„Marile succese” ale lui Eugen Doga

În România a fost lansat primul album cu muzica marelui compozitor, după cele 27 lansate până acum în Rusia

Săptămâna trecută, în România a fost lansat CD-ul „Mari succese”, un nou album cu creația lui Eugen Doga, cel mai mare compozitor român în viață. La eveniment au fost prezente numeroase personalități din viața artistică românească. De la București, în premieră, pentru JURNAL de Chișinău, domnia sa ne-a vorbit despre impresiile cu care a rămas în urma evenimentului și ne-a dezvăluit ce problemă a întâmpinat în timpul negocierilor pentru concertul din 26 aprilie. De asemenea, Eugen Doga ne-a vorbit și despre ultima vizită pe care i-a făcut-o la spital regretatului actor și regizor Ion Ungureanu, la suferința căruia a fost martor.

Lansarea primului său album în România a fost, cum era și de așteptat, un eveniment emoționant pentru maestrul Eugen Doga. Marți seara, când l-am telefonat, se afla încă la București. A doua zi urma să meargă la negocieri legate de organizarea concertului care va avea loc pe 26 aprilie la Ateneul Român.

„Dă, Doamne, să nu fie cumva și ultimul…”

Ne-a spus că lansarea CD-ului „Mari succese” este un început frumos și că speră să continue în aceeași notă lucrul în această direcție.

„A fost un eveniment bine organizat și care s-a lăsat cu emoții. M-am bucurat să văd multă lume bună, aproape că nu aveai unde te întoarce în salonul care a găzduit lansarea albumului! Și m-am bucurat să-i văd pe toți cei care au fost prezenți la lansare cum pleacă cu discul în mână. Nu mai vorbesc de faptul că m-am bucurat să-i revăd pe foarte mulți dintre prieteni, unii dintre aceștia nu se simțeau prea bine, dar au venit și ei ca să-mi facă o surpriză. Și organizatorii, și proprietarii casei de discuri datorită cărora s-a lansat albumul „Mari succese”, mi-au spus că a fost un eveniment peste așteptările lor. Dă, Doamne, să mai existe așa momente și dă, Doamne, să nu fie cumva ultimul – e tot ce îmi doresc!”, ne-a declarat marele compozitor român.

Problema banilor

În ziua lansării l-au încercat emoții și de bucurie, dar și de tristețe. Eugen Doga susține că oamenii, din păcate, nu pot înțelege că muzica este cea care ne unește. Maestrul ne-a mai mărturisit că regretă faptul că în România creațiile domniei sale nu sunt cunoscute.

„În Rusia au fost lansate 27 de albume. Mă rog, nu-s multe, însă aici, în România, l-am scos abia pe primul. Din păcate, politicienii noștri ne înstrăinează, lucru ce le reușește de minune. În aprilie voi organiza un concert la București, însă organizarea acestuia e anevoioasă – la fiecare pas ni se cer bani. De unde naiba să-i iei? În R.Moldova, ba chiar și în Rusia, se găsesc niște bani pentru organizarea unui concert. Nu și aici. Eu ce, fac mii de euro pe lună? Că doar nu organizez concerte ca să câștig bani! Sper să rezolvăm această problemă cât de curând”, ne spune Eugen Doga.

„Nu!”

Pe 1 martie, compozitorul va împlini venerabila vârstă de 80 de ani, așa că l-am întrebat dacă lansarea primului său CD în România a fost un cadou. Răspunsul a fost cât se poate de succint: „Nu!”.

Artistul a declarat în nenumărate rânduri că nu și-a sărbătorit niciodată ziua de naștere, nici măcar în copilărie, și nu va face excepție de la regulă nici în acest an.

„Nu am primit niciodată daruri, iar tot ce-mi doresc e ca lumea să-mi știe lucrările. Cu părere de rău, e cunoscută doar muzica din filme, însă ea constituie doar 20 la sută din întreaga mea creație”, susține domnia sa.

Alexandru Arșinel i-a dăruit o muzicuță

Printre cei care au fost prezenți la eveniment s-au numărat Stela Popescu, Corina Chiriac, Manuela Hărăbor, Anca Pandrea, Medeea Marinescu, Mihai Constantinescu și lista poate continua.

Alexandru Arșinel, deși are probleme grave de sănătate, a ținut să-i fie alături maestrului Doga. Și nu a venit cu mâna goală, el dăruindu-i o muzicuță, cartea „Alexandru Arșinel – De la Dolhasca pe Calea Victoriei”, un CD cu culegeri și melodii înregistrate și interpretate de el însuși, dar și o sticlă de vin.

„În ultimul moment a ajuns la eveniment și Alina Mavrodin, de la Târgoviște. Această doamnă depune un mare efort pentru a promova romanța. Ea a fost cea care mi-a organizat un concert la Târgoviște și pe care cred că-l vom repeta și în 2017”, adaugă compozitorul.

Despre vizita făcută regretatului Ion Ungureanu

De cum a ajuns la București, Eugen Doga a mers să-i facă o vizită la spital lui Ion Ungureanu, ca a doua zi după lansarea albumului să afle că marele compozitor și regizor s-a stins din viață.

„Am fost martor la suferința sa. Încerca să deschidă gura, ochii, însă nu mai putea, sărmanul… Erau ultimele sale clipe din viață”, ne-a spus compozitorul, vădit întristat.

Precizăm că albumul „Mari succese” conține 18 melodii, iar printre ele se regăsesc „Maria Mirabela”, „Dulcea și tandra mea fiară”, „Metamorfoze”, „Orașul meu alb”, „Drumul țiganilor”, „Rugă, „Cascada de la Paris”, „Păstrați iubirea”, „Rendez-vous” etc.

Lena Negru