Mişca, Ileana şi gheaghea Feghea

dsc_2055nadeajda-roscovanu-photo

Foto: Nadea Roşcovanu

O galerie a simpatizanţilor lui Ilan Şor, primarul de Orhei, de la primele proteste şi până astăzi

Reținut pentru escrocherii și spălare de bani, Ilan Şor, fostul șef al consiliului de administrare al Băncii de Economii, actualul primar de Orhei, continuă să fie susținut de protestatari. Sute de orheieni îşi lasă treburile baltă şi vin să protesteze pentru eliberarea primarului lor ori de câte ori acesta compare în instanţa de judecată. Pe 19 octombrie va avea loc prima ședință de judecată în dosarul intentat pe numele primarului de Orhei.

 

dsc_6520nadeajda-roscovanu-photo Am încercat să conturez portretul acestor susținători, urmărindu-i cum se manifestă chiar de la primele proteste. Cei mai devotați și numeroși manifestanţi ai lui Şor, care merită menționați fără a li se cere o justificare de ce protestează şi susţin un personaj suspectat de fraude deosebit de mari, sunt fotbaliștii echipei de fotbal Milsami și susținătorii acestei echipe, îmbrăcați în haine sport de fiecare dată. O altă categorie care atrage atenția prin numărul lor sunt multe-multe femei la vârsta de pensionare (dar nu numai), care poartă portretele lui Ilan în mână, ca pe icoane, uneori cu busuioc.

Şi alţii…

Pe Mișca l-am cunoscut la primul protest organizat pentru susținerea edilului de Orhei, când căuta să-și ia o bere de la chioșcul de lângă instanţa unde se judeca dosarul lui Şor. Era caniculă și orheienii de teapa lui Mișca, veniți să-l sprijine pe Ilan, sprijineau mai mult un gard, cu o sticlă de bere în mână, și altele goale, la umbra deasă a brazilor de la Buiucani.

După câteva proteste, nu l-am mai zărit pe Mișca și nici pe alții din gașca lui.

Mișca îmi spunea atunci că nu este prost, ba chiar e respectat, după câțiva ani petrecuţi la pârnaie („bîlo delo, da…”), spunea bărbatul că pe el nimeni nu-l poate duce de nas. De ce nu se considera prost? Deoarece, argumenta el, „dacă va fi demonstrat că Şor a încălcat legea, nu-s prost să îl susțin. Dar, până nu sunt probe, Ilan trebuie susținut, fiindcă a făcut multe pentru Orhei. Chiar dacă a furat, a făcut ceva și pentru Orhei din acei bani, nu ca ceilalți, alde Filat și Plahotniuc!” (Argumentele lui Mișca mi-au luminat mintea, în sfârşit, am înţeles după ce principii l-au votat orheienii pe acest suspectat de fraude bancare.)

Nu știu de ce nu l-am mai văzut pe Mișca și alți prieteni de-ai lui la ultimele proteste, dar bărbatul ăsta era gata să rupă cămașa de pe el pentru Ilan!

Vrem pe Şor acasă!”

Sloganul acesta îl strigau la începutul protestelor orheiencele de toate vârstele, unele dintre ele până se făceau roşii la faţă. De Ileana, din primul rând al manifestanţilor, nu puteam să-mi dezlipesc camera. „Daţi-ne primarul acasă! Vrem pe Şor acasă”, striga protestatara. Era recunoscătoare, spunea femeia, că Şor a făcut atâtea pentru oraş, dar şi pentru ei, orheienii, cărora le-a achitat până şi comunalele!

Femeia asta, cu portretul lui Şor în mână, pe care-l pupa ca pe o icoană, era atât de sinceră în acţiunile sale strigând din toţi bojocii că, la un moment dat, a început să fie invidiată de colege, care o trăgeau din fața camerelor de luat vederi tot mai în spate: „Taci, fa Ileană, şi treci aicea!”. Ileana însă nu ceda.

La celelalte proteste, Ileana vorbea deja mai puţin şi îşi stăpânea emoţiile, oricum cu portretul lui Şor în faţă.

„Noi suntem poporul!”

 Deşi liderii protestelor sunt aceiaşi de fiecare dată, eroii „din popor” invitaţi să vorbească mulţimii se tot schimbă pe parcursul manifestaţiilor. La ultimul protest, din 11 octombrie, a apărut şi „gheaghea Feghea”, foarte emoţionat, ca să ţină un discurs, deoarece, spunea el, nu a „vâstupit” demult.

Moşul, de 84 de ani, deşi nu a venit cu poezii dedicate primarului, cum o făceau alţii, datorită „meritelor lui”, speră să-l audă cei care hotărăsc soarta lui Şor. Îşi trage haina în părţi, lăsând la vedere o mulţime de medalii, pentru care femeile îl admiră. „Eliberaţi-l pe Şor!”, strigă gheaghea Feghea, care spune că a lucrat toată viaţa şofer şi cei doi fii ai lui tot şoferi lucrează în „velikaia Rossia”.

Vorbeşte câteva cuvinte moldoveneşte, alte câteva în rusă. Cineva îi strigă: „Govori na russkom!/Vorbeşte în rusă!”, iar în spatele acelui cineva strigă şi alţii, să vorbească pe înţelesul lor, adică pe ruseşte.

Unul dintre lideri insistă ca la microfon să vorbească şi o femeie de etnie romă. Orheianca, şi mai emoţionată ca gheaghea Feghea, vorbeşte în rusă: „Noi, toţi ţiganii din Orhei, adică romii, am venit să îl susţinem pe primarul nostru! Şi vă rugăm, domnule judecător, uitaţi-vă la toţi ţiganii, romii noştri, care au venit aici. Eliberaţi-l pe primarul nostru!”.

Pe fundalul icoanelor cu chipul lui Şor ţinute de orheieni în mâini, la protestele care-l susţin pe primarul de Orhei, răsună de fiecare dată o avertizare: „Noi suntem poporul!”.

Sara despre Ilan

Prezentă pe 11 octombrie la Judecătoria Buiucani, unde avocaţii lui Şor au cerut eliberarea din arestul la domiciliu a lui Ilan Shor, soţia primarului de Orhei, Sara Şor, Jasmin, înconjurată de câţiva bodyguarzi, le-a mulţumit orheienilor pentru că îl susţin deja de atâtea luni pe soţul său. Sara Şor a spus că speră că adevărul va triumfa şi soţul ei va fi eliberat, deoarece Ilan Şor cooperează cu anchetatorii şi nu intenţionează să fugă nicăieri. Jasmin i-a asigurat pe protestatari că „Ilan iubeşte fiecare colţişor a R. Moldova şi că face totul pentru orheieni, sincer şi din toată inima”. Mulţimea a aplaudat-o zgomotos.

dsc_9995 dsc_6508 dsc_2054nadeajda-roscovanu-photo dsc_2051nadeajda-roscovanu-photo dsc_6511nadeajda-roscovanu-photo dsc_6525nadeajda-roscovanu-photo