Aceste 5 filme și seriale celebre au o semnificație ascunsă la care nu te-ai fi gândit

Aceste 5 filme și seriale celebre au o semnificație ascunsă la care nu te-ai fi gândit

Le-am văzut aproape fiecare dintre noi – cel puțin o dată – le-am îndrăgit, ne-au fascinat copilăria, imaginația, dar ele ascund o semnificație cât se poate de profundă. Scenariștii și regizorii deseori încearcă – în ciuda efectelor speciale sau a promovării unor actori – să exploreze domenii complexe precum filosofia, istoria sau problemele sociale.

Site-ul Bright Side a pus laolaltă câteva filme și seriale foarte cunoscute în întreaga lume care au fost analizate și s-a constatat că ele ascund o semnificație profundă cât se poate de actuală.

„Matrix” – Teoria conspirației

matrix

În „Matrix” apare o coincidență foarte stranie
Foto captură foto/Youtube

„Matrix” este probabil unul dintre cele mai cunoscute filme SF iar când vine vorba de semnificațiile acestuia, el poate fi interpretat în diferite feluri. Fiecare teorie trebuie explicată în detaliu, dar așa cum a procedat și sursa citată, ne vom rezuma doar la una dintre semnificații, probabil cea mai stranie. Cei care au văzut cu atenție filmul s-ar putea să-și amintească faptul că la un moment dat, pașaportul personajului principal, Neo, apare în prim plan. Pe el se poate observa data expirării documentului, care este 11 septembrie 2001 – ziua fatidică în care a avut loc cel mai grav atentat din istorie. Coincidență sau nu, cert este că filmul a fost lansat în 1999.

„Spiderman” – Maturizarea

spiderman

În filmul „Spiderman” este explorată ideea pubertății
Foto captură foto/Youtube

V-ați întrebat vreodată de ce este „Spiderman” unul dintre cele mai populare filme cu supereroi din istoria cinematografică? Ei bine, aproape fiecare dintre noi se regăsește în personajul principal, Peter Parker și nu pentru că ne-am dori să avem superputeri. Filmul explorează foarte bine „transformarea” unui adolescent – poate fi văzut-ă ca o metaforă pentru procezul de pubertate. Peter Parker trece prin niște schimbări fizice  majore – la început este speriat de ele și chiar și apropiații săi încep să-și facă griji pentru ceea ce i se întâmplă. Odată ce se obișnuiește în stilul său propriu cu noile modificări ale corpului, viața lui nu mai nu va mai fi niciodată la fel.

„X-Men” – Lupta pentru drepturile civile

x-men

„X-Men” se observă o rezonantă oglindire a problemelor sociale actuale
Foto captură foto/Youtube

Prima versiune povestirii fantastice „X-Men” era în mod fundamental o alegorie a luptei pentru drepturile civile a unor categorii sociale defavorizate. Poate că această idee are ceva mai puțină rezonanță în anii 2000, când au fost lansaterămâne totuși valabilă lupta pentru dobândirea drepturilor minorităților sexuale – extrem de sonoră în prezent. Sloganurile care apar în filme – „Trebuie să ne salvăm copiii!” și „Mutanții vor avea drepturi egale cu restul societății!” ies imediat în evidență pentru cineva care dă atenție controverselor din viața reală actuală.

„Lord of the Rings” – Instaurarea unui regim totalitar

lord of the rings

„Lord of the Rings” poate fi interpretat în mai multe feluri
Foto captură foto/Youtube

Epica saga „Lord of the Rings” poate fi la rândul ei interpretată în numeroase feluri. Unii oameni consideră că există o evidentă referință la evenimentele care s-au petrecut în timpul și după Primul Război Mondial, iar alții  fac conexiuni cu relațiile tensionate dintre Vest și Est din timpul Războiului Rece. Totodată, trilogia poate fi văzută și din perspectiva eternei lupte din bine și rău. Unul dintre cele mai interesante elemente din filme este arhicunoscutul Ochi al lui Sauron – întruchiparea răului absolut care stă în vârful turnului gigantic. Mulți l-au asociat cu un simbol masonic – ochiul care vede tot – prezent și pe bancnotele de dolari – o piramidă care are în vârf un ochi strălucitor și care are inscripția „o nouă ordine mondială”. Ochiul mai poate simboliza și ideea instaurării regimului totalitar – un sistem de guvernare care conduce prin intimidare și violenă și controlează fiecare segment al societății.

„Game of Thrones„ – Războiul Rozelor

game of thrones

Războiul Rozelor a fost sursă de inspirație pentru „Game of Thrones”
Foto captură foto/Youtube

Autorul romanului „Game of Thrones”, după care a fost realizat și celebrul serial Tv, a recunoscut că sursa lui de inspirație a fost conflictul dintre York și Lancaster, din Anglia secolului al XV-lea, cunoscut și sub numele de Războiul Rozelor. Acesta a durat 30 de ani, timp în care stăpânnitorii Angliei s-au schimbat de șase ori iar protagoniștii erau pregătiți să facă orice pentru a obține mariaje avantajoase sau să obțină controlul asupra unor teritorii. Se poate face de asemenea o paralelă între harta ficțională a Regatului Westeros și cea a Angliei medievale – al cărei teritoriu era într-adevăr divizat în șapte regiuni diferite.

Sursa: click.ro