Denis Calmîş, bucătarul de lux al Moscovei

Basarabeanul e unul dintre cei mai de succes chefi din capitala rusă

Denis Calmîş (30 de ani) este un bucătar-şef apreciat la Moscova. Printre gurmanzii pentru care a gătit până acum se numără staruri internaţionale, oameni de artă, modele, businessmani, politicieni, jurnalişti de renume mondial etc. Vreme de şapte ani a condus echipa de bucătari în unul din restaurantele lui Roman Abramovici, perioadă în care a făcut un stagiu la patiserul Reginei Angliei. Recent, basarabeanul a devenit „chef” al localului „Akademiya by Denis Calmis” situat chiar în inima capitalei ruse. Într-un interviu pentru JURNAL de Chişinău, bucătarul de lux al Moscovei ne-a dezvăluit cine l-a învăţat să gătească, ne-a vorbit despre începuturile carierei sale, despre meniul elaborat pentru toamna aceasta, dar şi despre bucatele noastre care ar trebui promovate.

central

S-a născut în orăşelul Bucovăţ, din r. Străşeni, o localitate cu mai puţin de 2000 de locuitori, iar azi, la 30 de ani, a ajuns unul dintre cei mai apreciaţi bucătari-şefi din cea mai mare metropolă a lumii – Moscova.

O carieră de invidiat

În bucătărie se simte ca peştele în apă. A învăţat să gătească încă din copilărie, de la mama, astfel că la vârsta de 7-8 ani le pregătea alor săi ardei umpluţi, cocea pâine şi checuri. Azi, Denis Calmîş e unul dintre cei mai talentaţi şi solicitaţi chefi din capitala rusă.
A făcut studii de bucătar-patiser la Chişinău, iar în 2003, imediat după absolvire, a plecat să-şi facă practica de specialitate la Moscova şi a decis să rămână acolo. Avea doar 17 ani. „Şi iată că de 13 ani locuiesc şi lucrez aici”, ne-a spus basarabeanul.

Şapte ani în „Garaj”-ul lui Abramovici

3

La început, când nu prea avea experienţă, a lucrat în mai multe localuri, iar amintindu-şi de acea perioadă ne spune, râzând, că „i-i şi ruşine să-şi amintească unde anume”. Dar la scurt timp talentul lui Denis a fost apreciat, astfel că la doar 20 de ani era deja sous chef în restaurantul „Garaj”, care aparţine miliardarului Roman Abramovici, iar peste un an devenea bucătar-şef în acelaşi local. Aici a început ascensiunea lui, căci clienţilor, printre care se numărau şi celebrităţi, le plăceau bucatele gătite de el, iar carismaticul basarabean a devenit o prezenţă constantă în paginile presei ruse. A intrat în diverse topuri, printre care „Cei mai şic bucătari ai lumii” şi „100 cei mai bine îmbrăcaţi bărbaţi din Rusia”, iar sfaturile venite de la el, noile sale invenţii în materie de gastronomie, dar şi viaţa lui personală au devenit subiect de articole în revistele de specialitate şi în cele glamour. Basarabeanul a gătit pentru vedete ca Demi Moore, Naomi Campbell, Ashton Kutcher, Daniel Radcliffe, Ygor Chapurin, Natalia Vodyanova, Dmitry Medvedev, Vladislav Doronin, Roman Abramovici, Dasha Zhukova ş.a, cu mulţi dintre aceştia chiar împrietenindu-se. A scris şi o carte cu 20 de reţete, fiecare dintre acestea fiind însoţită de o poveste din viaţă legat de vreo vedetă care a trecut pragul localului său.

„De-acasă trebuie să pleci într-o bună zi”

2

După şapte ani în „Garaj”, a decis că a venit timpul să-şi schimbe locul de lucru. Şi nu pentru că nu s-ar mai fi simţit bine ca chef în restaurantul lui Abramovici.
„Îmi doream o creştere profesională, iar şapte ani de muncă în acelaşi local e mult. Da, colegii de acolo mi-au devenit familie, dar şi de-acasă trebuie să pleci într-o bună zi, ca să ai realizări şi mai frumoase. Tocmai în acea perioadă un prieten de-al meu mi-a făcut cunoştinţă cu nişte investitori care-şi doreau să deschidă un local nou. Aşa a apărut ‘Akademiya by Denis Calmis’. De fapt, restaurantul acesta are 14 ani, dar acum i-am dat un suflu nou, iar numele meu pe frontispiciu înseamnă că bucatele sunt gătite în stilul meu”, ne spune chef-ul numele căruia a devenit un brand.
Deschiderea oficială a restaurantului a avut loc în prima zi de toamnă, iar la ceremonia de inaugurare au fost prezente mai multe vedete din Rusia.

A inclus în meniu bucatele sale preferate

a

Denis Calmîş e adeptul conceptului „simply food”, iar în meniul restaurantului cu bucătărie de autor găseşti mâncăruri care le-ar fi pe plac chiar şi celor mai fini gurmanzi: bliniile din mere se servesc cu mascarpone, sirop de arţar şi afine; ouăle de bibilică paşot – cu pâine neagră, ciuperci şi caşcaval sărat; papanaşii – cu smântână şi pireu de fructe; mămăliga cu ciuperci – cu ou paşot; morcovul şi păstârnacul copt – cu ricotta al limone, caşcaval cheddar şi parmezan, iar tortul cu mentă şi halva este o bunătate!
„Toate bucatele pe care le-am inclus în meniul de toamnă se numără printre preferatele mele. Le gătesc din produse locale proaspete, de sezon. Chiar şi atunci când fac mâncăruri cunoscute, din bucătăria internaţională, adaug un plus de originalitate, cum e cu dulceaţa de prune – aici inspiraţia îmi vine din Moldova”, zâmbeşte Denis Calmîş.

„Vreau să fiu fericit întotdeauna”

a

Are o carieră în plină ascensiune, iar asta înseamnă că îi rămâne puţin timp liber. Când îl are însă, preferă să-l petreacă cu folos, călătorind sau făcând sport.
Trece mai rar pe-acasă, cam o dată la doi ani. L-am întrebat dacă are vreun local preferat în Moldova. „Da, la mama acasă! Iar nu departe de orăşelul în care am crescut este un restaurant cu bucătărie moldovenească – acolo mi-am sărbătorit ziua de naştere când am împlinit 30 de ani”, ne spune basarabeanul, adăugând că, după părerea sa, zeama şi plăcintele cu prune ar trebui promovate mai mult.
Denis Calmîş nu visează la stele Michelin. Spune că tot ce vrea, e să fie fericit întotdeauna. Şi, se pare, deocamdată îi reuşeşte de minune.

a

Natalia TUTUNARU