassandra, pentru că ea are un ‘argument’ pe care eu nu-l am: sânul! După ce papă, fata noastră se calmează pe loc. Doar acum, că-i ies dinţişorii, mai plânge uneori”, ne-a declarat actorul.
Spune că de când e tătic, viaţa i s-a schimbat. Acum nu are răbdare să ajungă cât mai repede acasă, unde-l aşteaptă fetele sale: Cassandra şi Olesea.
„Când plânge, fiica mea pune buza la prăşit, cum se spune pe la noi. Plânge convingător, cu lacrimi mari, dar ştie să şi râdă cu poftă. Nu ai cum să nu te ataşezi de ea. În orarul meu, Cassandra este în fruntea listei”, ni se confesează fericitul tătic.

Despre alegerea numelui

1

Când au aflat că vor avea o fetiţă, Anatol Durbală şi Olesea Sveclă s-au apucat să-i aleagă un nume. În ultima lună de sarcină, din zecile de variante pe care le-au examinat, au rămas doar două: Otilia şi Cassandra.
„Ne doream să-i dăm un nume simplu, dar mai deosebit. Aş fi numit-o cu drag Ana ori Maria, însă numele simple care-mi plac sunt oarecum ocupate de alţi membri ai familiei noastre. Ne era drag numele Otilia, dar ne plăcea şi Cassandra – sună bine şi e destul de rar întâlnit. Când a născut Olesea, eu nu eram în R.Moldova. Ea mi-a scris că fetiţa noastră e o bombonică şi că-i vom zice Otilica. Însă când am văzut-o şi eu, am simţit că trebuie să fie Cassandra! Într-un final, soţia a acceptat propunerea mea, însă cu o condiţie: când vom face şi un băiat, ea îi va alege numele.
Fata noastră e cu caracter şi are privirea tăioasă, aşa că numele i se potrivește de minune”, povestește prezentatorul emisiunii „Ora de ras” de la Jurnal TV.

Emoţii triple

Când a aflat că a devenit tătic, Anatol Durbală era în turneu la Iaşi şi tocmai juca în spectacolul „În ochii tăi fermecători”.
„Eram amorţit de emoţii şi eram între ciocan şi nicovală: aveam de jucat un rol şi îmi venea foarte greu să mă concentrez, pentru că atunci când a născut Olesea spectacolul abia începuse. Aveam triple emoţii: copilul, eu, spectacolul… Îmi tot ziceam: ‘scena e în stânga, scena e în stânga…’ şi mă uitam unde cade lumina, ca nu cumva să încep să joc în culise. Aveam o stare ciudată”, ne mai spune regizorul.

Nu regretă că n-a avut copii mai devreme

Cassandra e, fără doar şi poate, fata tatei! De acest lucru ne asigură Anatol Durbală, căci şi rudele, şi prietenii, îi zic că ea îi seamănă leit.
Şi pentru că se simt bine în rol de părinţi, actorii şi-au propus să nu amâne prea mult venirea pe lume a celui de-al doilea copil al lor.
Regizorul e topit după micuţa sa. Totuşi, spune că nu regretă că n-a avut copii mai devreme.
„Totul e aşa cum trebuia să fie. Eu zic că e bine că am devenit tătic acum, când am şi ceva experiență în educarea copiilor, iar aici fac referire la grupurile de studenţi la actorie, de care ajung să am grijă ca de nişte copii”, susţine el.

Un dop de la sticla de şampanie, ca amintire

2

Şi dacă unii părinţi, atunci când li se naşte un prunc, sădesc un copac ori pun un vin să se învechească, Anatol Durbală a fost original şi în acest caz: a păstrat dopul de la prima sticlă de şampanie pe care a băut-o cu colegii de scenă, în sănătatea Cassandrei. Acum, pe lângă faptul că are grijă să-i ofere fiicei sale o copilărie frumoasă şi să-şi ajute soţia, actorul are grijă să-i facă micuţei cât mai multe fotografii.

