Directorul FBI, anchetat pentru afirmațiile din campania electorală

Directorul FBI, anchetat pentru afirmațiile din campania electorală

Biroul de inspecţie al ministerului american al Justiţiei a anunţat joi că va verifica un anumit număr de afirmaţii care pun în cauză acţiunea poliţiei şi justiţiei federale dinaintea alegerilor prezidenţiale din 2016, transmite AFP. 

Aceste verificări se vor concentra în special pe rolul crucial jucat de directorul FBI, James Comey, care, rând pe rând, a fost ţinta unor vii critici atât din partea republicanilor, cât şi a democraţilor, pentru anunţurile sale referitoare la Hillary Clinton.

La începutul lui iulie, într-o conferinţă de presă surpriză, Comey a recomandat ca ex-secretarul de stat american să nu fie urmărită în dosarul e-mailurilor trimise printr-un server privat, apreciind că doamna Clinton a dat dovadă de o „neglijenţă extremă”.

Această decizie i-a iritat pe republicani, care, în lunile următoare, l-au acuzat pe şeful FBI că ar fi optat, în mod ilogic, împotriva inculpării candidatei democrate, ţinând cont de gravele acuzaţii.

Într-o scrisoare către Congres, pe 28 octombrie, James Comey a provocat o nouă undă de şoc relansând afacerea e-mailurilor fostei Prime Doamne. Un gest care a fost aplaudat de această dată de către republicani şi care a costat-o scump de Hillary Clinton în sondaje.

În final, cu 48 de ore înaintea scrutinului prezidenţial, FBI a menţinut recomandarea iniţială ca H.Clinton să nu fie urmărită.

Dincolo de Comey, verificările vor viza şi serviciile de poliţie şi judiciare, acuzate de a fi dezvăluit informaţii confidenţiale, în special în beneficiul echipei de campanie a lui Hillary Clinton.

De asemenea vor fi examinate circumstanţele publicării de către poliţia federală a unui vechi raport de anchetă asupra unei amnistii foarte controversate acordate de fostul preşedinte american Bill Clinton trader-ului Marc Rich.

Această publicare a creat surpriză în ultima săptămână a campaniei prezidenţiale. FBI a afirmat atunci că proximitatea scrutinului nu reprezintă decât o coincidenţă.

Biroul de inspecţie al ministerului de Justiţie este un organ independent, condus de un inspector general numit de preşedintele Statelor Unite. Acest serviciu are ca scop anchetarea eficacităţii instituţiilor din domeniul justiţiei, urmărind eventualele abuzuri şi violări ale cadrului legal.

Sursă: Agerpres
Foto: Wikipedia