O basarabeancă, premiată în Canada

O basarabeancă, premiată în Canada

La sfârşit de noiembrie, la Montreal a avut loc prima ediţie a Festivalului-Concurs „Maria Tănase”, pentru America de Nord. Din cei 11 interpreţi amatori înscrişi în competiţie, câştigătoare a fost desemnată Olga Tudos (32 de ani), originară din sat. Vorniceni, r. Străşeni. Într-un interviu pentru Jurnal de Chişinău, basarabeanca, actualmente stabilită în Canada, ne-a vorbit despre experienţa căpătată în urma participării la acest concurs muzical, despre viaţa ei pe alt continent, dar ne-a spus şi de la cine a moştenit dragostea pentru cântecul popular.

Basarabeanca Olga Tudos a crescut într-o familie în care muzica e la ea acasă. În aceste condiţii, nici nu e de mirare că e îndrăgostită de cântecul românesc la fel ca şi părinţii ei, iar în 2009, atunci când şi-a făcut bagajele pentru a pleca în Canada, a pus în valiză şi iile.
„Dragostea pentru muzică am moştenit-o de la părinţii mei. Copil fiind, îmi plăcea să-l ascult pe tata cântând la acordeon. Şi visam să devin artistă ca mama, care era solistă a orchestrei de muzică populară «Busuioc Moldovenesc» din Vorniceni. Cred că de pe atunci m-am îndrăgostit de frumosul cânt popular. Dar îmi place mult şi muzica uşoară”, ne spune chiar de la începutul discuţiei Olga Tudos.

„În Canada, viaţa noastră s-a schimbat mult”

547895_10201369862391295_258122510_n

Azi Olga locuieşte departe de locurile unde s-a născut şi încearcă să-şi facă un rost pe alt continent – în Canada, acolo unde s-au născut şi cei doi copii ai săi.
„Am plecat din Moldova în vara lui 2009. Această decizie am luat-o împreună cu soţul meu, Andrei, din dorinţa de a ne construi o viaţă mai bună şi de a asigura un viitor decent pentru tânăra noastră familie”, afirmă basarabeanca.
De când s-au mutat în Canada, viaţa lor s-a schimbat mult. La început nu le-a fost deloc uşor, dar spune ea, au avut noroc de oameni cu suflet bun, care i-au susţinut şi i-au ajutat să se integreze mai uşor în noua societate.
„Pentru noi, timpul a trecut repede, dar nu în zadar. Avem doi băieţei: Sebastian are şase ani, iar Adrian – un an şi cinci luni. Astăzi nu regret decizia noastră de a pleca, fiindcă îmi văd copiii fericiţi că ne au pe noi, părinţii, aproape. Că, mânaţi de greutăţile din statul în care ne-am născut, nu am fost nevoiţi să-i lăsăm de mici în grija altora pentru a merge la muncă în ţări străine, sperând că astfel le vom putea oferi un trai decent”, consideră Olga, actualmente studentă în ultimul an la Universitatea din Quebec.

Premiu dedicat părinţilor săi

15235734_1128234933964368_847311968174543362_o

Pe 19 noiembrie 2016, la Montreal, a avut loc prima ediţie a Festivalului-Concurs „Maria Tănase”, pentru America de Nord. Evenimentul a fost organizat de Fundația Română din Canada, în colaborare cu Consulatul General al României la Montreal, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj și Orchestra „Rapsodia Română” de la Montreal. Concurenţii, 11 la număr, au interpretat câte două piese muzicale, una fără și alta cu acompaniament orchestral. Juriul, din care au făcut parte muzicieni de valoare ca Victor Socaciu, Mariana Negruţă, Nicolae Mărgineanu, a desemnat-o învingătoare a concursului pe Olga Tudos.
„Am ales să interpretez doina ‘Dor de casă’, din repertoriul Irinei Antoci, şi ‘Frumos mai cânta mierla’, din repertoriul Anişoarei Dabija. Evident, am fost foarte emoţionată în momentul când mi-a fost rostit numele de pe scenă şi când mi-a fost înmânat trofeul”, îşi aminteşte basarabeanca.
Prima persoana care a felicitat-o a fost soţul ei, Andrei Ciorbă, care s-a numărat şi el printre participanţii la concurs, dar şi mezinul lor, care după şase ore, cât a durat spectacolul, era extrem de obosit.
„Am primit foarte multe felicitări atât de la cei din sală, cât şi pe reţelele de socializare. Prin intermediul acestui articol, le mulţumesc tuturor pentru felicitări şi pentru apreciere. Cel mai mult s-au bucurat părinţii mei, pentru că ei şi-au dorit dintotdeauna să cânt şi m-au încurajat de fiecare dată să nu renunţ la această activitate dragă inimii mele. De altfel, acest trofeu pe care l-am primit li l-am dedicat lor. Şi costumul pe care l-am purtat la acest minunat festival îl am de la mama mea. Când eram mică, ea îl purta când urca pe scenă. Acum mi-a venit mie rândul şi îl port de fiecare dată cu mândrie şi plăcere. Şi bunica mea, de la Cernăuţi, mi-a dăruit vreo 7-8 ii de ale ei, pe care le păstrez cu sfinţenie”, ne-a mai spus ea.
Acesta nu este primul concurs de muzică la care a participat Olga Tudos. Înainte să plece din R. Moldova, în 2000, la concursul „Tamara Ciobanu”, ea a primit o menţiune, iar în 2007 a luat premiul mare al Festivalului bienal de romanţă românească „Petale de trandafir”, organizat la Criuleni.

„Aş fi rămas acasă…”

15235458_1128234580631070_8847064381032520322_o

Deşi de mai bine de şapte ani stă în Canada, Olga afirmă că îi pasă în continuare de soarta Republicii Moldova, căreia îi duce dorul. Tânăra se numără printre zecile de mii de basarabeni din diasporă care s-au mobilizat în perioada electorală şi postelectorală. A fost mândră de băştinaşii săi şi chiar a crezut că, de data asta, mai avem o şansă şi nu o vom rata.
„Dacă starea de lucruri s-ar schimba şi dacă aş şti că vom avea siguranţa unui trai decent acasă, aş prefera să mă întorc. Nici n-aş fi plecat de acolo dacă situaţia economică era alta. Aş fi rămas acasă împreună cu soţul meu şi am fi continuat să facem ceea ce ne place mai mult amândurora: să cântăm. Ne-am fi vizitat mai des părinţii, surorile, fraţii, rudele, nu doar de două ori în şapte ani, ca în cazul nostru. Am fi petrecut sărbătorile împreună, s-ar fi bucurat bunicii de nepoţei, dar nu le-ar plânge de dor, aşa cum se întâmplă acum. Îmi pare rău că Moldova îşi pierde oamenii, mă doare când îi aud pe cei dragi rămaşi acasă că o duc greu şi nu mai ştiu cum să trăiască. Sper din suflet ca schimbarea pe care o aşteaptă ei, dar şi noi, cei plecaţi în lume, să aibă loc cât mai curând”, ne-a spus Olga la sfârşitul discuţiei.