„Înainte eram sceptică…”

Când am vorbit cu Olesea Sveclă, ea tocmai o adormise pe Cassandra. Ne-a spus că fata ei doarme bine, mănâncă bine şi creşte bine.
„Niciodată nu m-am gândit că rolul de mamă o să-mi placă atât de mult, că o să mă simt atât de bine şi atât de împlinită. Un copil poate să aducă atâta fericire! Când am nevoie de ajutor, mă ajută bunicuţele Cassandrei, însă de regulă mă descurc şi singură. Am noroc că fata mea e cuminte.
De când am devenit mămică, viaţa mea s-a schimbat la 180 de grade. Aveam un alt regim: de la teatru la televiziune, de la televiziune la sport. Acum, brusc, toate sunt altfel. Stau cu Cassandra şi sunt mega fericită! Ceea ce simt nu poate fi redat prin cuvinte. Fetiţa noastră doarme cu mine, încă nu are odaia ei, iar tata s-a mutat în altă cameră. Înainte de naştere i-am pregătit fetei doar câteva hăinuțe, pentru că eu nu am fost genul de mamă care-şi adoră copilul încă din burtică. Însă din clipa în care am văzut-o, am simţit că-s topită după ea!”, ne-a declarat actriţa.

O vor boteza după Paşte

După Sfintele Sărbători de Paşti, Anatol Durbală şi Olesea Sfeclă îşi vor boteza fetiţa. Creştinarea va avea loc la biserica din Ghidighici, unde acum mulţi ani a primit Sfântul Botez şi tăticul micuţei, iar petrecerea o vor da într-un local din Chişinău.
Cei doi actori afirmă că încearcă să fie mereu pozitivi când vine vorba de Cassandra. Micuţa nu a scăpat bine de colici că i-a şi răsărit primul dinţişor, la doar două luni şi jumătate.
Atunci când Olesea e la sala de sport, de Cassandra are grijă Anatol Durbală.

„Da, nu e uşor să fii mamă…”

3

De când a devenit mămică, actriţa mărturiseşte că o apreciază şi mai mult pe cea care i-a dat viaţă.
„Mama mea a lucrat mult timp peste hotare şi, vorba aia: ochii care nu se văd, se uită. Relaţia noastră se răcise, dar de când a venit pe lume Cassandra, am înţeles că mama a făcut multe sacrificii. Că şi-a jertfit anii de tinereţe şi frumuseţea pentru a ne creşte pe noi mari şi sănătoşi. Acum chiar am început să o apreciez şi mai mult. Da, nu e uşor să fii mamă…”, oftează ea.
Anatol Durbală şi Olesea Sveclă au o relaţie echilibrată şi armonioasă, iar asta pentru că nici unul din ei nu e certăreţ. Chiar dacă au o diferenţă mare de vârstă – 20 de ani, ei sunt pe aceeaşi lungime de undă, iar venirea pe lume a primului lor copil i-a unit şi mai mult. Şi când privesc la rodul iubirii lor, înţeleg că minunile chiar există.

Despre primul Paşte în trei

La sfârşitul lui aprilie, Olesea Sveclă va reveni pe scenă pentru prima dată de când a devenit mămică. Ea va juca în comedia „Aveţi ceva de declarat?”.
Însă până atunci, alături de fiică şi soţ, se pregăteşte să sărbătorească primul Paşte în trei.
„Va fi prima sărbătoare în trei. Chiar mă întrebam nu demult, de ce nu am făcut copii până acum? Da, ştiu ce-s nopţile nedormite, însă e un efort meritat! Timpul zboară, iar eu nici nu simt când au trecut aceste luni. Dacă va sta cineva cu Cassandra, voi găti bucate pentru masa de Paşti, însă îmi vor veni în ajutor şi bunicuţele. Mama s-a obişnuit deja să vină cu mâncarea gata preparată – ‘casa e a noastră, mâncarea e a voastră’, spunem noi”, ne-a spus la sfârşitul discuţiei Olesea Sveclă.
La rândul său, Anatol Durbală ne-a declarat că şi el așteaptă cu nerăbdare Paştele din acest an.
„Tradiţional, în Noaptea Învierii mergeam la biserica din satul meu, însă nu şi în acest an, căci e prea mică fata noastră. Duminică vor veni părinţii la noi şi vom petrece cu toţii”, ne spune regizorul.

Lena NEGRU