Ana Grigoriţă, fotografă de succes în Irlanda! FOTO

Ana Grigoriţă, fotografă de succes în Irlanda! FOTO

Ana Grigoriță, originară din sat. Costești, r. Ialoveni, e printre cei mai solicitați fotografi de nuntă din capitala Irlandei. Și-a deschis un studio foto la Dublin, unde locuiește de aproape zece ani, iar printre cei care au apelat la serviciile basarabencei se numără chiar directoarea celebrei case de modă Chanel Irlanda.

Are 35 de ani și o carieră în plină ascensiune. Vorbim de costeșteanca Ana Grigoriță, mamă a două fetițe și fotograf talentat, povestea de succes a căreia v-o relatăm în acest număr al ziarului nostru.

Fascinată de fotografie încă din copilărie

Inițial și-a dorit să devină juristă, ba chiar a absolvit facultatea de drept a Academiei de Poliție din Moldova, dar viața i-a schimbat planurile. Și Ana nu o regretă, căci azi e fotografă profesionistă apreciată la Dublin, iar grație talentului ei nu duce lipsă de clientelă.

3

„Cred că am îndrăgit fotografia încă din copilărie, chiar dacă pe atunci nu oricine își putea permite un aparat de fotografiat. Unchiul meu însă avea unul. Și îmi amintesc că mă furișam să-l văd cum, ca să le developeze, înșira pozele într-o odaie întunecoasă. Îmi părea foarte interesant ce vedeam. Iar mai târziu, când şi părinții mei au cumpărat un aparat foto, eu nu-l mai lăsam din mână”, își amintește basarabeanca.

Inițial fotografia era doar hobby. Mai târziu însă, când și-a dat seama că vede lumea prin obiectiv altfel decât o văd alții, şi-a zis că n-ar fi rău să-şi transforme pasiunea în meserie. Şi aşa a făcut!

Cadoul salvator

Primul ei aparat foto performant l-a primit în dar de la Padraig, un irlandez pentru care lucra în acea perioadă. „Nu am fost niciodată atât de bucuroasă ca în acea zi! Atunci, în 2009, eu nu-mi puteam permite un aparat atât de scump – 2300 de euro. Nikon-ul acela devenise accesoriul meu zilnic – fotografiam pe oricine şi orice! Dar la scurt timp am înțeles că pentru a ieși din anonimat în Irlanda voi avea nevoie de un alt aparat de fotografiat, şi mai performant. Şi mi l-am cumpărat”, ne spune ea.

Se consideră o norocoasă că a cunoscut succesul în doar doi ani de când începuse să practice arta fotografică. A făcut cursuri, apoi şi-a deschis un studio în sudul Dublinului şi s-a specializat mai mult pe nunți şi poze de studio. Acum împarte studioul cu Barry, un fotograf irlandez cu experienţă care o ajută cu un sfat ori de câte ori basarabeanca i-l cere.

La început nu i-a fost uşor, căci nunţile de acolo se deosebesc mult de cele ale moldovenilor, iar ceea ce avea ea în portofoliu nu era destul de convingător pentru potenţialii clienţi.

1005900_10153395889073247_7601842874505552961_n

„Cel mai greu mi-a fost să lucrez la prima nuntă – mirele era irlandez, iar mireasa era niponă. Atunci nu am dormit trei nopţi înainte de eveniment şi trei nopţi după”, îşi aminteşte Ana Grigoriță.

Despre nunțile irlandeze

Ne spune că în Irlanda tradiţiile, inclusiv cele de nuntă, diferă mult de ale noastre. De exemplu, acolo mirele nu-şi vede iubita îmbrăcată în rochie de mireasă decât la altar, iar muzica nu răsună chiar pe toată perioada evenimentului, ca la noi. În comparație cu nunțile moldoveneşti, irlandezii preferă discreţia în oferirea darurilor: ei nu juruiesc copiilor moştenirea la nuntă, în văzul tuturor, iar invitaţii transmit cadourile pentru miri cam cu două săptămâni înainte de eveniment, astfel ca, venind la nuntă, să nu umble cu cutii sau să-şi facă griji că au pierdut plicul. Şi apropo de plic: cuplurile invitate dăruiesc tinerilor fie cadouri, fie sume de circa 300 de euro. Nimeni nu aduce flori miresei, căci în Irlanda acestea se oferă doar celor care au pierdut o persoană dragă sau celor bolnavi, ca urare de însănătoşire cât mai grabnică. Mirii nu au naşi, iar nuntașii își cumpără singuri băutura, de la barul restaurantului. Consumația și alte cheltuieli de nuntă le achită tatăl miresei. „Așa că în Irlanda e scump să ai fete!”, glumeşte fotografa.

