„Cu siguranță că ajungem în finala Eurovision!”

Alla Donțu, cea care reușește să aducă pe piața muzicală proiecte originale, despre cei care ne vor reprezenta țara la Kiev

Dacă în ceilalți ani, preselecția națională Eurovision se organiza cu surle și trâmbițe, în 2017 nu doar internauților le-a pierit pofta de a mai comenta acest concurs, ci și jurnaliștilor. Și nu doar din cauza scandalurilor și a controverselor cu care au fost condimentate din plin edițiile precedente, ci și a schemelor dubioase în urma cărora televotingul „făcea minuni”. La ediția din acest an, marea bătălie s-a dat între Ethno Republic&Surorile Osoianu și băieții de la SunStroke Project, cei din urmă primind un punctaj mai mare din partea membrilor juriului și, respectiv, fiind desemnați să urce pe scena de la Kiev. Producătoarea Alla Donțu consideră că preselecția națională a fost „curată”, iar R. Moldova are șanse mari să ajungă în finala concursului.

1

Producătoarea Alla Donțu, cea care vine de fiecare dată cu cele mai bune proiecte pe piața muzicală autohtonă, este de părere că R.Moldova se va face remarcată la Eurovision Song Contest 2017. La preselecțiile naționale au interesat-o doar trei dintre participanți: SunStroke Project, Ethno Republic&Surorile Osoianu și Diana Brescan. Consideră că în acest an concursul s-a desfășurat corect și transparent, comparativ cu anii precedenți. Cât despre „Hey Mamma”, melodia câștigătoare, producătoarea o consideră foarte bună pentru o scenă internațională.

Avem melodie de Eurovision

„În finală, mi-au plăcut Ethno Republic&Surorile Osoianu, care au avut un concept foarte interesant, dar și SunStroke Project, a căror melodie este una demnă de acest concurs. Consider că învingătorii din acest an sunt cei pe care i-a meritat republica noastră, adică am făcut cea mai bună alegere. Trăim vremuri grele, umblăm triști, iar această melodie aduce o doză de bună dispoziție și energie. Chiar e foarte bună pentru Eurovision! Și mai avem un atu: băieții sunt profesioniști și știu cu ce se „mănâncă” acest concurs”, ne-a declarat Alla Donțu.

Despre conceptul show-ului, producătoarea consideră că acesta este „simpatic”. Totuși, până a-i vedea pe scena de la Kiev, susţine că poate băieții ar avea un plus de încredere dacă s-ar destinde în sala de dans până la marele eveniment, măcar de vreo două ori pe săptămână.

2

„Deja dacă e să vorbim la muchie de critică, atunci în finală lipsa de sincron în mişcări a fost simţită. Coregrafia care pare simplă la prima vedere de fapt cere multă insistenţă şi muncă pentru efectuarea perfectă. Conceptul scenic mi-a plăcut mult, însă cu titlu de `opinie de la o parte` ar fi să accentueze diferenţa personajelor fetelor, care sunt atât de vii şi colorate. Poate prin accentele din costum, make-up și culoarea părului. Adică să vedem `trei mirese cu tipaj diferit` chiar dacă joacă un singur rol”, consideră cea care în finala Eurovision 2015 a gândit și a pus în scenă un experiment foarte frumos, apreciat de public și care a devenit viral pe internet: recitalul susținut de Natalia Barbu, Tania Cerga, Akord și Dara, alături de baletul Black&White.

„Ne clasăm în top 12!”

Și dacă de trei ani consecutiv R. Moldova nu a reușit să ajungă în finala Eurovision Song Contest, în acest an avem toate șansele să spargem ghinionul. Cel puțin așa susține Alla Donțu.
„Tare mult aș vrea să-i văd în top 10 finaliști. Însă în top 12 ne clasăm cu siguranță! În acest context, aș putea spune că riscam mai mult dacă la Kiev mergea Ethno Republic&Surorile Osoianu – chiar dacă au un concept foarte frumos, nu știu de aveau să fie înțeleși pe plan internațional. Să nu uităm nici de faptul că cei trei băieți plac deja publicului de la Eurovision Song Contest. O să fie fain să auzim răsunând de pe scena de la Kiev ‚Hey Mamma’!”, ne-a declarat producătoarea.

