Învaţă meserie de la titanii cinematografiei mondiale

Învaţă meserie de la titanii cinematografiei mondiale

Actriţa Silvia Busuioc studiază la The Actors Studio din Los Angeles, condusă de Al Pacino, Ellen Burstyl şi Harvey Keitel

E tânără, frumoasă şi foarte talentată. Nu o spunem noi, o spun mai-marii cinematografiei mondiale. Actriţa Silvia Busuioc, cea care a făcut echipă cu vedete de renume din Europa şi SUA, şi-a început cariera în Italia, iar astăzi apare în pelicule filmate în întreaga lume, învăţând meserie de la actori şi regizori deţinători ai premiilor Oscar. Recent, basarabeanca a participat la Festivalul de Film de la Locarno, unde a avut loc premiera celui mai nou film cu participarea sa, „Gotthard”, iar după manifestarea artistică noi am profitat de acest moment de respiro al actriţei şi am luat-o la întrebări.

cu Gabriele Salvatores si colegul de film actorul Ivan   Frenek

La 26 de ani, Silvia Busuioc are o carieră în plină ascensiune și un palmares care i-ar face cinste oricărui actor: a jucat în importante producţii elveţiene, italiene, româneşti şi americane. Filmografia ei numără şase lungmetraje, zeci de scurtmetraje și câteva seriale. Totuşi, e cunoscută şi apreciată mai mult peste hotare şi mai puţin acasă.

Actoria, un vis împlinit

1623753_1603640036539052_7530986910445079965_n

S-a mutat în Italia când avea 16 ani. Ajunsese într-o ţară frumoasă, dar în care toţi şi toate îi erau străine, aşa că a trebuit să se maturizeze mai repede decât mulţi dintre semenii săi şi să găsească o soluţie ca să se integreze rapid. Şi a găsit-o: actoria!
„Visam să fac studii peste hotare, dar primele şase luni de şedere în Italia au fost extrem de grele. Plângeam în fiecare seară, nu aveam prieteni, iar la şcoală luam note mai mici pentru că încă nu vorbeam italiana. Eram gata să cedez și să mă întorc în Moldova, noroc de sprijinul mămicăi, care mă încuraja în fiecare zi, dar și de cei câțiva profesori ai mei care m-au ajutat și au avut încredere în mine. Apoi m-am înscris la cercul de teatru al liceului și am descoperit actoria. Și viaţa mea s-a schimbat în bine”, ne spune Silvia Busuioc.

MV5BMjIyNDA2OTYxMl5BMl5BanBnXkFtZTgwNDE0MTk0NzE@._V1_SY1000_CR0,0,1333,1000_AL_

De cum a gustat din actorie a înţeles că asta vrea să facă în viaţă. Aşa că după ce a absolvit liceul a dat admiterea la Universitatea de Stat din Milano, Facultatea Științe ale Comunicării în Domeniul Spectacolului: teatru, film, tv.
Nu e un copil de bani gata, aşa că în perioada studiilor a trebuit să şi muncească. „Ca să mai fac un ban, eram meditator pentru elevii care doreau să recupereze la matematică şi engleză, am lucrat ca asistentă la organizarea evenimentelor, am făcut modelling, am fost şi traducătoare (n.a. – tânăra cunoaşte cinci limbi), şi recepţioneră, ba am îngrijit de bătrâni când a fost nevoie”, ne povesteşte Silvia Busuioc.

Despre castinguri

Dar nu a renunțat niciodată la visul ei. A început a merge pe la castinguri de la vârsta de 18 ani. „Cred că am făcut mii până acum! Primul de care îmi amintesc era pentru o agenție care se afla într-un alt oraș, la două ore de mers cu trenul. Aflasem de ei de pe internet și am mers acolo cu mămica”, îşi aminteşte ea.

1460272_1407366776166380_722591875_n

Dar primul rol important din cariera Silviei Busuioc a fost cel din „Fuoriclasse”, un serial de mare succes difuzat de postul de televiziune Rai Uno, cu o audienţă de circa 6 milioane de spectatori pentru fiecare episod. Basarabencei i-a revenit unul din rolurile principale – cel al Galinei, o fată din Ucraina venită în Italia ca s-o găsească pe sora ei dispărută.
De atunci au urmat alte castinguri, alte reuşite. Pentru ea, fiecare rol este diferit și special, fiecare proiect creează o familie artistică nouă, cu persoane ce-i rămân în suflet. Cum a fost în filmul elvețian „Gotthard”, unde a interpretat-o pe Leo, o tânără italiancă, rol care i s-a potrivit mănușă!

