Noi detalii în cazul tinerilor care s-ar fi sinucis la Botanica. Adolescenţii publicau imagini care ar fi prevestit sinuciredea

Doi adolescenţi, un băiat şi fată, și-au pierdut viața după ce s-ar fi aruncat în gol de pe o clădire cu 18 etaje din Chișinău. Şeful serviciului de presă al Poliției capitalei, Adrian Jovmir, a declarat că tragedia s-a produs în noaptea de 7 spre 8 martie curent în sectorul Botanica, mun. Chişinău, în jurul orei 2:00. Potrivit directoarei liceului în care îşi făcea studiile tânărul, acesta provenea dintr-o familie completă, cu doi copii. Băiatul a avut întotdeauna un comportament adecvat.

S-a constatat că adolescenţii publicau imagini care ar fi prevestit sinuciredea. Pozele, însoţite de hashtag-uri #lucifer #suicide #crazy #problems #Синие киты (Balene albastre), au adunat o mulţime de like-uri şi cometarii, în care internauţii îi susţin, însă nimeni nu a pătruns imaginile postate de către tineri.

Angajaţii Procuraturii Botanica au declarat, pentru deschide.md, că va fi format un grup de urmărire penală „din care vor face parte specialiști din domeniul cibernetic”, a declarat Roman Eremciuc, ce a refuzat să ne confirme dacă se ia în calcul și versiunea privind implicarea minorilor în jocul „Balena Albastră”.

 

 

După comentariile apărute pe mai multe site-uri, inclusiv de socializare, tânărul a fost elev al Liceului Teoretic „Traian” din Capitală, fapt confirmat de angajaţii acestei instituţii de învăţământ. Un internaut care i-ar fi cunoscut pe cei doi scrie că aceştia nu ar fi murit din cauza unei iubiri interzise sau a unui alt conflict cu părinţii lor, ci a unui joc „Blue-Whale / Balena Albastră”, joc interzis în mai multe state. „Unii prieteni de-ai lor au ştiut că jucau Balena Albastră, dar nu i-au băgat în seamă. Ei nu au spus nimic nimănui, nici măcar părinţilor lor. Sunt şocat”, scrie acelaşi internaut.

Directoarea Liceului Teoretic „Traian” ne-a confirmat faptul că tânărul îşi făcea studiile în această instituţie de învăţământ. „Este vorba de o familie completă, decentă, ambii părinţi lucrează aici, la Chişinău. Au doi copii. Băiatul a avut un comportament adecvat. Toţi suntem surprinşi de gestul lor”, ne-a declarat Tatiana Gogu, directoarea acestui liceu. Aceasta ne-a precizat că fata era eleva unui alt liceu.

„Blue-Whale / Balena Albastră”, jocul popular pe reţelele de socializare, este extrem de periculos şi îngrijorează autorităţile mai multor state. Acest joc ar promova un comportament suicidal în rândul tinerilor. Se presupune că jocul Blue-Whale ar fi dus la moartea a mai multor sute de tineri în ultimele şase luni, relatează France Soir.

Jocul morbid presupune îndeplinirea mai multor sarcini pe parcursul a 50 de zile, provocări lansate de un „administrator”. Tinerii care intră în joc trebuie să trimită probe foto pe site-ul VKontakte că au îndeplinit fiecare dintre aceste sarcini. La finalul celor 50 de zile, câştigi jocul prin sinucidere, relatează The Sun. Tinerii ar fi constrânşi prin intimidări şi ameninţări să-şi pună capăt zilelor.

Amintim că tragedia s-a întâmplat în jurul orei 02:00, pe bulevardul Traian. Nenorocirea a fost surprinsă de câțiva tineri care stăteau la balconul aceluiaşi bloc de la etajul 13. În scurt timp, la fața locului au intervenit echipaje de reacționare operativă, grupa operativă a Inspectoratului de Poliție Botanica, medicul legist și o ambulanță.

Potrivit şefului serviciului de presă al Poliţiei Capitalei, Adrian Jovmir, este vorba de doi minori, de 14, respectiv 15 ani. Adolescenţii au fost găsiți ținându-se de mână, legaţi cu bandă adezivă. În buzunarul băiatului a fost găsit un bilețel de adio adresat părinților lor: „Scuzați-ne, nu mai putem trăi așa viață. Îngropați-ne împreună”.

www.jc.md