Ce i-a indignat pe Nicolae Botgros şi pe Valentina Osoianu

Ce i-a indignat pe Nicolae Botgros şi pe Valentina Osoianu

A trecut mai bine de o lună de când artişti de calibru ai R. Moldova au nimerit în plasa holdingului lui Plahotniuc, după ce posturile de televiziune controlate de oligarh au iniţiat o campanie de manipulare în favoarea votului uninominal. Printre cei care se declară victime ale jocului murdar al PD se numără Valentina Osoianu şi Nicolae Botgros. Obosiţi să tot dea explicaţii după ce le-au fost trunchiate declaraţiile, dar şi indignaţi că democraţii le-au folosit imaginea fără permisiune, cei doi artişti au decis să spună cum stau, de fapt, lucrurile.

Nu mai este o noutate faptul că posturile de televiziune controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc au demarat o campanie de manipulare în favoarea votului uninominal. Însă holdingul acestuia continuă să joace murdar, implicându-i şi pe artişti în jocurile lor politice. În plasa proiectului PD au căzut Valentina Osoianu şi Nicolae Botgros. Pe lângă faptul că le-au distorsionat declaraţiile, televiziunile lui Plahotniuc s-au folosit şi de imaginea lor. Şi parcă asta n-ar fi fost de-ajuns, în dreptul declaraţiei atribuite Valentinei Osoianu a fost plasată fotografia surorii sale Iulia. Şi astăzi, la o lună de când s-a dat startul campaniei de manipulare şi de când s-au pomenit antrenaţi fără voie într-o situaţie fără precedent, artiştii sunt nevoiţi să se justifice şi să comenteze ceea ce, de fapt, nici măcar nu au declarat.

„Ce ni s-a întâmplat e urât şi jignitor…”

Chiar de la începutul discuţiei noastre, interpreta de muzică populară ne-a spus că se simte folosită. Şi tocmai pentru a dezminți zvonurile, Valentina Osoianu a ţinut să le spună admiratorilor creației ansamblului lor că ea nu susţine votul uninominal.
„Atunci m-a telefonat cineva ca să-mi solicite opinia vizavi de votul uninominal. Nu m-am exprimat în favoarea acestuia, chiar nu sunt cea mai indicată persoană ca să dau sfaturi de natură politică, domeniu de care eu, dar şi surorile mele, am stat dintotdeauna deoparte. Însă uite că fără voia noastră noi, artiştii, suntem antrenaţi în nişte jocuri murdare. Ca să nu mai pomenesc de faptul că ei vorbesc de mine, dar plasează fotografia Iuliei, una din surorile mele. E urât din partea lor! De atunci mă tot sună lumea ca să mă întrebe de când fac politică, iar eu sunt pusă în situaţia de a da explicații de fiecare dată. Da, suntem cu toţii interesaţi ca în Republica Moldova lucrurile să meargă bine, să avem un trai decent. Şi mai ştiu că nu trebuie să rămânem indiferenţi şi că e cazul să ne implicăm cu toţii pentru a schimba situaţia în bine. Însă nu cred că jocurile politice murdare sunt cea mai bună soluţie în acest sens. Cum se poate să foloseşti imaginea artiştilor şi să le distorsionezi declaraţiile în aşa hal? E jignitoare această atitudine! Ca să nu mai vorbesc de faptul că în prima săptămână am suferit mult din cauza celor vehiculate”, ne-a declarat Valentina Osoianu.

Se pregăteşte de vacanţă

Pe final de discuţie, am aflat că artista se pregăteşte să plece în vacanţă.
„În afară de ansamblul etnofolcloric familial, fiecare dintre noi mai conduce şi colective de copii cu care participăm pe la concursuri şi cărora le pregătim programe noi. Dar înainte de Paşti am zis să ne odihnim puţin. Acum o soră de-a mea e plecată în vacanţă la Berlin, pe urmă pleacă alta… Ne rânduim”, mai spune interpreta de folclor.
Cât despre participarea la preselecția naţională Eurovision din acest an, Valentina Osoianu susţine că pentru ea şi pentru surorile ei aceasta a fost o experienţă frumoasă pe care nu o regretă deloc.
„Nu suntem dezamăgite şi nici nu ne pare rău că nu noi am câştigat concursul, căci cântăm pentru lume şi nu am avut neapărat ca scop să ajungem pe scena de la Kiev. Pe această cale chiar am vrea să le mulţumim soţilor Ştefăneţ că ne-au implicat în acest proiect – pentru noi contează prestația şi experiența”, ne-a spus la sfârșitul discuției artista de folclor.

„Când îmi sunt stâlcite gândurile, mă doare”

Pe maestrul Nicolae Botgros l-am găsit la spital. Răcise şi avea febră, aşa că a fost nevoit să cheme ambulanța, iar medicul i-a recomandat spitalizarea. Ca şi Valentina Osoianu, dirijorul orchestrei „Lăutarii” ne-a declarat că a obosit să tot dea explicații la acest subiect şi să comenteze ceea ce, de fapt, nu a declarat.
Îl supără nu doar faptul că i-au fost trunchiate spusele, ci şi că i-a fost folosită imaginea pe un banner publicitar care promovează sistemul de vot uninominal, banner plasat pe reţelele de socializare. Şi asta fără permisiunea sa!
„Eu îi respect mult pe jurnalişti, dar mă doare când vorbele mele sunt prezentate greşit. Părerea mea a fost şi rămâne aceeaşi: în Republica Moldova politicienii au făcut şi continuă să facă jocuri de culise, iar oamenii nici măcar nu-şi dau seama cum şi când sunt manipulaţi. Şi de data aceasta s-a găsit o modalitate de a minţi, angajaţi ai mai multor instituţii fiind forţaţi să semneze în favoarea votului uninominal. Părerea mea este că fiecare dintre noi ar trebui să se gândească bine ce are de făcut pentru ca să ieşim din această situaţie cât mai repede”, ne-a declarat Nicolae Botgros.

Lena NEGRU