Eugen Doga îi dă votul Maiei Sandu!: „Lume, dă-ţi seama ce faci, că nu-i de glumă! Nu vă lăsaţi cumpăraţi!”

Eugen Doga îi dă votul Maiei Sandu!: „Lume, dă-ţi seama ce faci, că nu-i de glumă! Nu vă lăsaţi cumpăraţi!”

Deşi se află la Moscova şi e în toiul pregătirilor pentru spectacolele pe care urmează să le susţină în Rusia şi în România, cele mai mari emoţii Eugen Doga le are când se gândeşte la ziua de duminică. Maestrul este îngrijorat de alegerea pe care o vor face moldovenii la scrutinul prezidenţial. Prin intermediul JURNAL de Chişinău, domnia sa îi îndeamnă pe cetăţenii cu drept de vot să nu se lase manipulaţi şi cumpăraţi. „Eu duminică voi vota pentru popor, pentru mine! Mă pronunţ pentru Maia Sandu pentru că doar ea poate scoate ţara din acest impas”, ne-a declarat Eugen Doga.

De câteva zile, maestrul Eugen Doga se află la Moscova, unde marţea trecută a susţinut un concert în faţa administraţiei prezidenţiale de la Kremlin. Deşi are zilnic repetiţii – artistul urmează să susţină şi alte spectacole, în regiunea Siberia şi în România, – cele mai mari emoţii domnia sa le are când se gândeşte la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie.
Compozitorul susţine că R. Moldova se află la răscruce, de aceea duminică cetăţenii trebuie să fie mai uniţi ca niciodată.

„Nu suntem raci să mergem înapoi”

Luni seara, când l-am sunat, maestrul Doga terminase repetiţiile şi se afla în apartamentul său din Moscova. Era îngândurat şi mâhnit. După un lung oftat, ne-a mărturisit că a obosit. Îi este din ce în ce mai greu să facă naveta Chişinău-Moscova şi să muncească prin străini.
„Nu ştiu când revin la Chişinău, poate în a doua jumătate a lui noiembrie. Mi-aş fi dorit să fiu şi eu acasă duminică, însă am de-mi onorat angajamentele aici, în Rusia. Îmi fac griji legat de alegerile din R.Moldova, pentru că vreau ca toată lumea să iasă la vot. Ştiu că s-a cuibărit o oarecare dezamăgire în noi toţi, însă acum nu e loc de supărare – fiecare vot contează, e serioasă treaba! La cât de săracă este, lumea este uşor de manipulat, însă trebuie să fim realişti, să gândim lucid şi să nu ne lăsăm cumpăraţi! Lume, dă-ţi seama ce faci, că nu-i glumă! Eu duminică voi merge la ambasada noastră din Rusia pentru a vota pentru popor, pentru viitorul meu. Mă pronunţ pentru Maia Sandu, pentru că doar ea poate scoate ţara din acest impas. M-am săturat să văd aceleaşi feţe la cârma R.Moldova! Să se schimbe o dată şi pentru totdeauna conducătorii! Nu suntem raci ca să mergem înapoi, a venit timpul să mergem înainte. Mi-aş dori ca până duminică moldovenii să se trezească la realitate, să nu regrete luni alegerea făcută. Însă dacă vreţi să dormiţi, dormiţi! Dar să nu vă plângeţi de mocirla în care veţi trăi după ce veţi vota cu ochii închişi, că trenurile vor merge doar într-o singură direcţie şi că nu veţi putea trece Prutul”, susţine Eugen Doga.

„Vreau să fiu înţeles şi dorit acasă”

a

După o scurtă pauză, domnia sa şi-a continuat oful. Ne-a mărturisit că-l doare gândul că lasă în ţări străinătate, nu acasă, o mulţime de note puse pe portativ. Îşi iubeşte neamul şi regretă când acesta nu-l înţelege.
„Cânt prin ţări străine, pentru popoare străine, vi se pare normal? Eu însă vreau să cânt acasă. Şi mi-e dor să cânt acasă. Fraţii noştri de peste Prut s-au gândit la mine, mi-au editat un nou album, pe când la Chişinău nu s-a făcut nimic în acest sens! Am 28 de CD-uri şi nici unul nu a fost produs ori vândut în R.Moldova. Chişinăul nu mi-a mai cumpărat vreo lucrare din 1973, deşi am 54 de arii şi romanţe pe versurile lui Mihai Eminescu şi ale Veronicăi Micle! Nu mai am pentru cine scrie… În alte ţări, la concertele mele lumea se ridică în picioare, însă eu vreau să fiu înţeles şi dorit acasă”, ni se confesează muzicianul.

„Trebuie să facem această Unire!”

În timpul discuţiei, Eugen Doga s-a arătat nemulţumit de faptul că unii cetăţeni, deşi s-au născut şi locuiesc în R.Moldova, nu cunosc limba română. Sunt ani buni de când domnia sa lucrează în Rusia, dar nu a auzit niciun cetăţean rus să spună că nu cunoaşte limba ţării sale.
„Numai la noi ţi se poate întâmpla să mergi pe stradă, să-i vorbeşti omului în română, iar el să-ţi răspundă: ‘не понимаю!’. Imaginaţi-vă, cum ar fi ca eu, aflându-mă la Moscova, să le spun ruşilor că nu vreau să le vorbesc în rusă, că ştiu doar româna – imediat mi s-ar indica încotro s-o iau! În familia mea se vorbeşte româna. Soţia mea este născută în Rusia, însă s-a integrat complet în această societate. Şi e normal să fie aşa.
Şi mai e ceva: în R.Moldova se vorbeşte limba română, însă în Constituţie scrie că limba de stat este limba moldovenească. Poate e timpul să reparăm această greşeală? Sperăm să o facă noul preşedinte al Republicii Moldova. Cel mai important factor unificator este limba de stat, iar când se va repara această greşeală, vom putea să vorbim şi despre Unirea cu România.
Se vrea federalizarea R.Moldova, noi însă nu-i putem lăsa să facă asta. Trebuie să înfăptuim Unirea! Iar dacă vrem în Europa, trebuie să ne pregătim bagajul spiritual. Călătoresc prin toată Europa şi văd lume înţeleaptă, unită. Mi-aş dori să văd asta şi la mine acasă”, ne mai spune maestrul Doga, precizând că atunci când s-a pomenit despre candidatura sa la preşedinţie, a avut doar un gând: „Mandatul meu nu este pentru o perioadă de patru ani, mandatul meu e pe viaţă, pentru că sunt preşedintele muzicii mele!”.

aLena Negru