„Acum văd lucrurile numai pe interior” Interviu cu deţinutul Vlad Filat, ex-premier, ex-preşedinte al PLDM

Fostul prim-ministru Vlad Filat, condamnat în noiembrie 2016 la 9 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și corupere pasivă, refuză să fie transferat la Penitenciarul nr. 2 din Lipcani. Graţie surselor noastre şi unor factori nenumiţi din închisoare, reporterului nostru i s-a permis o scurtă discuţie cu fostul lider PLDM.

– Domnule Vlad Filat, consideraţi echitabil faptul că aţi fost făcut singurul ţap ispăşitor pentru furtul miliardului?

Dosarul „Filat” nu are legătură cu furtul miliardului. Păcat că nu poţi da timpul înapoi. Oricum, voi continua lupta pentru a-mi demonstra nevinovăţia. Este extrem de greu, însă ştiu că adevărul triumfă, până la urmă.

– Se vorbeşte că ați fost bătut în penitenciar. Este adevărat?

Am fost amenințat cu carcera deoarece am cerut un proces public, ca toți oameni să afle ce se întâmplă cu adevărat în dosarul pe care mi l-au fabricat. Am fost supus umilinței în aceste 17 luni. M-au întemnițat ca să distrugă PLDM-ul și pe mine ca figură politică, după ce mi-au distrus familia. Întrebarea rămâne: unde sunt cele 250 de milioane de dolari? Unde este miliardul furat?

– Pe 15 octombrie 2015, în plenul Parlamentului, spuneați că veți face niște dezvăluiri bombă. Când se va întâmpla totuşi, domnule Filat?

Ştiu că oamenii aşteaptă să fac dezvăluirile promise, care să arunce în aer clasa politică. Dar dezvăluirile pe care le voi face nu sunt titluri de ştiri sau postări pe Facebook. Cereţi şedinţe publice, cum este legal, şi atunci voi avea posibilitatea să vorbesc, iar societatea să afle adevărul despre tot ce s-a întâmplat şi rolul fiecăruia.

  • Cum e viața în închisoare, domnule Filat, și de ce refuzați să fiți transferat la Lipcani?

Mă miră faptul că toate ilegalităţile în raport cu mine sunt, cu uşurinţă, trecute cu vederea. Îmi sunt încălcate toate drepturile – circumstanţele în care mi-a fost ridicată imunitatea, arestarea şi izolarea mea totală, interdicţia de a vorbi cu deputaţii, cu avocatul poporului, cu notarul, şedinţe de judecată cu uşile închise şi cu mascaţi în sală şi în afară etc. Viața în penitenciar este grea și urâtă și da, refuz să fiu transferat la Lipcani, deoarece acolo voi avea voie să ies din celulă numai timp de două ore pe zi.

  • Şeful statului are dreptul la graţiere. Aţi făcut vreun demers în acest sens către Igor Dodon?

La ce bun? Deşi acum văd lucrurile numai pe interior, mai mult decât „sidi i ne diorgaisea”, acesta nu are ce să-mi spună.

– Cu ce lame vă bărbieriţi acum?

Regimul din penitenciar nu prevede oră de ras, de aceea mă rad şi eu cu ce am şi cu ce pot.

– Domnule Filat, n-a mai rămas aproape nimic din PLDM. V-aţi aşteptat chiar la o asemenea trădare?

Au făcut „un pact cu diavolul”, au fost ademeniți de funcții, ca și Leancă. Îmi aduc aminte privirea domnului Iurie Leancă, cel care a făcut declarații împotriva mea la el acasă, pe 14 octombrie, într-o zi liberă, noaptea, pe întuneric, ca în 1937.

– Domnule Filat, vă mai vizitează la vorbitor cine vă e drag?

Îi mulţumesc Angelei că este în continuare alături de mine într-un moment atât de complicat. Vreau să-i cer scuze public pentru mizeriile mediatice la care a fost supusă în toată această perioadă de către presa de buzunar, mizerii care cu siguranţă vor continua, pentru că ei, ca nişte laşi, au decis să lupte nu doar cu mine, dar şi cu familia mea.

– Ce le transmiteți copiilor dvs.?

Luca, Iustina, Ekaterina, vă iubesc enorm, sunt cu gândul la voi și vă îmbrățișez. Când tăticul va ieşi, voi de toate veţi avea.

– Dle Filat, moldovenii îşi trăiesc viaţa într-un stat capturat. În preajma sărbătorilor de Paşti, aveţi un mesaj pentru cetăţenii RM?

Am pentru ei un profund sentiment de compasiune şi de solidaritate. Ei, ca şi mine, sunt lipsiţi de libertate. Să luptăm împreună pentru libertate. Al Dumneavoastră Vlad Filat.

Angella Posmotrella-Merkel,

Anul de graţie 2017, 1 aprilie