Zinaida Julea: „Nu-mi trăiesc viaţa după agendă”

Zinaida Julea: „Nu-mi trăiesc viaţa după agendă”

Săptămâna a început cu o veste tristă pentru iubitorii de folclor: interpreta de muzică populară Anastasia Istrati s-a stins din viaţă, la vârsta de 74 de ani. Când am sunat-o pe Zinaida Julea, domnia sa tocmai primise vestea tristă de la maestrul Nicolae Botgros. Vădit mâhnită, îndrăgita artistă constată că se sting din viaţă artiştii basarabeni care au făcut istorie în folclor în ultima jumătate de secol. De asemenea, Zinaida Julea comentează zvonul care a apărut în presă acum o lună, cum că domnia sa ar fi avut probleme grave de sănătate.

Cei ce ţin la Zinaida Julea ar trebui să ştie că interpreta de muzică populară se simte mai bine ca oricând. Asta dacă ar fi să omitem faptul că a înhăţat o răceală şi că e tristă la aflarea veştii că s-a stins din viaţă una dintre colegele sale de breaslă, Anastasia Istrati.

„Acum sunt puţin răcită şi mi-am suprasolicitat şi vocea, dar lucrez, căci trebuie să apar în faţa publicului, indiferent de cum mă simt. Astăzi, că e luni, mă odihnesc ca şi cum ar fi duminică, iar cel mai bun leac pentru mine e tăcerea. Nu obişnuiesc să iau medicamente, iar în casă nu am nicio pastilă, nici măcar din cele pentru dureri de cap. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că are grijă de mine şi că n-am probleme de sănătate. Uite, acum câteva ore, Nicolae Botgros mi-a dat o veste tristă: s-a stins din viaţă Anastasia Istrati. Am făcut cunoştinţă pe când locuiam în cămin, de unde ea a plecat atunci când a primit apartament. Pe urmă ne întâlneam rar de tot: Anastasia era la „Mugurel”, iar eu – la „Fluieraş”. Ultima dată am văzut-o la înmormântarea lui Vasile Marin. Se răresc rândurile noastre, din păcate… Se sting din viaţă cei care au făcut istorie în folclor şi au contribuit la dezvoltarea culturii în R.Moldova”, ne spune, vădit mâhnită, Zinaida Julea.

„Tot timpul urzesc ceva”

Şi cum este una din cele mai îndrăgite şi solicitate interprete de muzică populară de la noi, Zinaida Julea are grijă ca atunci când apare în faţa admiratorilor să fie în cea mai bună formă. Pentru ca acest lucru să-i reuşească de fiecare dată, are grijă să doarmă suficient şi să se alimenteze corect.

„Dacă n-aş avea un astfel de regim, nu aş fi în formă şi nu m-ar mai ţine vocea”, precizează îndrăgita cântăreaţă de muzică populară.

Zânica, primul său critic

Nu-i plac cuvintele „fan” şi „vedetă”, iar pe cei care-i apreciază realizările îi consideră admiratori. Şi cum expresia „pauză de creaţie” îi este străină, lucrează… fără pauze.

„Uneori şi noaptea, când nu mă ia somnul, creez ceva dacă-mi vine o rimă ori un catren frumos. Şi sunt sigură că acest lucru îl fac cam toţi oamenii de artă. Când am textul şi melodia, merg în studiou. Şi nici nu-mi fac planuri ca peste o săptămână ori peste o lună să lansez ceva, asta nu mai este creaţie! Un artist trebuie să lucreze atunci când îi vine muza. Eu nu-mi trăiesc viaţa după agendă şi nici făcând planuri”, ne-a declarat Zinaida Julea.

Susţine că un artist consacrat trebuie să ridice ştafeta de fiecare dată când lansează ceva nou, căci nu are dreptul să-i dezamăgească pe care care-i ascultă cântecele. „Nu poţi să le dai orice”, adaugă ea. Astfel am aflat că până a-şi face auzit un cântec, artista se gândeşte şi analizează foarte mult. Primul ei critic este fiica sa, Zinuţa, iar a doua părere care contează e cea a fraţilor Vasile şi Vitalie Advahov.

De-a lungul carierei sale, cântăreaţa de muzică populară a susţinut concerte prin toată lumea. A muncit din greu ca să-şi facă un nume, dar nu se plânge, căci, spune ea, „dacă îţi place ceea ce faci, nici greul nu are cum să fie greu”. Şi dacă ar fi să le pună pe talerele cântarului pe cele bune contra celor rele, primele ar trage mai mult, iar pentru asta îi mulţumeşte lui Dumnezeu.
„Nu consider că am făcut sacrificii de dragul carierei, chiar dacă nu mai ţin minte când am mâncat ultima dată o îngheţată sau când am băut un pahar de apă rece vara – astea fac rău la voce”, ne spune Zinaida Julea.

‘Ah, sunteţi vie? Îmi pare bine!’

Acum o lună, pe reţelele de socializare şi pe unele site-uri circula un zvon, cum că interpreta ar fi avut probleme grave de sănătate în urma cărora chiar s-ar fi stins din viaţă. Atunci, fiind bine-merci, artista a preferat să nu comenteze bârfa. Doar fiica ei, Zânica, a venit cu un mesaj în care anunţa că „mămica este mai bine ca oricând şi se simte minunat”. Azi cântăreaţa ne-a spus şi care e părerea sa referitor la acel zvon.

„Cu siguranţă, persoana care a lansat zvonul nu este sănătoasă la cap! Din păcate despre mai mulţi cântăreţi de la noi, dar şi din România, s-a scris aşa ceva, iar ei erau bine, sănătoşi. Celor care lansează aşa speculaţii le doresc sănătate. Însă nu pot să înţeleg nici când un jurnalist te sună acasă, iar în momentul în care îţi aude vocea, spune: ‘Ah, sunteţi vie? Îmi pare bine!’. Cum să reacţionezi la una ca asta? Mie-mi place jurnalismul, ba chiar mi-ar fi plăcut să fiu şi cântăreaţă profesionistă, şi jurnalistă, dar nu le-am putut îmbina – aveam multe turnee la acea vreme! Admir jurnaliştii care respectă codul deontologic. Citesc ziarele. Şi pe voi vă citesc. Şi pe tine te citesc”, ne spune Zinaida Julea.

„Fiica mea n-are de gând să se facă cântăreaţă”

Când are timp liber, Zinaida Julea citeşte ori stă de vorbă la telefon cu prietenii săi de suflet. Fire discretă, artistei nu-i place să-şi pună viaţa personală pe tapet. „Lumea ştie despre mine exact atât cât trebuie să ştie”, e de părere domnia sa.
Spre sfârşitul discuţiei noastre, n-am putut să nu o întrebăm dacă ne mai pregăteşte vreo surpriză muzicală alături de fiica ei, Zânica, lector la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău.

„Ea are foarte mult de lucru cu studenţii săi şi are alte priorităţi. Cu cântecul a cochetat, însă nu are de gând să se facă cântăreaţă şi niciodată nu a vrut acest lucru. Ea are drumul ei, iar vioara este arma sa forte. Unde mai pui că a muncit mult ca să ajungă unde e, ca să le poată împărtăşi studenţilor din măiestria ei”, afirmă Zinaida Julea.

Lena Negru