Pensii mici, lemne scumpe

central

Comercianţii de lemne nu exclud faptul că, odată cu răcirea timpului, lemnele se vor scumpi cu cel puţin 50 de lei pentru un ster. Angajaţii de la întreprinderile de stat pentru silvicultură ne-au comunicat că, dacă preţurile vor creşte, atunci un metru cub de lemne va fi mai scump cu 10,20 lei. În municipiul Chişinău, un ster tăiat, specie tare, costă 850 de lei, iar netăiat – 700-750 de lei. În republică, un metru cub de lemne, specie moale, netăiat, poate fi cumpărat cu 250-350 de lei, iar de specie tare – cu 500-700 lei.

Principala preocupare a oamenilor de la sate în aceste zile este strângerea roadei de pe câmpuri şi din grădini. De dimineaţă şi până seara, sunt la culesul strugurilor, la seceratul porumbului, recoltarea sfeclei de zahăr. Prin curţi butoaiele sunt pline cu poamă, la porţi aşteaptă snopii de ciocleji să fie duşi la adăpost, păsările ciugulesc seminţe, legume ce-au mai rămas prin ogrăzi, grădini şi chiar de pe marginea drumului. Cele mai discutate teme de către oamenii care muncesc în câmp sunt desigur viitoarele alegeri, preţurile mari, salariile şi pensiile mici. „Eu dacă mă duc la alegeri, stric buletinul de vot, da’ nu aleg pe nimeni. Sunt nişte hoţi care ne-au furat şi acum noi trebuie să întoarcem miliardele! Iaca vine iarna, da’ eu n-am de foc, n-am ce mânca, pensia e mică, medicamentele-s scumpe. Dar ce le pasă lor? Ei se vor la putere!”, se indignează tanti Valea culegând poamă în via de pe deal. Alţi doi bărbaţi de vârsta a două discută aprins despre scumpirea lemnelor şi că ne aşteaptă o iarnă grea. „Ştii, cumătre, am auzit că lemnele se scumpesc cu 100 de lei”, spune unul dintre ei, la care celălalt, mâhnit, răspunde: „Asta de-amu nu-i noutate, în ţara asta totul se scumpeşte”.

„Nepoţii mi-au făcut sobă nouă, bună, dar ea nu încălzeşte fără lemne”

Nenea Tudor din raionul Glodeni are 80 de ani şi şi-a cumpărat lemne din vară. A muncit toată viaţa la colhoz, a crescut patru fete, are nouă nepoţi, acum se bucură de cei patru strănepoţi, însă nu şi de pensie, care este de 900 de lei şi care îi ajunge doar de un ster şi jumătate de lemne. „Am vreo 3-4 metri cubi de lemne, dar nu îmi ajunge până la primăvară. Ginerele şi nepoţii mi-au făcut sobă nouă, bună, dar ea nu încălzeşte fără lemne. Baba e bolnavă, pensia ei merge toată pe medicamente, dar noi trebuie şi să mâncăm ceva, nu?”, îşi face socoteală moşul. Mai are nişte steri în ogradă, dar sunt ai ginerelui, cumpăraţi din primăvară încă. Un ster din specie moale în raionul Glodeni costă în jur de 300 de lei, iar de specie tare, 600 de lei. La ocolul silvic din Glodeni cetăţenii pot cumpăra lemne cu 550 de lei sterul, plus transportul încă vreo câteva sute de lei. Sterul gata tăiat şi adus la poartă costă 650-700 de lei, specie tare.

Comercianţii locali spun că preţurile vor creşte. Pensionarii încep a procura lemne din primăvară, însă chiar şi aşa nu le ajung pe toată perioada rece a anului. Mătuşa Elena din satul Cobani, raionul Glodeni, locuieşte de una singură, copiii îi sunt plecaţi peste hotare, iar ea îndură mai mult frig iarna făcând economie la lemne. „Am o pensie de 750 de lei, un metru de lemne mă costă 600 de lei adus acasă, apoi trebuie tăiate, duse la loc, iar trebuie să plătesc. Înainte beţivii din sat munceau pentru o sticlă de vin, acum şi pentru două sticle nu vin, ei primesc ajutoare sociale şi nu mai vor să muncească”, se plânge bătrâna.

„Din primăvara cumpărăm lemne”

În raionul Făleşti oamenii spun că lemnele sunt un pic mai ieftine decât în alte raioane, însă şi ei au salarii şi pensii mici, care nu le ajung să procure lemn de foc pentru toată iarna. Pe doamna Adela din satul Năvârneţ, raionul Făleşti, am găsit-o în ogradă trebăluind, cu toate că era duminică, femeia spune că toamna nu are zile de odihnă. Văzând lemnele de la poartă, am întrebat-o când şi la ce preţ le-a procurat. Zâmbind, femeia mă întreabă mai întâi dacă nu cumva am de gând s-o critic în ziar, după care îmi răspunde: „Le-a adus soţul încă din primăvară, vreo 450 de lei sterul ne-a costat, dar n-o să ne ajungă, vom mai cumpăra şi nişte cărbuni. Am un salariu de 3000 de lei, dar cheltuielile sunt mult mai mari. Dacă ne-ar trebui numai lemne, dar trebuie şi de mâncat, îmbrăcat şi multe altele”, ne spune femeia.

Comercianţii de lemn de foc din Chişinău ne spun că şi în acest an preţul pentru un metru cub de lemn va creşte. „Începând cu 2016, lemnele s-au scumpit cu 50 de lei sterul şi în această iarnă se vor scumpi din nou, însă nu ştim deocamdată care va fi preţul, se duc discuţii”, ne spune Sergiu, comerciant din Chişinău. Acum firma sa vinde lemne despicate, specii moi, la preţul de 500 de lei de la depozit, 550 de lei – cu livrare la domiciliu. Specii tari de la depozit pot fi cumpărate cu 640 de lei, livrate la domiciliu costă 700 de lei. Alţi comercianţi din capitală vând lemnele tăiate cu 850 de lei sterul, şi cu 700-750 lei cel netăiat.

Victor Chicu, directorul Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură din Chişinău, a declarat pentru JURNAL de Chişinău că preţurile pentru lemnul de foc vor creşte nesemnificativ, însă depinde de fiecare director în parte. „Deocamdată, lemnele nu se vor scumpi, dar dacă şi vor fi unele scumpiri, preţul pentru un ster va creşte cu 10-20 lei, nu mai mult. Însă ţin să specific că întreprinderile de stat pentru silvicultură funcţionează pe baza autogestiunii, aşa că fiecare director ridică preţurile şi acestea variază de la raion la raion”, menţionează Chicu.

Carolina Chirilescu