Avocat: Curtea Constituţională nu poate să ignore mii de cetăţeni din diaspora

Avocat: Curtea Constituţională nu poate să ignore mii de cetăţeni din diaspora

Avocaţii moldovenilor din străinătate care contestă îngrădirea dreptului la vot în scrutinul prezidenţial spun că mizează pe o examinare rapidă, în câteva zile, a plângerilor din diaspora ajunse în justiţia moldovenească şi pe răbdarea Curţii Constituţionale de la Chişinău, care să nu se expună asupra legalităţii scrutinului până la consumarea procesului în instanţă.

Într-un interviu la Europa Liberă, Eduard Digore, unul dintre apărători, a spus că a notificat Curtea Constituţională despre depunerea plângerilor, iar aceasta ar fi de fapt obligată să aştepte finalizarea cauzei.

„Curtea Constituţională nu poate să ignore un proces care vizează de fapt mii de cetăţeni din diaspora”, a declarat Eduard Digore.

Judecătoria Centru nu a spus deocamdată dacă admite spre examinare plângerile cetăţenilor din diaspora. Vineri, 18 noiembrie, Comisia Electorală Centrală a spus că a primit câteva mii de contestaţii, dar că doar a luat act de acestea, pentru că nu ar fi fost depuse în mod corespunzător.

Peste două zile, Comisia Electorală Centrală a trimis Curţii Constituţionale procesul-verbal cu rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Instanţa urmează să se pronunţe asupra legalităţii alegerilor în termen de 10 zile de la primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie.

Fosta candidată prezidenţială, Maia Sandu, spune că a depus şi ea o cerere în instanţă, însă în care cere tragerea la răspundere penală a șefei Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu și a ministrului de Externe, Andrei Galbur, acuzaţi că nu au asigurat dreptul la vot al alegătorilor din străinătate, după ce în turul doi de scrutin, în 17 secţii de votare din mai multe ţări buletinele de vot s-au epuizat, așa încât mii de alegători nu au putut vota.

Potrivit avocatului Eduard Digore, 143 dintre ei au reușit să semneze listele pentru mandatarea a doi avocaţi care le vor reprezenta interesele în faţa instanţei de judecată.

Sursa: ipn.md