 

Nu vrea să mai participe la Eurovision

Anul trecut a prezentat în cadrul preselecției naționale un proiect original, „Elle”, din care au făcut parte Natalia Barbu, Dara și Ale Blake, proiect apreciat de muzicieni și devenit popular în rândul internauților. Dar cererea lor de participare la concurs a fost respinsă de către organizatori cu doar o zi înainte de audițiile live, iar Alla Donțu afirmă că de atunci i-a pierit dorința de a mai participa la Eurovision.

„Viața este ca un câmp de luptă, iar unii nimeresc de prea multe ori în prima linie. Anul trecut, noi am fost în această situație, când am vrut să venim cu altceva. Mă bucur că, deși am fost decapitați imediat, răsunetul a rămas. În acest an, la Eurovision a venit un alt trio care și-a pus foarte bine în evidență accentele muzicale. Eu însă n-aș vrea să mai repet vreodată experiența de anul trecut… Ca spectator, o să mai trag cu ochiul la concurs, pentru că îmi este interesant ce talente mai apar. Dar nu și ca producător”, susține Alla Donțu.

Dezinteres față de Eurovision

Întrebată de ce artiștii și compozitorii profesioniști nu vor să mai participe la Eurovision, producătoarea ne-a răspuns că e din cauza intrigilor care au loc an de an.
„Hidoșenia concursului o constituie intrigile și schemele financiare care de obicei se discută în culise. Din păcate, cel mai urât lucru care i s-a întâmplat în ultima vreme acestui concurs e că a pierdut credibilitatea. Înainte de începerea acestuia, am căutat să aflu la ce oră va avea loc semifinala și finala. Am găsit o informație pe site-ul TRM cum că acesta va începe la 18:30, când de fapt a început mai târziu. Se vede că nu se lucrează nivel de PR, că este un dezinteres total față de această competiție muzicală, iar în consecință se știrbește din imaginea concursului. Nu știu dacă am găsit vreo 10 postări despre Eurovisionul din acest an… Nici melodiile nu se mai promovează ca odinioară. Și interesul jurnaliștilor, care sunt și ei, până la urmă, oameni și consumatori de muzică, a scăzut considerabil. Și nu pentru că a scăzut din calitatea show-ului ori a pieselor din concurs, ci din cauza certurilor care au loc an de an. Iar în 2016 noi, cu „Elle”, cred că am fost ultimii mohicani din această listă. Mă bucur că băieții de la SunStroke Project au reușit să ajungă la finală datorită schimbarilor din regulament și o necesitate despre care s-a vorbit ani la rând. În sfârșit, la această ediție nu a fost atâta corupție evidentă ca în alți ani”, ne-a mai declarat producătoarea.

„Nu mi se pare corect!”

Alla Donțu nu susține ideea organizării preselecțiilor Eurovision pentru alegerea unui candidat comun care ar reprezenta R. Moldova și România.
„Imaginați-vă că Delia intră în concurs cu Diana Brescan. Ce șanse mai are a doua? Nu mi se pare corect, căci nu va mai rămâne loc pentru tinerii începători din R.Moldova”, consideră ea.
Precizăm că SunStroke Project urmează să cânte în prima semifinală Eurovision 2017 care va avea loc pe 9 mai, iar finala concursului se va desfășura pe 13 mai.
Băieții au mai urcat pe scena Eurovision Song Contest în 2010, alături de Olia Tira. Atunci au reușit să obțină 27 de puncte și să se claseze cu melodia „Run Away” pe locul 22.

Lena NEGRU