Mama Getei Burlacu, la prima ei apariţie televizată

Artista vorbeşte despre relaţia frumoasă pe care o are cu cea care i-a dat viaţă

De 8 Martie, Geta Burlacu a venit pentru prima dată la o emisiune televizată însoţită de mama ei, Silvia Povorozniuc, de profesie asistentă medicală şi profesoară de acordeon şi pian. Invitația a venit din partea colegilor de la emisiunea „Veranda”, Jurnal TV. Ulterior, solicitată de JURNAL de Chişinău, artista ne-a vorbit cu emoţie în glas despre relaţia lor frumoasă. Geta Burlacu i-a dedicat mamei sale şi o melodie, iar cea care a semnat versurile e chiar Mariana Honceru, cea care a scris „Dorul Basarabiei”.

Geta Burlacu

Copleşită de emoţii – aşa a fost mama Getei Burlacu la prima ei apariţie în faţa camerelor de luat vederi. Doamna Silvia Povorozniuc, care e profesoară de acordeon şi pian, le-a vorbit colegilor de la „Veranda” despre cum e să fii mama Getei Burlacu. Am aflat că în copilărie viitoarea interpretă făcea tot felul de boacăne, iar „vinovata” ne-a mărturisit că pedepsele, ca şi iertările, veneau de la ambii părinţi, în egală măsură.

Un copil şmecher

„Sunt cu ochii pe ea la fiecare apariție scenică ori televizată şi mă bucură foarte mult succesul de care se bucură. Iniţial nu am ştiut că fata mea vrea să devină cântăreață, deşi alegerea ei era de aşteptat, căci muzica ne place la toţi cei din familie. Tatăl meu a cântat la acordeon, instrument pe care ulterior l-am îndrăgit şi eu, şi sora mea. Geta însă a fost mai şmecheră – nu a ales acordeonul, motivând că este foarte greu. Ea a preferat microfonul, pentru că-i mai uşor”, i-a spus dna Povorozniuc lui Andrei Porubin.
A intuit că fata ei va deveni artistă încă pe când aceasta avea doar 10 luni. Fiind la petrecerea aniversară a verişoarei Getei, femeia a observat că, în timp ce ea cânta la acordeon, fetiţa ei dansa în braţele tatălui său.
„Atunci, mama nepoţicăi mele a spus că fata mea e un copil-minune. Şi a avut dreptate”, adaugă doamna Povorozniuc.

1

Un trio de excepţie

Îi place relaţia frumoasă pe care Geta Burlacu o are cu fiica ei, Elvira, dar şi povețile cu tâlc pe care i le dă.
Adesea, când toţi membrii familiei se adună împreună, seara e de neuitat, căci se cântă la acordeon, la pian şi cu vocea. De curând, artista, împreună cu mama şi cu mătuşa ei, au făcut un trio de excepţie.
„Indiferent de locul unde s-ar afla şi oricât de ocupată ar fi, nu uită să mă sune ca să mă întrebe ce mai fac”, susţine Silvia Povorozniuc.

Sunt cele mai bune prietene

Şi dacă în timpul emisiunii a vorbit mai mult mama artistei, în cadrul interviului nostru am provocat-o pe Geta Burlacu să ne vorbească despre relaţia pe care o are cu cea care i-a dat viaţă.
„E greu să spun dacă sunt fata tatei ori a mamei – pe ambii îi iubesc şi ambii mă iubesc în egală măsură. Sigur că sunt mai aproape de mama, pentru că suntem şi cele mai bune prietene. Aceeași relaţie încerc s-o am şi eu cu Elvira. Eu, fata mea şi mama suntem într-un cerc de încredere”, ne-a declarat Geta Burlacu.
După cum vă spuneam mai sus, în copilărie artista se ţinea de boacăne, iar pedepsele, ca şi mila, veneau pe rând şi în egală măsură de la ambii părinţi.

a

Trăiesc în aceeași curte

Vorbeşte destul de des la telefon cu mama, iar atunci când a decis să se mute la casă nouă, a ţinut să împartă aceeaşi curte cu părinţii ei.
„De când suntem vecine, ne vedem şi mergem în ospeţie una la alta zilnic. Ne şi ajutăm reciproc, iar când am nevoie de un sfat, apelez la mama. În ultima vreme însă, admit, se întâmplă să-i cer mai întâi Elvirei sfatul, după care şi mamei. Şi mai trebuie să recunosc că uneori nu ascult de al mamei, ci de cel pe care mi-l dă fiica mea”, ne-a declarat artista.

„Mama mea e tare faină!”

Şi în acest an, de 8 Martie, Geta Burlacu a primit şi a oferit flori celor mai importante femei din viaţa ei.
„Tradiţional, dis-de-dimineaţă, am mers s-o felicităm pe bunica, după care am împărţit flori sărbătoritelor, după vârstă, în ordine descrescătoare. Mămica mea este foarte frumoasă şi tare faină! Nu s-a schimbat – a rămas aşa cum o ţin minte din copilărie. Sunt foarte fericită că băiatul şi fiica mea au o bunică atât de deşteaptă şi de cumpătată, care ştie să dea cele mai bune poveţe”, ne-a mai spus cântăreaţa.

„Şi astăzi mă dojenește. Şi încă cum!”

a

Geta Burlacu ne-a spus că, pentru mama ei, ea va rămâne pentru totdeauna copilul şotios de acum câteva decenii. Poate de aceea doamna Povorozniuc şi azi o mai dojeneşte.
„Şi încă cum! Eu însă îi amintesc că am 42 de ani, iar asta ne face pe amândouă să zâmbim. De la mama am moştenit cele mai bune calităţi: înţelepciunea, bunătatea şi răbdarea. Şi un om mai cumpătat ca ea nu am întâlnit şi nici nu cred că o să întâlnesc vreodată”, susţine Geta Burlacu.
La chip, interpreta îi seamănă foarte mult tatălui, iar din discuţia noastră am aflat că tot de la el a moştenit şi timbrul vocal.
„Să-l auziţi ce glas frumos are… E o plăcere să-l asculţi!”, adaugă, mândră, interpreta.

„Urmează să mă înveţe a face plăcinţele”

Pe lângă studiile pedagogice muzicale, mama Getei Burlacu a făcut şi medicină, iar vreme de mai mulţi ani a combinat de minune două profesii: cea de asistentă medicală cu cea de profesoară de acordeon şi pian.
Săptămâna viitoare, împreună cu mama ei, artista va învăţa să gătească plăcinte.
„Nu le-am mai făcut de vreo 20 de ani, aşa că am decis să reîncepem să gătim împreună. Niciodată nu-mi cerea s-o ajut la bucătărie, mai degrabă mă trimitea să-mi fac temele, să exersez la pian sau la vioară. Apropo, mama ştie să gătească foarte bine şi mâncăruri româneşti, şi greceşti, dar şi italiene. Eu însă prefer să gătesc simplu şi bun”, ne povesteşte artista.
Anul acesta, pe lângă tradiționalul buchet de flori, Geta Burlacu i-a dăruit mamei sale şi o melodie. „Pentru mama mea” este semnată de Mariana Honceru, textiera de peste Prut care a scris şi versurile pentru „Dorul Basarabiei”.
„I-am povestit cum îmi imaginez această piesă, iar când am văzut textul am înțeles că e exact aşa cum mi-l doream!”, conchide artista.

a

Lena NEGRU

Foto: Arhiva personală a Getei BURLACU