RISE: În ultimii 12 ani, Veaceslav Platon a folosit cel puțin 16 pașapoarte

RISE: În ultimii 12 ani, Veaceslav Platon a folosit cel puțin 16 pașapoarte

Anchetat la Chișinău pentru fraude bancare și spălare de bani, fostul deputat moldovean Veaceslav Platon a folosit, în ultimii 12 ani, nu mai puțin de 16 pașapoarte: opt rusești, șase moldovenești, dintre care două diplomatice, și două ucrainene sub numele de Vyacheslav Kobalyev.

Așa reiese din documentele obținute de reporterii RISE Moldova, care au urmărit călătoriile internaționale făcute de Platon prin Ucraina, scrie rise.md. Potrivit serviciilor secrete ucrainene, unul dintre pașapoartele folosite de fostul deputat este fals. În plus, acesta nu a ales întotdeauna avioane de linie. În 2007, a călătorit de la Munchen (Germania) la Kiev (Ucraina) la bordul unui avion militar.

Documentele obținute de RISE Moldova arată însă că Veaceslav Platon a folosit acest pașaport de aproximativ 40 de ori. De obicei, a călătorit cu avionul, pe ruta Kiev–Moscova–Kiev. Prima dată, Platon, alias Kobalyev, a folosit pașaportul cu nr. BH051164, pe 5 noiembrie 2007, călătorind cu avionul din Kiev la Moscova. Ultima dată, fostul deputat a prezentat același pașaport poliției de frontieră din Ucraina pe 3 iulie 2012, când a plecat la Moscova tot de la Kiev.

Platon

RISE Moldova a aflat și că Veaceslav Platon a mai deținut un pașaport ucrainean, cu nr. AM736215, tot pe numele Vyacheslav Kobalyev. Cu acest document, a călătorit mult mai des și în mai multe țări, inclusiv în R. Moldova.
Astfel, Platon s-a legitimat pentru prima dată cu pașaportul ucrainean nr. AM736215, pe 1 noiembrie 2005, la punctul de trecere a frontierei din aeroportul din Odesa. Se întorcea de la Moscova. În aceeași zi, el a intrat în R. Moldova prin regiunea transnistreană, pe la punctul de trecere a frontierei Cuciurgan. În R. Moldova, Veaceslav Platon a stat doar o zi. S-a întors în Ucraina la 2 noiembrie 2005, tot prin Transnistria.

În perioada 2005–2009, fostul deputat a folosit acest pașaport de zeci de ori pentru a intra sau ieși în/din R. Moldova prin segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, necontrolat de autoritățile constituționale de la Chișinău. În 2006–2009, Platon a călătorit, cu același pașaport ucrainean, la Moscova (de aproximativ 20 de ori), dar și în Turcia, inclusiv în orașe din vestul Europei. Cel mai des, afaceristul a mers la Paris și în Antalia. Alte destinații au fost: Rodos, Viena, Roma, Nisa, Zurich, Madrid, Munchen.

De regulă, Platon folosea un avion de pasageri obișnuit. Însă, pe 1 iulie 2007, a călătorit din Munchen la Kiev la bordul unui avion militar.

Sursa: jc.md