Călătoriile secrete ale lui Dodon cu avionul lui Plahotniuc

Călătoriile secrete ale lui Dodon cu avionul lui Plahotniuc

O investigaţie RISE Moldova dezvăluie câte zboruri private a efectuat Igor Dodon cu o aeronavă a companiei Nobil Air, controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Punctul de pornire şi sosire a fost Aeroportul Internaţional din Odesa, de unde Dodon a zburat de patru ori cu aeronava Learjet 60-255.

Primul tur-retur a fost Odesa-Moscova, iar al doilea Odesa-Nisa, cu întoarcere din Geneva. Tot prin Ucraina, cu avionul charter al companiei Nobil Air, a zburat şi Plahotniuc, dar şi oligarhul Victor Guşan, cel care conduce „Republica Sheriff”.

Pe 20 octombrie, RISE a solicitat Poliţiei de Frontieră a Republicii Moldova date despre călătoriile internaţionale ale candidaţilor la preşedinţie. În demersul jurnalistic, reporterii au încercat să afle dacă aspiranţii la cea mai înaltă funcţie în stat au folosit automobile de serviciu în scop personal şi de câte ori au zburat la bordul unor aeronave private. Jurnaliştii nu au primit niciun răspuns relevant, decât că „solicitarea a fost redirecţionată la Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal”.

În schimb, reporterii RISE au obţinut informaţii din baza de date a poliţiei de frontieră din Ucraina. Potrivit documentelor, candidaţii Mihai Ghimpu, Iurie Leancă, Maia Sandu şi Valeriu Ghileţchi au călătorit în Ucraina, însă nu au folosit nici maşini de serviciu, nici zboruri private.

În acelaşi timp, Marian Lupu, candidatul Partidului Democrat la prezidenţiale, a zburat cu avioane charter de mai multe ori şi a trecut frontiera ucraineană, folosind maşini de serviciu.

CĂLĂTORIILE NOBILE ALE LUI DODON

21 aprilie 2008. La mai puţin de o lună de la numirea în funcţia de viceprim-ministru, Igor Dodon foloseşte un paşaport diplomatic şi maşina de serviciu marca BMW pentru o vizită privată în Ucraina. Dodon traversează frontiera Ucrainei pe la punctul de trecere Maiaki-Udobnoe.

Continuarea pe jurnal.md