906393_10152344574613247_3265858414985846678_o

„Cât despre despre munca mea, aflaţi că dacă nu le ceri mirilor să se sărute ori să pozeze, eşti considerat cel mai bun fotograf! În genere, cu cât îi deranjezi mai puțin în timpul nunții, cu atât mai bine. Ei își trăiesc ziua din plin, nu ar irosi un sfert de oră ca să facă poze pentru album”, ne spune Ana.

Fotografă la nunta directoarei Chanel Irlanda

Basarabeanca afirmă că tarifele percepute de ea nu sunt mari – prețul minim pentru pachetul de nuntă constituie 1200 de euro, iar printre clienţii săi de până acum s-au numărat chiar celebrităţi din Irlanda.

2_n

„Am fost fotografă la nunta unei doamne fără fiţe, dar cu mult stil, care pe atunci conducea casa de modă Chanel Irlanda. Evenimentul a avut loc în Sicilia, la Torre di Scopello. A fost o experienţă extraordinară! Am lucrat şi la nunta unui deputat, iar ceremonia a fost atât de discretă încât curioşii nu au reuşit să afle prea multe despre ea nici până azi. În frumoasa Irlandă, celebră pentru pădurile ei de poveste, vin să se căsătorească şi persoane din alte state, iar eu sunt nespus de bucuroasă să-mi las amprenta asupra nunților lor. Apropo, aici cei bogaţi sunt cei mai simpli şi prietenoși oameni”, spune ea.

Vorbind despre prietenie, Ana Grigoriță nu a putut să nu pomenească de o altă basarabeancă stabilită cu traiul în Irlanda, Stela Ghenciu, cu care a colaborat pentru nunta din Sicilia. S-au cunoscut acum patru ani, când Stela, însărcinată fiind, și-a dorit o ședință foto. Și a apelat la serviciile Anei.

„După primele cinci minute de conversație am înțeles ca ea e specială. Şi așa cred și azi. Mi-a spus despre pasiunea ei pentru decor și am încurajat-o să-și deschidă o agenție. Stela e atât de creativă și de talentată că a avut succes la scurt timp după lansarea în afaceri, ba chiar lucrează și peste hotarele Irlandei. La nunta din Sicilia, de exemplu, eu am fost fotografă, iar ea – decoratoare”, își laudă ea prietena.

„Sufletul ne-a rămas în Moldova”

1_n

În familia lor, nu doar Ana are o carieră frumoasă în Irlanda, căci și soțul ei, Ion Mereacre, e om de afaceri – deține un parc auto la Dublin, iar sora ei mai mică, Lilia, e medic într-un spital nu departe de capitala irlandeză. Totuși, devine nostalgică atunci când o întreb de Moldova. Îi pare rău că fetele ei, Julia și Edera, nu vor cunoaște niciodată locurile de baștină ale părinților lor, așa cum le cunosc ei.

Vin să-și vadă rudele cam de două ori pe an, dar spune că aceste vacanțe sunt prea scurte ca să-și potolească dorul pe deplin. „Da, în Irlanda e casa noastră, însă de cum ajungem în Moldova înțelegem că sufletul ne-a rămas acolo. Păcat că lumea e nevoită să plece în căutarea unui trai mai bun. Această o pierdere irecuperabilă pentru stat o conștientizezi abia atunci când îi vezi pe copiii deja mari ai emigranților basarabeni pe la concursuri de talente din întreaga lume. Abia atunci înțelegi cât a avut de pierdut Moldova noastră”, consideră ea.

Natalia TUTUNARU