„Haideți să facem Unirea prin cântec!”

Crema folclorului românesc, alături de Ion Paladi la primul său concert de la Sala Palatului din Bucureşti

Nicolae Furdui-Iancu, Mioara Velicu, Petrică Mâţu Stoian, Niculina Stoican, Constantin Enceanu, Cristian Pomohaci, Steliana Sima, Mariana Ionescu Căpitănescu, Lupu şi Cornelia Rednic, Nicuşor Iordan, Andreea Voica, Lidia Bejenaru, Nicolae Ciubotaru, Ioana Căpraru, Corneliu şi Nicolae Botgros alături de „Lăutarii”, cu toţii se întrunesc la primul spectacol al lui Ion Paladi de la Sala Palatului din Bucureşti. Evenimentul, al cărui scop este de a face, prin cântec, Unirea Basarabiei cu Ţara-Mamă, se anunţă a fi unul grandios şi va fi prezentat de Andreea Marin.

Patru zile din săptămână Ion Paladi le petrece dincolo de Prut, iar atunci când revine la Chişinău alege să stea cât mai mult cu soţia sa, Veronica, şi cu feciorul lor, Lucian. Astfel, duminica trecută, noaptea, a sosit din România, iar ziua de luni i-a dedicat-o băiatului său. Până la prânz, când stabilisem ora interviului, cei doi au petrecut timpul de minune: s-au plimbat prin parc, au jucat fotbal şi s-au distrat la tobogane. „Lui Lucian îi place tare mult când tata îl dă huţa în scrânciob”, ne spune, mândru, artistul.

„Cu toţii ne dorim Unirea”

1

Însă până a ne vorbi despre familia sa frumoasă, Ion Paladi a ţinut să ne mărturisească faptul că degrabă îşi va vedea visul cu ochii, căci pe 17 noiembrie urmează să aibă loc primul său spectacol la Sala Palatului din Bucureşti. Evenimentul se anunţă a fi unul cum nu s-a mai văzut pe arena muzicii populare româneşti.
„Ca artist, sunt mult mai activ în România decât în R.Moldova, iar din această lună voi veni şi mai rar pe-acasă, căci urmează să începem promovarea concertului. De fapt, acesta va fi un spectacol ce va marca încheierea turneului „Dorul Basarabiei”, cu care am ajuns în cinci dintre capitalele europene. Iar acum, că am fost cu el şi la Iaşi, şi la Alba-Iulia, a venit timpul să cântăm şi la Sala Palatului din Bucureşti. Pe această scenă am mai evoluat, însă doar în calitate de invitat. Acum însă voi fi gazdă, alături de „Lăutarii” maestrului Nicolae Botgros şi de alte 16 nume mari ale folclorului românesc. Spectacolul este dedicat Unirii pe care noi, artiştii, ne dorim s-o facem prin cântec”, ne-a declarat Ion Paladi.

Emoţii la superlativ

a

Deşi se numeşte tot „Dorul Basarabiei”, spectacolul din noiembrie va fi diferit de cel care a avut loc la Palatul Naţional din Chişinău: altă scenografie, altă regie, alţi mari artişti care vor urca pe scenă alături de Ion Paladi.
„Pentru mine, un spectacol la Sala Palatului e un vis”, ni se confesează cântăreţul care, deocamdată, este unicul artist din R. Moldova ce organizează un concert pe acea scenă prestigioasă pe care puţini muzicieni, chiar şi din România, şi-l pot permite financiar. Dacă Palatul Naţional „Nicolae Sulac” are în jur de 1700 de locuri, atunci Sala Palatului din Bucureşti poate găzdui peste 4000 de spectatori.

Biletele se vând bine

a

„Am dat start promovării spectacolului, iar emoţiile mele sunt mari şi cresc de la o zi la alta. Mă bucur că am o echipă puternică în spate şi că ne dorim cu toţii ca evenimentul să se ridice la nivelul aşteptărilor noastre. Va fi un spectacol de muzică populară cum nu s-a mai organizat până acum. Chiar azi am văzut raportul pe care l-a primit impresarul meu, Vlad Costandoi, vizavi de vânzarea biletelor şi m-am bucurat să aflu că acestea se vând foarte bine. Preţul unui bilet e acelaşi ca la un spectacol la Palatul Naţional – între 40 şi 150 de roni. La concert va veni lume din toată Europa, cunosc chiar persoane de la Chişinău, Londra şi Madrid care şi-au cumpărat deja bilete. Dar adevărul e că, chiar dacă le vom vinde pe toate, tot nu vom reuşi să ne recuperăm investiţile. Noroc că avem sponsori”, ne spune Ion Paladi.

