Alex Calancea a primit premiul „Gavriil Musicescu”

De Ziua Naţională a Culturii, Ministerul Culturii a organizat Gala Premiilor anuale, iar în cadrul evenimentului, lui Alex Calancea i-a fost decernat premiul „Gavriil Musicescu”. Cel mai de valoare basist din R. Moldova a declarat pentru JURNAL de Chişinău că, fără susţinerea publicului şi a band-ului său, nu ar fi luat acest premiu. În acest an, Alex Calancea vrea să păşească în showbiz-ul din România şi asta deoarece R. Moldova este prea mică pentru a-şi dezvolta proiectele şi a le vinde la nivelul în care investeşte.

2

Astfel, 2017 a început cu o noutate frumoasă pentru Alex Calancea şi membrii band-ului său. Celui care este numit un etalon al virtuţilor muzicale i-a fost decernat de către Ministerul Culturii premiul „Gavriil Musicescu”. La eveniment, basistul a mers însoţit de soţie şi de fiul lor, dar şi de către Vasile Advahov şi maestrul Ştefan Petrache.
Alex Calancea este unul din puţinii muzicieni care nu se plâng de faptul că în R. Moldova nu ai cum să-ţi manifeşti talentul, revoluţionând arena noastră muzicală cu ajutorul band-ului său şi al proiectelor îndrăzneţe pe care le lansează. Acest lucru l-a făcut şi în 2016, venind cu numeroase concerte grandioase, iar la sfârşit de an a punctat cum ştie el mai bine. Alături de fraţii Advahov, a susţinut trei spectacole de zile mari la care biletele s-au vândut ca pâinea caldă.

„Astăzi, realitatea e alta”

4

„Am fost plăcut surprins să aflu că sunt laureatul premiului „Gavriil Musicescu”. Mi s-a spus că trebuie să fiu prezent la eveniment alături de oamenii dragi mie, aşa că mi-am luat familia şi i-am invitat pe Vasile Advahov şi pe maestrul Ştefan Petrache. Pentru mine foarte mult contează publicul şi tot ce creez pentru el. În cadrul decernărilor premiilor de către Ministerul Culturii, majoritatea laureaţilor erau personalităţi mai în vârstă ca mine. Ne felicitam unul pe celălalt, iar în ochii lor vedeam altfel de emoţii pentru că ei au trăit şi alte vremuri. Astăzi, premiile nu mai sunt atât de importante pentru un artist, ci faptul că el trebuie să adune public şi să vândă bilete la spectacolele sale. Sunt alte funcţionalităţi ale culturii! Dacă acum câţiva ani statul îţi oferea concerte pentru că aveai mai multe premii, astăzi realitatea e alta: oricât de multe premii ai avea, nimeni nu-ţi mai oferă niciun concert, ci trebuie să ţi le faci de unul singur”, ne-a declarat Alex Calancea.

Despre publicul său extraordinar

6

Premiul „Gavriil Musicescu” i-a fost oferit pentru cariera concertistică, în mod special pentru spectacolele pe care le-a susţinut în 2016. Basistul este mândru de faptul că la toate evenimentele pe care le-a organizat fie cu band-ul său, fie cu fraţii Advahov, biletele s-au vândut cu două săptămâni înainte de spectacol.
„Acest lucru ne-a bucurat extrem de mult şi asta pentru că, într-o perioadă destul de complicată pentru ţara noastră, am văzut cum venea la spectacole, cu autobuze închiriate, lumea de la sate. Şi erau oameni vârstnici care au sacrificat bani din pensiile mici pentru a fi prezenţi la un concert de-al nostru. După două spectacole susţinute la Palatul Naţional împreună cu fraţii Advahov, am primit numeroase apeluri şi mesaje în care eram rugaţi să-l repetăm şi pe al treilea. În ajun de Revelion, le-am îndeplinit dorinţa, iar după ce am făcut public anunţul, în doar câteva zile nu mai erau bilete la eveniment. În primăvară, neapărat, o să venim cu surprize şi idei noi pentru că avem un public extraordinar”, susţine muzicianul care este şi lector universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din R. Moldova.

Nevoit să-şi schimbe traseul muzical

1

De fapt, 2016 a avut un start nu tocmai bun pentru el. A început pe o notă proastă pentru că s-au rupt unele proiecte cu care planifica să meargă în afara ţării. Cum ar fi proiectul „Rupt”. Atunci s-a văzut nevoit să-şi reorganizeze agenda şi să-şi schimbe traseul muzical.
„2016 a fost un an în care am creat mai mult pentru arta de acasă. Am investit în proiecte mari, cum ar fi cel cu fraţii Advahov, „E sărbătoare şi răsună muzica”, la care am implicat şi vedete din România. A fost un an de investiţie spirituală şi bănească! Am avut colaborări şi cu maestrul Nicolae Botgros, şi cu Orchestra Simfonică a Operei Naţionale. În 2017, planificăm să mergem cu fraţii Advahov şi în România. Sper că va fi un an bun pentru că pentru prima dată vreau să păşesc în showbiz-ul românesc. Cu toate că am o altă atitudine faţă de el, însă sunt nevoit pentru că, din păcate, în R. Moldova susţin concerte doar în Chişinău. E foarte mică ţara noastră pentru a ne putea dezvolta proiectele şi pentru a le vinde la nivelul investiţiilor”, ne-a mai spus chitaristul bass.

Toboşarul său şi-a fracturat o mână

7

Cu toate că anul Cocoşului de Foc a început cu o surpriză frumoasă pentru Alex Calancea, acesta spune că la muzicieni e valabil proverbul: „toamna se numără bobocii”. Prin urmare, nu vrea să se bucure prea tare căci pe parcurs se pot întâmpla lucruri neaşteptate.
„De exemplu, acum o săptămână, în urma unui concert, toboşarul nostru şi-a fracturat o mână. Prin urmare, pentru o lună înainte, am fost nevoiţi fie să anulăm, fie să contramandăm concertele. Şi anul trecut mi s-a părut că va fi unul greu, însă din toamnă lucrurile au luat o întorsătură frumoasă. Aveam câte trei concerte pe zi, deci, până să numărăm bobocii, mai avem de aşteptat”, ne-a mai spus el.
Prin urmare, nu are aşteptări măreţe de la 2017, însă ştie sigur că va gândi pozitiv şi va acţiona pentru a-şi îndeplini scopurile propuse.
De curând, a revenit dintr-o vacanţă binemeritată pe care a petrecut-o la munte în Bulgaria. „Hotelul a fost chiar aproape de munţi, iar zăpada una de poveste. Cu toate că eu iubesc muntele de vară, lui Damian îi place foarte mult să schieze şi-i reuşeşte foarte bine. Prin urmare, am mers pentru băiatul nostru pentru că el e şeful. Tot acolo, în sânul familiei şi al prietenilor, mi-am sărbătorit ziua de naştere. A fost un sejur exact aşa cum ni l-am dorit”, conchide artistul.

5

Lena NEGRU