Cumnatul unuia dintre autorii atentatului de la Charlie Hebdo a fost reținut în Turcia

Cumnatul unuia dintre autorii atentatului de la Charlie Hebdo a fost reținut în Turcia

O rudă a unuia dintre autorii atentatului asupra redacției revistei Charlie Hebdo din ianuarie 2015 de la Paris a fost reținut, în timp ce încerca să intre în Turcia.

Mourad Hamyd era în atenţia autorităţile franceze încă din ianuarie 2015, când cumnatul său Cherif Kouachi şi fratele lui Said au comis atacul terorist din redacţia Charlie Hebdo. Atunci a fost audiat și arestat preventiv timp de 48 de ore la o zi după atentat, după care a fost eliberat fără ca împotriva sa să fie reținută vreo probă.

Mai mult, el s-a declarat „siderat, complet depășit de evenimente”. „Acest atentat asupra Charlie Hebdo este groaznic, este o crimă oribilă și mă gândesc la victime și la familiile lor”, a declarat el, dând asigurări că nu are legături decât „destul de îndepărtate” cu Chérif Kouachi.

Mourad a fost reținut în timp ce încerca să intre în Turcia, însă autoritățile au decis  expulzarea dlui, fiind plasat într-un centru de detenție din Bulgaria la 28 iulie. Ministrul de Interne al Bulgariei a anunţat că Mourad Hamyd va fi prezentat instanţei marţi cu propunere de arestare preventivă.

Secția antiteroristă a Parchetului din Paris a deschis la 29 iulie o informare judiciară în vederea emiterii unui mandat de arestare european împotriva tânărului în vârstă de 20 de ani. Se pare că suspectul voia să ajungă în Siria, pentru a se alătura militanților Statul Islamic.
EL a început să fie din nou căutat după ce rudele lui au semnalat dispariția sa, în urmă cu două săptămâni, la comisariatul din Charleville-Mézieres (nord-est), unde elocuia cu familia, potrivit unei surse judiciare.
Atacul jihadist de la 7 ianuarie 2015 împotriva caricaturiștilor de la Charlie Hebdo în birourile publicației satirice din Paris s-a soldat cu 11 morți și a fost comis de frații Kouachi, Chérif și Said.

Sursa: libertatea.ro