Martie – și dulce, și amar pentru Igor Sîrbu

Săptămân trecută, pentru un reprezentant al showbizului autohton a fost mare sărbătoare! Igor Sîrbu, membru al trupei „Akord”, a împlinit vârsta de 30 ani, iar cu această ocazie a dat o petrecere frumoasă. Într-un local select din capitală, omagiatul a adunat peste 40 de invitaţi. Şi-ar fi dorit ca la masa de sărbătoare să fie şi părinţii lui, dar ei n-au reuşit să ajungă la Chișinău, căci locuiesc într-o zonă controlată de separatişti. Artistul e originar din Copanca, sat aflat sub jurisdicţia R. Moldova, dar situat la 300 de metri de porţiunea transnistreană.

An de an, la început de martie pe Igor Sîrbu îl năvălesc amintiri triste. O experiență dură și-a pus adânc amprenta pe copilăria lui. Avea doar cinci ani în 1992, când a început conflictul armat de pe Nistru, dar ţine minte fiecare detaliu al acelei zile de 2 martie, când mama sa a venit în grabă să-l ia de la tabără – începuse războiul.

Cea mai urâtă amintire

„În ziua în care războiul a ajuns şi în satul nostru, eu eram la tabără. Ţin minte că la noi, copiii aflați acolo, veneau în grabă părinţii să ne ia acasă. Se auzeau împuşcături, iar scenele pe care le vedeam erau de groază… Mama ne-a dus, pe mine şi pe surorile mele, în beciul casei – acolo era cel mai sigur loc din gospodărie. Un obuz a nimerit în ograda vecinilor noştri, dar în momentul în care a explodat noi reușisem deja să ajungem în beci. Peste o zi şi o noapte, ne-au urcat într-un camion cu un drapel alb. Ne-au dus undeva spre sud şi acolo am rămas până s-a terminat războiul. Tata nu a mers cu noi, a spus că nu vrea să-și părăsească gospodăria. Asta e cea mai urâtă amintire din anii copilăriei mele”, ne-a declarat Igor Sîrbu.

1

„E înjositor”

Şi astăzi, drumul spre satul de baştină, spre casa părintească, îi lasă un gust amar interpretului. I se spulberă pe loc buna dispoziție de fiecare dată când ajunge la vamă şi vede separatiştii cu armele în mâini.
„Ca să-mi văd familia, trebuie să trec două vămi în Transnistria. E înjositor, dar vreau să cred că va veni cât mai curând ziua în care voi merge acasă liber. Maşina mea are numere de înmatriculare moldoveneşti, iar pentru vameși acesta e un motiv bun ca să-și mai facă de cap uneori. De exemplu, să-mi interzică intrarea pe teritoriul ocupat pe motiv că aș avea o amendă neachitată la timp. Mi-am dorit foarte mult să-i aduc și pe părinţii mei alături de mine, însă ei nu vor să vină, spun că nu pot s-o lase singură pe străbunica, dar nici să renunţe la agoniseala lor de-o viaţă. Mi-aş fi dorit să-i văd și pe ei la masă de ziua mea, însă asta e… Dar o să sărbătoresc neapărat şi cu ei”, spune membrul trupei „Akord”.

De 10 ani în „Akord”

Şi dacă luna martie începe cu amintiri triste, data de 6 a lunii, când e ziua lui de naștere, vine cu multe bucurii.
În acest an, Igor Sîrbu a împlinit vârsta de 30 de ani, iar cu acest prilej şi-a chemat colegii de scenă şi prietenii într-un local select din capitală. A avut peste 40 de invitaţi și fiecare dintre aceștia a încercat să-l surprindă în cel mai plăcut mod cu putință. Însă momentul cel mai frumos și mai emoţionant al serii a fost când l-a sunat mama, moment care s-a lăsat cu lacrimi. „Mama îmi dă mereu poveţe utile, iar ca să mă vadă om de succes a învins multe greutăți. Noi doi avem o relaţie mai specială şi cred că viitoarea mea soţie ar trebui să-i semene un pic mamei mele”, adaugă el.

Colaborarea cu maestrul Doga, cea mai frumoasă

2

Spune că, odată intrat în gaşca celor de 30 de ani, a înțeles că deciziile trebuiesc luate raţional. Privind în urmă, realizează că cele mai frumoase lucruri i s-au întâmplat deja. Tot de ce a avut parte până acum a fost exact aşa cum şi-a dorit.
„Cea mai mare realizare a mea din punct de vedere profesional este trupa „Akord”, din care fac parte de 10 ani. Acest deceniu de „Akord” a fost intens şi productiv. Ne-am schimbat și noi, s-a schimbat și repertoriul trupei din care fac parte, însă am reuşit să câştigăm dragostea publicului. Cea mai frumoasă colaborare am avut-o cu maestrul Eugen Doga – a fost spontană şi cu un impact major. Din piesele de autor, cea care ne-a adus popularitate a fost „Mă doare”. Şi cel de-al 11-lea an de „Akord” va fi plin de surprize, căci am înregistrat deja mai multe melodii, însă le vom lansa pe rând”, ne spune omagiatul.

În căutarea sufletului pereche

3

Lui Igor Sîrbu îi merge bine. Și nu doar pe plan profesional, căci interpretul a trecut de curând în casă nouă. Doar că e singur. Spune că încă nu şi-a întâlnit sufletul pereche și că nu ar vrea să fie într-o relație doar așa, ca să fie „în rând cu lumea”.
„Suntem fericiți atunci când suntem în armonie cu noi înşine. Abia după asta, în lista priorităților urmează întâlnirea persoanei potrivite alături de care să fim fericiţi până la adânci bătrâneţi. Toată lumea care a venit la petrecere mă iubeşte necondiţionat şi mă respectă, iar asta nu poate decât să mă bucure, căci dintotdeauna am pus preţ pe sinceritate, pe adevăr, pe lecțiile de viață învăţate de la părinţii mei. Ei m-au îndemnat să fiu om şi să eman omenie. Aceasta mi se pare o realizare frumoasă. Cât despre viața personală, ea a fost dintotdeauna pe planul doi, după carieră. După 30 de ani însă o să schimb prioritățile. Cel mai des sunt întrebat când mă însor, iar eu, drept răspuns, îi îndemn să adune bani, căci de invitație la nunta mea oricum nu scapă! Am muncit din greu şi am gustat din toate – nu mi s-a dat nimic gratis. Acum public am, carieră am, căsuţa visurilor o am, maşină am, îmi lipseşte doar jumătatea. Dar sunt sigur că o voi întâlni la timpul potrivit”, povesteşte Igor Sîrbu.

Ce calităţi ar trebui să aibă viitoarea lui soţie

Spune că toate realizările frumoase de până acum au venit spontan. Așa că este sigur că şi pe aleasa inimii sale o va întâlni atunci când se va aştepta mai puţin.
Întrebat ce calităţi ar trebui să aibă cea care va fi în stare să-l cucerească, artistul ne-a răspuns:
„Între noi ar trebui să existe compatibilitate, să ne atragem energetic şi emoţional. Jumătatea mea trebuie să dea dovadă şi de înțelepciune. Nu de alta, dar am cunoscut fete foarte frumoase, însă cu care nu prea aveam ce să vorbesc”, a conchis interpretul.

4

Lena NEGRU
Foto: Arhiva personală a lui Igor Sârbu