Adio, Anatol Dumitraş! Ce dezvăluiri făcea regretatul cantautor în ultimul său interviu

Adio, Anatol Dumitraş! Ce dezvăluiri făcea regretatul cantautor în ultimul său interviu

În aprilie 2013, Anatol Dumitraş vorbea, în premieră, pentru JURNAL de Chişinău, despre greutăţile pe care le întâmpina. Atunci avea să fie şi ultimul său interviu în mass-media, căci câteva luni mai târziu medicii aveau să-l anunţe că suferă de cancer. După o luptă grea cu boala, pe 14 iunie Anatol Dumitraş s-a stins în viaţă, iar fără el lumea oamenilor de artă a devenit mai săracă.

La începutul lui mai vă anunţam că starea de sănătate a lui Anatol Dumitraş s-a îmbunătăţit. Cantautorul mergea o dată pe săptămână la proceduri la o instituţie medicală din Chişinău. Şi pentru că tratamentul dădea roade, artistul revenise la muncă: scria versuri, cânta la chitară şi le spunea colegilor de breaslă că urmează să li se alăture pe scenă.
Din păcate, marţi, 14 iunie, Anatol Dumitraş s-a stins subit din viaţă. Nu a vrut ca persoanele dragi să-l ştie suferind şi a decis să plece acum. A fost, probabil, cel mai modest muzician, căci timp de 31 de ani, împreună cu soţia şi cei doi băieţi ai lor, a trăit într-o cameră a căminului Filarmonicii Naţionale „S. Lunchevici”. Nu a cerşit milă, iar atunci când ieşea în faţa jurnaliştilor prefera să vorbească doar despre ceea ce ştia el să facă mai bine: muzică.
Cel care a dedicat scenei 30 de ani din viaţă, susţinând spectacole în 57 de ţări, cel care a cântat în Europa, Australia și Asia, a lansat și a compus pentru piața muzicală de acasă melodii ajunse în scurt timp şlagăre, ne dezvăluia, acum trei ani, despre greutăţile pe care le întâmpină.

A rămas dator vândut

În cele trei decenii de carieră, Anatol Dumitraș a avut doar două spectacole de creaţie – atât şi-a putut permite. Primul a avut loc în 2006, iar pe cel de-al doilea, dedicat împlinirii celor 30 de ani de activitate scenică – acum trei ani. A reușit să-l organizeze cu chiu şi vai. A bătut pe la ușile celor de la guvernare ca să le cerşească susţinere financiară, căci visul oricărui artist moldovean – un concert la Palatul Național – cere investiţii enorme. Dar a fost refuzat, astfel că a trebuit să se descurce pe cont propriu. Şi deși într-un sfârşit i s-a realizat cea mai arzătoare dorinţă, autorul șlagărului „Dulce-i vinul” a rămas cu mari datorii de pe urma acelui spectacol.
„Sunt mulțumit că acesta a fost pe măsura aşteptărilor mele. Mi-aș fi dorit să am parte de un asemenea eveniment mult mai devreme, dar dacă nu am avut bani… Organizarea unui asemenea concert cere investiţii serioase, iar cum cei de la guvernare nu au urechi să ne asculte, suntem nevoiți să ne descurcăm cum putem. Dacă vă spun cu cât am rămas dator, vă speriați! Nimeni nu mi-a dat un leu. Mor artiştii în sărăcie, dar celor de la conducere nu le pasă”, ne declara Anatol Dumitraș, adăugând că această atitudine nepăsătoare îl doare.
Poate că mulți dintre noi îşi închipuie că un artist care a ajuns să cutreiere lumea susţinând spectacole, s-a îmbogăţit. Însă alta e realitatea. Interpreţii nu mai sunt atât de bine plătiți pentru concertele susţinute cum era odinioară, iar în multe cazuri acceptă să cânte gratis, doar ca să mai apară o dată în faţa publicului, să nu fie dați uitării.

Cei de la guvernare erau surzi şi orbi la nevoile sale

Unica avere a lui Anatol Dumitraş a fost familia, chitara și repertoriul său. Tot ce a câștigat a investit în muzică. Nici măcar un apartament nu avea. Spera că Serafim Urecheanu, care pe acea vreme deținea funcția de primar general al capitalei şi care îi era consătean, va dori să-i întindă o mână de ajutor. Zadarnică speranţă.
„Am ajuns să mă milogesc pe la primărie şi pe la alte instituţii – niciodată nu mi s-a oferit susţinere. Domnul Urecheanu mi-a promis în repetate rânduri că o să mă ajute, dar nu şi-a ţinut promisiunea. Aşa că am rămas să locuim în cămin. Aici ne-am crescut copiii, într-un spaţiu prea mic chiar şi pentru o singură persoană. Nu-mi permit luxul să-mi cumpăr un apartament cât de mic. Am văzut că mai marii ţării nu vor să mă ajute și mă poartă pe drumuri ca pe un prost, așa că am decis să renunț. Nu mă mai înjosesc. Dorin Chirtoacă știe foarte bine în ce condiții trăiesc, dar atât el, cât și cei la guvernare, rămân surzi şi orbi la nevoile mele. Desigur că îmi doresc o locuinţă mai mare, să am unde-mi pune pianul, să am un loc unde să pot crea, căci în garsoniera în care stăm acum nu am nici unde să-mi pun chitara – o mut dintr-un colț în altul ori o pun pe scaun… Dar cu această realitate cruntă se confruntă mai mulți oameni de artă. Nu suntem atât de mulţi artişti din generaţia anilor ’80, nu ar trebui să fim ignoraţi. Să nu-şi aducă aminte de noi doar atunci când murim…”, ne spunea trist interpretul.

A fost auzit

După apariţia articolului în JURNAL de Chişinău, abia după 31 de ani, doleanţa i-a fost auzită. Acum un an, Anatol Dumitraş, împreună cu familia sa, s-au mutat la casa lor, primind din partea Primăriei Chişinău un apartament.
Precizăm că timp de un an şi jumătate, chitaristul a luptat cu o boală nemiloasă, iar în vara lui 2015 a fost supus unei intervenţii chirurgicale la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti. Chirurgul care a condus echipa de medici se numeşte dr. Vlad Brașoveanu şi este basarabean de origine.

Lena Negru