Cămăşi şi bundiţe noi

a

Acum, cântăreţul, alături de Corneliu Botgros, pune la punct ultimele detalii legat de imprimarea celor trei melodii noi care vor răsuna, în premieră, la Sala Palatului.
Spectacolul va fi prezentat de Andreea Marin, care a rămas încântată de propunerea venită din partea echipei lui Ion Paladi.
La anul, artistul va sărbători 10 ani de când a imprimat prima melodie alături de „Lăutarii”. Din 2007 încoace, fiecare apariţie scenică alături de orchestra maestrului Nicolae Botgros este o bucurie şi o onoare pentru interpretul cântecului „Dorul Basarabiei”.
În timpul discuţiei am aflat şi că artistul a apelat la Maria Cristea care i-a făcut deja trei cămăşi şi trei bundiţe pentru spectacolul din noiembrie.

„Unirea e şansa noastră!”

a

Pe perioada promovării evenimentului, familia lui Ion Paladi va rămâne la Chişinău. Artistul este conştient că până la spectacol îşi vedea mai rar soţia şi fiul, dar ştie că în ziua mult aşteptată cei dragi îi vor fi alături, în sală.
Deşi îşi doreşte să se mute cu traiul definitiv dincolo de Prut, Ion Paladi ne mărturiseşte că-i este greu s-o facă, pentru că nu se poate rupe de părinţi, fraţi, prieteni şi colegi.
„Să ştiţi că în România lumea trăieşte mult mai bine decât la noi şi e dureros să vezi cât de mare este această diferenţă. Unirea cu România este o şansă mare pentru noi toţi. Eu, unul, mi-o doresc foarte mult, dar trebuie să şi-o dorească şi cei de la conducere. Până atunci, vă aştept pe toţi la Sala Palatului din Bucureşti, să facem Unirea prin cântec”, ne îndeamnă cântăreţul de folclor.

Dorul de familie e mare

2

Întrebat cum face faţă dorului de familie, Ion Paladi ne-a răspuns simplu: „Ne-am obişnuit”. Soţia sa dă dovadă de înţelepciune, iar Lucian ştie că atunci când tata va intra pe uşă, îi va aduce o jucărie frumoasă.
„Dorul de ei este cel mai mare, tocmai de aceea când am timp liber îl petrecem doar împreună. Recunosc, demult nu am mai luat cina în oraş cu soţia, însă deocamdată Lucian e prea mic şi ne străduim să petrecem cât mai mult timp în formulă de trei. Săptămâna trecută am fost pentru două zile la părinţi, la ţară, căci băiatului nostru îi place să se bage în coteţul găinilor, să se joace cu iepuraşii, să alerge în voie”, ne povesteşte fericitul tătic.

Lucian Paladi, pe urmele nanului Nicolae Botgros

a

Deci are doar doi anişori, lui Lucian îi place foarte mult să ţopăie pe muzica „Lăutarilor”, iar când îl vede la televizor pe nanu’ Nicolae Botgros, fuge să-şi ia vioara pe care i-a adus-o în dar anul trecut Moş Crăciun.
„Adevărul e că-i place foarte mult muzica! Are şi chitară, şi acordeon, şi nai, şi fluier. Când îl vede la televizor pe maestrul Botgros, începe să strige: ‘nanu, nanu!’, şi-şi ia vioara ca să cânte odată cu el. Încearcă să-l copieze! Acum, dna Maria Cristea îi coase lui Lucian o cămaşă identică cu una din cele trei pe care urmează să le îmbrac eu la Sala Palatului, iar la spectacol nu exclud faptul să-l scot şi pe el un pic pe scenă, alături de mine şi de nanu’ Nicolae Botgros, pe care-l iubeşte mult şi de care este foarte ataşat”, ne dezvăluie Ion Paladi.
Soţii Paladi îşi mai doresc un copil, însă „negocierile cu barza” le vor demara abia atunci când Lucian va împlini trei anişori. Soţia cântăreţului se simte de minune în rol de mămică şi nici nu vrea să audă de bonă, iar atunci când are nevoie de ajutor, apelează la ajutorul celor două mame.

a

Lena Negru