Anişoara Balmuş vrea să fie Vocea României!

Basarabeanca luptă pentru un premiu de 100.000 €

În acest an, o avalanşă de tineri cântăreţi din R. Moldova au participat la concursurile de talente din România. Dornici să se lanseze pe arena muzicală românească, aceştia merg încrezători pentru a impresiona cu arma lor forte – vocea. Şi le reuşeşte! Juraţii de la „Vocea României” îi clasează drept „foarte riguroşi şi foarte buni” şi îi laudă pentru faptul că „vin bine pregătiţi” la concurs. Aceştia mai sunt de părere că talentele noastre trec Prutul pentru că „în R. Moldova nu au prea multe oportunităţi”. Printre cei care se vor bate pentru premiul de 100.000 € se numără şi Anişoara Balmuş, basarabeanca din trupa Loredanei Groza.

1

În curând se vor împlini doi ani de când Anişoara Balmuş s-a mutat în România. Îi place viaţa pe care-o are acolo: predă la şcoala de muzică a Loredanei Groza, cea supranumită „Madonna de România”, fiind totodată una din cele trei back-vocaliste ale vedetei.
Săptămâna trecută a vrut să încerce o nouă experienţă şi a participat la „Vocea României”. Apariţia sa pe scenă a fost o surpriză şi pentru Loredana Groza, din echipa căreia va face parte în concurs. Anişoara Balmuş se va bate pentru premiul de 100.000 € nu doar cu tineri dornici să se afirme în muzică, ci şi cu opt artişti cunoscuţi în showbizul românesc.
„Am decis să particip la acest concurs din curiozitate. E o nouă experienţă şi mă bucur de ea. Cele care m-au înscris în competiţie au fost colegele mele de muncă, iar când mi-au dat noutatea nu am avut de ales: a trebuit să mă pregătesc de casting. Sunt mulţumită de prestaţia pe care am avut-o şi de ce-mi oferă România. Spun acest lucru şi cu părere de rău, pentru că nu puteam avea asta în R. Moldova – ştim cu toţii care-i realitatea… Nu pot să înţeleg un lucru: de ce abia după ce ajungi să ai succes în altă ţară se trezesc şi ai noştri că eşti talentat? De ce abia atunci realizează că nu te-au apreciat mai devreme? Căci cu siguranţă ar fi mai bine să fii lăudat întâi de cei de-acasă, şi doar apoi de vecini”, ne-a declarat Anişoara Balmuş.

Roade din belşug

2

La un an de la ultimul său interviu pentru Jurnal de Chişinău, în viaţa cântăreţei s-au petrecut foarte multe lucruri frumoase. Anul 2016 a fost unul foarte productiv pentru ea, şi aici nu ne referim doar la activitatea sa de back-vocalistă în trupa „divei României”, ci şi de profesoară la şcoala de muzică a Loredanei Groza, „Wanderstudio – Atelierul de voce”.
„Rezultatele au fost foarte bune! Am avut elevi care au participat la concursuri internaţionale, de unde s-au întors cu burse şi premii. La unul dintre acestea, care a avut loc la Hollywood şi la care au participat reprezentanţi din peste 60 de ţări, noi am reuşit să luăm o bursă de 5 mii de dolari şi am prins proiecte acolo. Am şi eleve care au participat la un concurs de talente în România, unde, la fel, au obţinut rezultate bune. Iar eu, alături de trupa Loredanei, am avut foarte multe spectacole. Deci, în decursul unui an am strâns roade din belşug”, ne povesteşte Anişoara.

Profesoară pentru 30 de copii

a

Spune că e frumos să fii profesoară de canto şi că s-a convins de faptul cât de mult contează unde şi cu cine lucrezi. Dacă vrei să culegi roade în calitate de pedagog, trebuie să fii înarmat cu răbdare şi să deţii tehnica vocală necesară care să-i ajute pe viitorii muzicieni. „Ca să ajungă acolo unde nu ne-a reuşit nici nouă”, precizează ea.
E profesoară de canto pentru 30 de copii, unul mai talentat ca altul, iar printre aceştia se numără şi o fetiţă originară din R.Moldova, părinţii căreia s-au stabilit cu traiul în România acum mai bine de un deceniu.

Apreciată

3

În curând vor fi doi ani de când s-a mutat în România, unde în doar câteva luni talentul i-a deschis uşa spre succes.
„Viaţa mea s-a schimbat în bine, iar asta mă bucură enorm! Dacă stau şi mă gândesc, abia acum îmi dau seama câte s-au schimbat de atunci, însă cel mai mult înţeleg asta când revin la Chişinău. În acești doi ani de când sunt în România am înregistrat multe, dacă rămâneam acasă nici nu puteam visa la un asemenea succes. Aici nu am când mă plictisi: am cunoscut multă lume şi lucrez cu copii foarte talentaţi. În timpul săptămânii de lucru predau, iar în weekend avem concerte. Experienţa noastră creşte de la o zi la alta, iar eu sunt omul care munceşte. Vreau să rămân în echipa Loredanei şi mă bucur că sunt apreciată, dorită. Trebuie să mai recunosc faptul că mi-a fost mai greu până m-am adaptat, însă am fost foarte bine primită. Acum nu mai pot reveni la Chişinău – aş degrada acolo. Urmăresc ce se face acasă, iar tot ce văd şi aud despre statul în care m-am născut îmi lasă un gust amar. Trebuie să recunoaştem că nu există showbiz în R. Moldova, e mai degrabă o gaşcă ce umblă de la un concert la altul. Am senzaţia că lumea nu ştie ce se întâmplă în afară. Melodiile noastre parcă sunt din anul 2000! Nu ştiu ce ar trebui să se întâmple ca să se schimbe ceva”, povesteşte Anişoara.

„Mulţumesc celor care n-au crezut în talentul meu!”

a

Ani buni artista din Basarabia a luptat ca să se afirme pe scena de acasă, însă talentul şi efortul nu-i erau apreciate. Nu de puţine ori voia să renunţe la muzică, iar cei care o ajutau să se ridice şi o îndemnau să continue au fost părinţii săi.
„Când vedeam cât de rar sunt invitată pe la evenimente, ajungeam la disperare şi nu mai voiam nimic. Însă cum în afară de muzică altceva nu ştiu să fac, am trecut peste eşecuri şi dezamăgiri, iar părinţii m-au susţinut şi m-au încurajat. Azi înţeleg că eşecurile m-au ajutat să mă maturizez şi să devin mai ambiţioasă. Le mulţumesc părinţilor şi actualei mele familii din România. Le mulţumesc şi celor care nu au crezut în talentul meu – datorită lor am ajuns unde sunt acum”, conchide Anişoara din trupa Loredanei Groza.

a

Lena Negru