Valentina Cojocaru a împlinit 70 de ani!

„Nu ştiu câte zile o să-mi mai dea Dumnezeu, de asta am vrut să sărbătoresc alături de cei care mi-au fost alături şi la necaz, şi la bucurie”

Pe 20 februarie, Valentina Cojocaru a împlinit onorabila vârstă de 70 de ani. Și tot în acest an, se împlinesc 55 de ani de când artista e pe scena profesionistă. Cu aceste prilejuri frumoase nu va organiza spectacole, în schimb i-a invitat pe cei dragi la un prânz, într-un local de lângă casa ei. Solicitată de JURNAL de Chişinău, artista ne-a vorbit despre dorinţe, regrete şi a venit cu sfaturi pentru cei care-şi doresc o carieră frumoasă în domeniul muzicii.

1

Valentinei Cojocaru nu i-a plăcut niciodată să dea petreceri pompoase de ziua sa. În acest an, cu ocazia celor 70 de ani împliniți, şi-a invitat copiii şi prietenii la prânz, într-un local amplasat nu departe de casa ei.
„Nu am avut loc să-i primesc pe toţi la mine acasă. Şi, sinceră să fiu, aşa m-am odihnit şi eu alături de feciori şi prieteni. A fost o revedere frumoasă, am povestit şi am depănat amintiri. Am primit sute de apeluri, iar faptul că nu am fost dată uitării de ziua mea a fost cel mai frumos cadou pe care-l puteam primi. Şi președintele Uniunii Muzicienilor a ţinut să mă felicite, și cei de la conducerea ţării au trimis un reprezentat ca să-mi ofere un buchet frumos de flori şi o diplomă… Chiar am avut o zi plină de emoţii pozitive, o zi în care am simţit că lumea mai are nevoie de mine”, ne-a declarat Valentina Cojocaru.

Surpriză de la Marin Bunea

2

Timp de 20 ani, cântăreaţa de muzică populară a fost angajată a orchestrei „Doina Armatei”, iar Marin Bunea, dirijorul acesteia, a ţinut să-i facă o surpriză muzicală prietenei şi colegei sale de scenă. Alături de alţi doi muzicieni, acesta a mers în localul unde omagiata sărbătorea alături de cei dragi şi le-a încântat auzul cu o suită de melodii.
„Marin Bunea este un muzician desăvârşit, iar gestul lui mi-a plăcut foarte mult”, ne spune interpreta.
Valentina Cojocaru s-a bucurat să-şi revadă prietenii, mai ales că nu se întâlnesc atât de des precum şi-ar dori.
„Le-am cântat şi romanţe, dar şi melodii mai vesele, toate dedicate lor. Le-am cântat live, pentru că nu ştiu când o să ne mai întâlnim. Vedeţi ce scurtă şi imprevizibilă e viaţa asta… Mulţi dintre colegii mei au trecut deja în lumea celor drepţi, iar pe mine nu ştiu ce mă aşteaptă mai departe. Nu ştiu câte zile o să-mi mai dea Dumnezeu, de asta am vrut ca împlinirea vârstei de 70 de ani s-o sărbătoresc cu cei care mi-au fost alături şi la necaz, dar şi la bucurie. I-am avut la masă pe cei care m-au susţinut atunci când am trecut prin perioade grele, întinzându-mi o mână de ajutor şi susținându-mă cu o vorbă bună”, ne-a mai spus artista.

Iubește singurătatea

În ziua în care a împlinit 70 de ani, Valentina Cojocaru s-a teleportat imaginar în perioada copilăriei, despre care ne-a mărturisit că nu a fost prea uşoară. Și-a amintit și de anii tinereţii, când a muncit mult şi din greu.
„Şi în străinătate mergeam în turnee, și pe la nunți cântam, prin corturi… M-am gândit la tot ce am reuşit să realizez în aceşti ani. Nu-mi vine a crede că am împlinit 70 de ani – timpul ăsta zboară ca vântul! Dacă ar fi să-l dau înapoi, nu cred că aş schimba ceva. Poate le-aş acorda mai mult timp copiilor, prietenilor, iar în weekend aş alege să mă relaxez în sânul naturii, alături de cei dragi. În tinereţe eram fie cu lunile în turnee, fie pe la nunţi, filmări ori imprimări, iar când ajungeam să am o zi liberă, chiar dacă era duminică, eu o dedicam familiei ori gospodăream. M-am odihnit foarte puțin de-a lungul vieţii şi nu mi-am petrecut vacanțele în străinătate, aşa cum se obişnuieşte astăzi. Acum aş putea s-o fac, însă nu mai vreau. Cât am fost tânără am călătorit atât de mult încât azi îmi doresc doar să stau acasă, singură. Da, îmi place singurătatea. Mi-i frică doar să nu mor singură…”, povestește cântăreaţa de folclor.

