„Am învățat că succesul înseamnă să faci bine ceea ce îți place”

„Am învățat că succesul înseamnă să faci bine ceea ce îți place”

Nutriționista Mariana Streșnă despre afacere, familie și calea spre un mod sănătos de viață

S-a mutat în România de jumătate de viață și ar putea spune fără exagerare că atunci, în 2002, când a trecut Prutul, a făcut o alegere bună. În prezent locuiește împreună cu familia la Oradea, jud. Bihor, iar de un an și-a deschis acolo propria afacere – un centru de nutriție și remodelare corporală. În acest număr al Jurnalului de Chișinău vă propunem s-o cunoașteți pe Mariana Streșnă (30 de ani), femeia care a știut cum să-și modeleze propria soartă, iar azi îi ajută pe cei care apelează la serviciile centrului ei nu doar să-și remodeleze corpul, ci și să-și recapete sănătatea.

 

Mariana Streșnă are 30 de ani și e originară din sat. Pârjolteni, r. Călărași. A plecat din R.Moldova în 2002, pentru a-și continua studiile la un liceu din România. Și, se pare, a fost unul dintre cele mai frumoase lucruri care i se puteau întâmpla, căci azi dincolo de Prut are o familie frumoasă și o afacere de succes.

Căutând răspunsuri și-a aflat vocația

„Am venit în România o puștoaică cu vise mărețe. Am făcut Colegiul Național ‘Garabet Ibrăileanu’ din Iași, apoi și Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’, Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor. După cum vedeți, studiile mele nu prea au tangență cu ceea ce fac acum, dar probabil trebuie să oprești în mai multe stații până o găsești pe a ta. Cea la care nu doar cobori, ci unde îți doresti să și rămâi pe termen lung, așa cum a fost în cazul meu”, ne spune Mariana Streșna, tehnician nutriționist și femeie de afaceri.

Afirmă că în ce privește modul sănătos de viață, nu a căzut dintr-o extremă în alta. Doar că abia după ce a făcut un curs de nutriție la o școală acreditată a învățat ce înseamnă un stil de viață echilibrat.

„Apariția pe lume a fiului meu, acum în vârstă de trei ani și jumătate, m-a făcut să-mi pun multe întrebări: ce și când mănâncă, de ce anume acest aliment etc. Cred că a fost un motiv în plus și un impuls pentru a începe să studiez nutriția, mai ales că începusem să mă documentez la această temă din diverse surse, iar unele dintre acestea se contraziceau reciproc. În acel moment am spus că vreau să învăț mai multe dintr-o sursă acreditată și credibilă”, ne-a declarat nutriționista.

„Schimbările sunt dincolo de kilogramele în plus”

După ce și-a luat diploma de tehnician nutriționist, acum un an și-a deschis la Oradea un centru de nutriție și remodelare corporală. Și deși e abia la început de drum, nu duce lipsă de clientelă. Spune că a demarat afacerea cu mult entuziasm și multe emoții, iar acum are satisfacții, împliniri, mai multe idei, dorință mai mare de a continua și de a fi la curent cu noutațile din domeniul în care activează. „Am învățat că succesul înseamnă să faci bine ceea ce îți place. În plus, în acest an am avut atâtea rezultate frumoase venite de la oameni minunați încât nu am cum să îmi pierd din plăcerea și entuziasmul de a face cu drag ceea ce fac: vreau să văd cât mai mulți oameni care mănâncă echilibrat, conștient și care se bucură că sunt sănătoși”, a adăugat ea.

HARMONY_0174

Nutriționista afirmă că de la client nu așteaptă ascultare, căci mult mai important e ca acesta să-și pună întrebări, să înțeleagă de ce face schimbările, pentru că rostul acestora e să fie pe termen lung. Or, schimbările sunt dincolo de kilogramele în plus – sunt pentru o viață echilibrată, sănatoasă și armonioasă. „Și printre primele lucruri pe care le spun clienților mei este că nu am diete minune și alimente care îi vor face să slăbească, căci scopul meu e altul decât să-i ajut să dea jos kilogramele, multe la număr și repede: vreau să doarmă bine, să se hidrateze suficient, să fie sănătoși”, ne spune Mariana.

Bucătăria e laboratorul ei

În familia Streșna se mănâncă gustos și sănătos, iar gospodina casei afirmă că gătește „mult și multe”.

„Bucătăria este laboratorul meu. Acolo testez tot ce mănâncă familia și clienții mei. Pornind de la nevoi și preferințe clasice în materie de mâncare, încerc să găsesc combinațiile optime pentru fiecare. În principiu, gătesc ca orice mamică: mic dejun pentru piciul meu și tatăl lui, pun prânzul și gustările la pachet pentru mami și tati, iar cina ne place să o luam, pe cât posibil, acasă și împreună”.

HARMONY_0059 (1)

Și cum bunele obiceiuri sunt adesea molipsitoare, Mariana Streșnă ne-a spus că, mai nou, și mama ei a început să gătească mai sănătos decât o făcea înainte, iar acest lucru nu poate decât s-o bucure. Ea ne-a relatat chiar și o întâmplare mai amuzantă legată de acest fapt: „După Crăciunul pe rit nou, când au mâncat mâncarea mea echilibrată, fratele și soțul meu așteptau cu nerabdare să mergem în Republica Moldova, să se răsfețe cu niște bucate tradiționale moldovenești făcute de mama: cu făină albă, cu zahăr alb, prajite și cum mai sunt ele. Când am ajuns acasă, chiar și mama a început să se laude că în clătite nu a pus zahăr, că a folosit altă faină decât cea albă, că pârjoalele nu le-a prăjit, ci le-a făcut la cuptor etc. Atunci băieții mei au spus că dacă și la mama a ajuns mâncatul sănătos atunci unde mai mănâncă ei ceva nesănătos? Înainte să plecam le-a pregătit mama o masă clasică de care, câte puțin, dar ne-am bucurat cu toții. Pentru că avea gustul acela, ca în copilărie. Da, nu e chiar sănătos, dar poate bucuria cu care mănânci poate lupta cu orice ingredient nesănătos”, consideră ea.

Mariana Streșnă spune că are o capacitate foarte mare de adaptare, de asta crede că ar fi avut o viață interesantă și dacă rămânea să locuiască în R.Moldova. Totuși, recunoaște că România i-a oferit mult mai multe oportunități. Și vrea să spere că multe dintre ele au apărut la momentul potrivit, când ea era pregătită să le vadă. „Oricum ar fi, prea multe lucruri minunate mi s-au întâmplat aici ca să nu fiu fericită de alegerea pe care am făcut-o. Familia mea este cel mai important exemplu în acest sens. Învăț în fiecare zi de la copilul meu să mă bucur, să trăiesc simplu. Și este tare fain!”.

Natalia TUTUNARU