„Ne-aţi furat şi ultima speranţă!”

Reacţiile unei basarabence de la Milano după anunţarea rezultatului alegerilor prezidenţiale

Printre zecile de mii de moldoveni din străinătate care s-au mobilizat şi au ieşit să voteze în turul II al alegerilor prezidenţiale se numără şi Lilia Andronic. Basarabeanca, împreună cu soţul ei şi gemenii lor în vârstă de opt ani, au făcut coadă mai bine două ore pentru a-şi exercita dreptul la vot. Au plecat acasă optimişti, convinşi de faptul că după aceste alegeri R. Moldova va avea un alt parcurs, unul pro-european, şi că în sfârşit îşi va putea lua copiii şi va reveni la baştină. La aflarea rezultatului scrutinului, Lilia nu şi-a putut stăpâni emoţiile şi a început să plângă. A plâns şi în metrou, în timp ce se îndrepta spre locul ei de muncă.

2

Pe Lilia Andronic am descoperit-o pe o reţea de socializare. Mi-a atras atenţia mesajul pe care l-a postat. Aflată într-un metrou din Milano, în timp se ce îndrepta spre locul de lucru, întreba dacă mai sunt şi alţi basarabeni care, la fel ca ea, după alegeri nu-şi pot stăpâni lacrimile nici în transportul public. Şi s-a dovedit că erau mulţi, mulţi basarabeni din toate colţurile Europei care nutreau acelaşi sentiment ca şi ea.

Drumul străinătăţii

A absolvit Universitatea Agrară de Stat din Moldova, însă, ne spune ea, era într-o perioadă în care republicii noastre nu-i mai trebuiau agrarieni.
„Atunci majoritatea specialiştilor se dezvoltau pe cont propriu, iar eu am decis să plec la muncă în străinătate”, îşi începe povestea femeia originară din sat. Bulboaca, r. Anenii-Noi.
Iniţial a plecat în Rusia, unde a muncit vreme de şase ani. Apoi s-a întors acasă, dar nu pentru mult timp, căci împreună cu soţul ei au decis să-şi încerce norocul într-o ţară din Uniunea Europeană. Şi au ales Italia. Se întâmpla acum 10 ani.
„Este mult mai bine să lucrezi în Europa decât în Rusia! Pentru că suntem bine crescuţi şi educaţi, aici ne-am integrat cu succes în societate. După o perioadă în care am lucrat acolo, am revenit la baştină. Cât am stat în Republica Moldova am devenit mămică de gemeni, iar acum cinci ani, când cei mici aveau câte trei ani şi jumătate, ne-am întors la Milano. Ne-am luat şi copiii: gemenii şi fata mai mare, care acum are 17 ani”, ne-a declarat Lilia Andronic.

„Lipsurile ne-au fugărit de-acasă…”

1

Nu visau să ia drumul străinătăţii, însă lipsurile de ordin material pe care le întâmpinau zilnic i-au fugărit din ţară.
„Am depus mult suflet şi am muncit din greu ca să putem supravieţui în R.Moldova. Am lucrat şi la Piaţa Centrală, am fost şi asistent social, şi laborantă, şi într-o măcelărie, însă ştim cu toţii care sunt salariile în ţară. Prin urmare, lipsurile de ordin material ne-au fugărit peste hotare. Şi azi mă doare sufletul şi inima că a trebuit să ne luăm copiii şi să ne ducem prin străini”, povesteşte basarabeanca.

Viaţa la Milano

La Milano norocul le-a surâs din prima. Soţul ei s-a angajat cu acte în regulă într-o firmă de construcţii unde lucrează şi astăzi, iar ea şi-a găsit de lucru ca menajeră.
„Aveam grijă şi de o femeie imobilizată într-un scaun cu rotile, însă a trebuit să renunţ la acel loc de muncă atunci când copiii mei au mers la şcoală. Acum lucrez concomitent în mai multe case. E greu, dar asta e!
Gemenii noştri sunt acum în clasa a treia, iar veniturile ne permite să le plătim abonamentul la sală: fata e în echipa de baschet, iar băiatul preferă înotul. Din această lună, Ambasada României organizează cursuri gratuite de limba română pentru conaţionalii noştri, iar acest fapt nu poate să nu ne bucure. Acum, în fiecare zi de miercuri, după ore, copiii noştri iau ore de română”, ne spune Lilia Andronic.

„Ne-aţi spulberat şi ultima speranţă!”

Deşi în Italia le merge destul de bine, speră ca într-o bună zi să poată reveni acasă. În acest context, alegerea moldovenilor la prezidenţialele din 2016 le-a lăsat un gust amar.
„Numai cel care a fost în pielea noastră ne poate înţelege cu adevărat. Ne simţim de parcă suntem cu trupul şi mintea aici, însă sufletul şi inima ne-au rămas acolo, în R. Moldova. Scrutinul de duminică ne-a spulberat ultima speranţă… Am plâns când am văzut rezultatele. Nu mi-am putut stăpâni durerea şi dezamăgirea nici în metrou, în drum spre locul de lucru. Ne-am dus la consulat cu copiii şi am aşteptat două ore ca să putem vota. Era să stăm şi mai mult dacă gemenii n-ar fi început să ne spună că au obosit, că-i dor picioarele şi că vor să mănânce. Atunci ni s-a permis să trecem fără rând. Noi, moldovenii, veniserăm la alegeri în număr mare, iar secţia de vot fusese dotată cu doar două computere. Oare chiar n-au putut să găsească mai multe, ca să nu aşteptăm cu orele? Doar trăim în sec XXI! Lumea a stat trei şi chiar patru ore ca să voteze! Toţi moldovenii din diaspora nutreau o ultimă speranţă că Maia Sandu va câştiga, dar rezultatul alegerilor ne-a şocat! Unde s-a mai văzut ca la ora 23.00 să se ştie deja cine e câştigătorul? Cândva am făcut şi eu parte dintr-o comisie de observatori şi ştiu ce muncă grea şi migăloasă e asta. Cred că ei nici nu au numărat voturile, ci ne-au prezentat cifra care le convenea lor”, consideră basarabeanca.

Vrea renumărarea voturilor

3

Dacă ar fi în R. Moldova, Lilia Andronic li s-ar alătura tuturor celor care au ieşit să protesteze în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Este convinsă de faptul că alegerile din 13 noiembrie au fost fraudate şi că acestea trebuie să fie declarate nule.
„Vreau ca voturile să fie renumărate şi să fie depistate toate fraudele. Pentru că sunt foarte multe! Când văd protestele de la Chişinău, îmi este frică doar de un lucru: să nu se repete 7 aprilie! Îmi este teamă că tinerii vor fi iar închişi şi bătuţi, că li se vor deschide dosare penale… Noi, cei din diaspora, vă suntem alături şi vă promitem că vom ieşi la proteste aici, în Italia. Îmi pare rău că moldovenii nu vor o ţară ca afară. Să ştiţi că au fost timpuri când şi din Italia fugea lumea, însă situaţia s-a schimbat atunci când la conducere au venit oameni care lucrează pentru popor. Mama mea a fost o viaţă profesoară de chimie şi biologie, iar acum are pensia de 1200 de lei. Dacă nu i-aş trimite un ban din când în când, nu ştiu cum s-ar descurca”, conchide Lilia Andronic.

Lena NEGRU