4

Despre „laboratorul de creaţie”

Valentina Cojocaru îşi aduce aminte ca astăzi de startul ei în lumea muzicii şi de „laboratorul” în care muncea cot la cot cu muzicieni şi redactori literari pentru a lansa o melodie.
„Astăzi, majoritatea vor să se facă vedete peste noapte, însă interpreții din generaţia mea munceau cu lunile până lansau un cântec. Piesa trebuia să obţină două aprobări: a consiliului artistic şi a consiliului literar. Îmi aduc aminte de perioadele în care mergeam să culegem folclor de prin satele Moldovei. Reveneam la Chișinău, îi arătam materialul lui Dumitru Blajinu, iar el ne spunea dacă e bun sau nu. Și dacă textul melodiei trebuia redactat, apelam la redactorii literari. Munceam ca într-un laborator şi nu cântam orice voiam noi. Astăzi, când te uiţi la televizor, afli că muzica şi textul sunt semnate de cel care cântă melodia. Pot să se supere cântăreţii pentru ce urmează să zic, dar cum poţi să-ţi atribui cuvintele luate din folclor? Și mai ales, când acestea au mai fost cântate și de alți artişti! Uite pe asta n-o pot înţelege!”, se revoltă Valentina Cojocaru.

Secretul succesului său

În cei 55 de ani de activitate artistică, îndrăgita cântăreață a lansat vreo 200 de melodii, majoritatea acestora fiind preluate de colegii săi de breaslă din România. Mândră de faptul că, la 36 de ani de când a lansat „Are mama doi feciori”, șlagărul continuă să fie solicitat la posturile de radio, Valentina Cojocaru le doreşte tuturor interpreților să aibă în repertoriu cel puţin o melodie care să fie cântată vreme de patru decenii sau chiar mai mult.
„Ce folos că ai în repertoriu zeci de cântece, dacă nici unul dintre acestea nu se bucură de popularitate? Toate melodiile mele sunt făcute din inimă şi trecute prin sufletul meu”, susţine artista.

6

70 de ani, staţia terminus în carieră

Dintotdeauna și-a dorit ca după 70 de ani să nu mai înregistreze melodii noi, cedându-le astfel terenul celor ce vin din urmă. Valentina Cojocaru consideră că în ziua de azi, la spectacole se cântă prea puține romanţe şi doine, punându-se accent mai mult pe hore şi sârbe.
„Poate că vorbele mele vor părea un pic cam dure, dar vreau să fie luate ca sfat: mai includeți în program și câte o romanţă, căci în sală mai sunt şi intelectuali! Nu demult am fost oaspete de onoare la spectacolul lui Ion Dascăl. Toţi interpreţii au cântat foarte bine, însă pe mine, ca spectator, m-a impresionat cel mai mult romanţa cântată de Rodica Buhnă”, ne-a mai spus cântăreața de muzică populară.

De ce nu vrea spectacol jubiliar

Valentina Cojocaru nu va organiza un spectacol jubiliar cu ocazia celor 70 de ani împliniți şi a celor 55 de activitate scenică. Nu că n-ar vrea, doar că nici vârsta, dar nici starea de sănătate nu-i mai permite să trăiască emoţii prea puternice. Unde mai pui că pentru un asemenea eveniment grandios trebuie să ai și un impresar bun, o echipă de profesionişti alături, dar și bani.
Acum, cea mai mare dorinţă a sa este să devină bunicuţă. „Şi atunci o să pot pleca împăcată acolo unde, vrem noi ori nu, ajungem cu toţii”, conchide Valentina Cojocaru.

Lena NEGRU
Foto: Mihai Marcuta