Cum au votat tinerii de la USM

dsc_7728nadeajda-roscovanu-photo

Cătălina şi Anastasia au votat pentru un viitor european. Foto: Nadejda Roşcovanu

Conform datelor CEC-ului, din cei circa 382 de mii de alegători cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani (trecuţi în registrul alegătorilor), la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie au participat aproximativ 143 de mii de tineri. Am încercat să aflăm opţiunea politică a acestei generaţii, dar şi cauza de ce unii dintre ei au boicotat alegerile, discutând cu studenţi ce-şi fac studiile la Universitatea de Stat din R. Moldova.

Maria, 21 de ani, Hânceşti: „Am votat pentru un viitor european”.

Andrei, 24 de ani, Chişinău: „Nu am fost la alegeri, am avut treabă şi nu am putut să merg. Am avut încredere în oameni că vor face alegerea corectă. În turul doi nu ştiu încă dacă voi merge. Am auzit-o o dată într-o conferinţă pe Maia Sandu şi am tras concluzia că încă nu e destul de coaptă, dar, din toţi ceilalţi, e cel mai bun candidat pe care l-aş vota”.

Cătălina, 19 ani, Ialoveni: „Am viză de reşedinţă la Sociteni şi am fost la vot”.

Anastasia, 19 ani, Chişinău: „Am votat pentru Maia Sandu. Dintre colegii mei aproape toţi au votat pentru ea”.

Vasile, 19 ani, Hânceşti: „Am fost să votez”.

Stas, 19 ani, o suburbie a Chişinăului: „Am fost să votez, dar nu vă spun pentru cine am votat”.

Daniel, 21 de ani, Chişinău: „Am fost la alegeri”.

Ruslan, 18 ani, Chişinău: „Am votat. Mulţi dintre colegii care nu au votat au avut buletinele în gaj pentru credite”.

Olga, 19 ani, Chişinău (în l. rusă): „Am fost la alegeri. Am votat pentru patriotul moldovean, Igor Dodon. Sunt împotriva modernizării pe care vrea s-o facă Maia Sandu, pentru că am auzit despre imigranţii sirieni pe care ea vrea să-i aducă la noi, pentru că a închis o mulţime de şcoli. Are ea şi plusuri în programul electoral, dar are şi multe părţi negative”.

Nikita, 21 de ani, Chişinău (în rusă): „Am votat pentru Igor Dodon”.

Nadejda, 19 ani, Chişinău (în rusă): „Am fost la vot. Am votat cu cine trebuie!”

Ana-Maria, 21 de ani, Chişinău: „Am fost la alegeri şi voi merge neapărat şi în turul doi. Majoritatea colegilor mei au fost să voteze. O susţinem pe Maia Sandu”.

Silvia, 21 de ani, Chişinău: „Am fost la alegeri, voi merge şi în turul doi. Votez Maia Sandu!”

Daniel, 21 de ani, Soroca: „Nu am fost la votare, fiindcă nu am văzut un candidat potrivit pe care să-l votez. Pe Maia Sandu categoric nu aş fi votat-o, chiar dacă m-aş fi dus la vot. Cred că majoritatea tinerilor, care n-au votat-o pe Sandu, nu i-au dat votul din cauza camerelor video pe care le-a introdus la bacalaureat”.

Alina, 19 ani, Edineţ: „Am fost la votare în oraşul de unde sunt. L-am votat pe Dodon, în turul doi tot pe el o să-l votez. Pentru că noi tindem spre Europa, dar nimic nu se face, poate Dodon va face o schimbare. Părinţii noştri au trăit cu ruşii şi nu a fost nimic grav atunci, acum nu-i nicio stabilitate în ţară. Nu cred că noi o să intrăm aşa uşor în Europa. Tatăl meu a lucrat permanent în Rusia şi ce a făcut în Rusia a făcut, dar nu în Europa”.

Mihaela, 19 ani: „Din păcate, nu am fost să votez, fiindcă sunt dintr-un sat îndepărtat şi nu am reuşit să scriu cerere ca să votez în Chişinău. M-am angajat recent şi nu am putut lipsi de la serviciu ca să plec în sat. În turul doi nu sunt încă decisă pe cine să votez”.

Cătălina, 18 ani, Cuhureştii de Sus, Floreşti: „Am votat acasă, pentru un viitor european. Din câte cunosc, tinerii din satul meu au mers să voteze. Am votat-o pe Maia Sandu fiindcă îmi inspiră încredere. Reforma din învăţământ pe care a făcut-o în funcţia de ministru al educaţiei a fost în avantajul meu”.

Paulina, 19 ani: „Am votat pentru un viitor european, ca să-mi pot continua studiile de calitate, fie şi la noi în ţară. Sper să am un loc de muncă după ce termin. Colegii mei de facultate, cei care nu au mers să voteze, nu au putut să plece acasă, la peste 100 de km, şi nu au reuşit să se înscrie ca să voteze în Chişinău”.

Tatiana, 20 de ani: „Nu am fost la alegeri fiindcă am plecat acasă să votez, dar buletinul l-am uitat la Chişinău. Voi merge să votez în turul doi”.

Liliana, 20 de ani: „Nu am fost să votez fiindcă sunt din Bender şi am fost acasă în acea zi, nu am putut să vin la Chişinău”.

Nadea Roşcovanu