image1

„Am suportat multe transformări fizice pentru acest rol și, probabil, nu mă veți recunoaște când veţi vedea filmul, dar aceasta este visul oricărui actor: să se transforme în personaje care nu-i seamănă, care au locuit într-o altă epocă și într-o altă țară, să trăiască o altă viaţă. Pentru acel rol nu trebuia să fiu nici frumoasă, nici feminină, ba chiar mi-am tuns și părul. A fost o eliberare totală de personalitatea mea. Toate aceste acţiuni te „descompun” într-un anumit sens. Şi ești tu la dispoziția proiectului, nu invers, căci încerci să faci tot ce-ţi stă în puteri pentru a ajuta povestea”, ne dezvăluie actriţa care recent a terminat filmările în SUA, pentru un serial „Lethal Weapon” produs de Warner Brothers/FOX și regizat de McG, iar acum se pregăteşte pentru un nou film – o producție italiană regizată de Gabriele Salvatores, laureat al Premiului Oscar.

Autoperfecţionare permanentă la Hollywood

919205_1406043452965379_581087661_o

De altfel, nu e pentru prima dată când Silvia Busuioc lucrează cot la cot cu titani ai cinematografiei mondiale. Vorba e că, în 2012, după ce a absolvit Universitatea din Milano, a fost acceptată ca oaspete distins la Actors Studio din Hollywood, cu aprobarea lui Martin Landau, director artistic al studioului, laureat cu Oscar. „Aici actorii se perfecţionează pe tot parcursul vieții, astfel că acum, când am timp liber, între proiecte, revin la Actors Studio”, spune ea.

13903405_1799099266993127_6588341212136287362_n

Iar proiecte are suficiente. Şi are de la cine învăţa, căci toți actorii cu care a jucat sunt cei mai buni în ţările lor. Dar dacă e să vorbim de cei cu renume mondial, Silvia Busuioc a avut onoarea să lucreze cu Michael Fassbender, Rebecca Ferguson și J.K. Simmons, cel din urmă fiind premiat cu Oscar. Acum lucrează alături de alți doi actori excepționali, Damon Wayans și Clayne Crawford. Basarabeanca a făcut și dezvăluiri din culisele filmului românesc „Selfie69”: ”Acolo am avut-o colegă de platou pe Maia Morgenstern, o mare actriţă, demnă de admiraţie. Citisem mult despre domnia sa și, evident, în prima zi de filmări am avut ceva emoții. Dar a mers grozav! Ne-am distrat și am învățat multe de la domnia sa, iar cariera internaţională pe care a dezvoltat-o ne inspiră și ne încurajează pe noi, actorii tineri. Maia Morgenstern are un curaj extraordinar, este superbă și a făcut cascadorii fără dublură”.

Dor de „acasă”

MV5BMjgxOTAxNjUwNl5BMl5BanBnXkFtZTgwMzQ2NzA2MjE@._V1_

Cea care a strălucit pe covorul roşu la festivaluri de renume, printre care cel de la Veneția, Cannes, Berlin, Zurich sau Locarno, duce dorul R. Moldova, pe unde nu a mai trecut de trei ani.
„Poate ajung și la Chișinău degrabă. Până atunci, mai aflu ce se întâmplă pe-acasă de la părinți, de la bunicul meu ori de la prieteni. Da, îmi este dor de baștină și sunt fericită că mi-am petrecut copilăria anume acolo, că am crescut cu obiceiurile și tradițiile noastre autentice. O port în suflet oriunde-af fi, căci face parte din personalitatea mea, ba chiar mă încurajează să depășesc orice obstacol. Consider că în Basarabia sunt mulți tineri deștepți, întreprinzători și talentați, iar acum, după liberalizarea regimului de vize, artiștilor noștri le va fi mai ușor să se afirme la nivel european, ba chiar international”, ne spune artista.

Planuri de viitor

MV5BMjMzODUyMDY4MV5BMl5BanBnXkFtZTgwODU2NzA2MjE@._V1_Silvia Busuioc are o carieră promițătoare. Cu siguranță, vom mai auzi de ea, și nu doar despre succesele sale ca actriță. „Vreau să mă dezvolt și în continuare ca actriță, să depun maximum de efort în fiecare rol și proiect, să povestesc istorii ce inspiră spectatorii. Pe viitor mi-aș dori să fac și regie, care cere o mare responsabilitate, dar e și o activitate extraordinar de interesantă. La nivel de producție, fiecare actor ar trebui să vină cu idei sau să contribuie la cele existente prin felul său de a vedea lucrurile. Eu am avut ocazia să încep colaborarea pentru propriile proiecte cu câțiva scriitori și regizori, acum e vorba doar să continuăm fără frică momentele creative începute”, ne-a mai destăinuit basarabeanca.

image2Natalia TUTUNARU