Condamnaţi la detenţie pe viaţă pentru omor

Picture 008

Sentinţă // Andrei Zlobin şi Nicolae Iacovlev, care au stropit-o cu acid pe Taisia Brânză, vor sta restul zilelor după gratii

Magistraţii de la Judecătoria Râşcani i-au condamnat săptămâna trecută la detenţie pe viaţă pe cei doi indivizi care, în decembrie 2014, au pus la cale omorul Taisiei Brânză din capitală. Sentinţa este cu drept de atac, iar avocatul inculpatului, Veaceslav Marii, a declarat pentru presă că va ataca obligatoriu decizia la Curtea de Apel.

Andrei Zlobin şi Nicolae Iacovlev, care au pus la cale omorul fetei, după pronunţarea sentinţei, s-au arătat deranjaţi, iar la ieşire Zlobin a strigat: „Ia vernusi!” („am să mă întorc” – trad. din limba rusă), după care a înjurat jurnaliştii. Pe lângă faptul că acesta îşi va ispăşi pedeapsa într-un penitenciar de tip închis, este obligat prin judecată să plătească o despăgubire morală în valoare de 403 mii de lei lui Oleg Brânză, fratele tinerei decedate. Cei doi inculpaţi suspectaţi şi pentru incendierea automobilului care aparţinea lui Oleg Brânză, au fost achitaţi de către instanţă pe motiv că nu există suficiente probe. După un an şi jumătate de când durează procesul, mama fetei, Eugenia Brânză, ne-a spus că sufletul său s-a liniştit. „Mă bucur că este dreptate în ţara asta. Aşa persoane ca el nu trebuie să trăiască printre noi. Durerea de mamă nu trece, dar am să mă duc la mormântul fetei să îi spun că am luptat”, ne spune printre lacrimi femeia. Şi unchiul fetei, Ştefan Brânză, le mulţumeşte judecătorilor pentru decizia luată.

 Probele prezentate în instanţă le-au demonstrat vinovăţia

Timp de un an şi jumătate, cât a durat procesul, au avut loc mai mult de 15 şedinţe de judecată, cei doi au dat diverse declaraţii, iar la unele şedinţe nici nu s-au prezentat invocând probleme de sănătate. Dacă în timpul primelor audieri, aceştia şi-au recunoscut vina, pe durata procesului de judecată, Andrei Zlobin, iubitul fetei, a negat că ar avea vreo legătură cu omorul fetei, menţionând că el o iubea şi că dorea să se împace cu ea. „Nicolae mi-a propus un plan ca să ne împăcăm, dar despre ce anume avea să facă nu ştiam”, spunea Zlobin. După care a recunoscut că împreună cu amicul său au fost la piaţă şi au procurat o substanţă pe care au testat-o într-un garaj.

În ziua omorului, aceştia au mers la casa unde locuia fata, Iacovlev avea menirea doar s-o sperie, după care Zlobin să o salveze crezând că astfel îşi va recăpăta iubita înapoi. Cei doi spuneau că substanţa pe care au preparat-o nu avea cum să-i provoace decesul, deoarece ei când au lucrat cu această substanţă erau cu mâinile goale şi nu au păţit nimic. În replică, judecătorul Ghenadie Bîrnaz le-a spus că ar fi trebuit să o pună pe limbă, poate aşa se convingeau. Oricât au încercat cei doi inculpaţi să tergiverseze cazul, probele prezentate în instanţă le-au demonstrat vinovăţia, iar solicitarea procurorilor a fost susţinută integral de către magistraţii Judecătoriei Râşcani.

Taisia visa la un copil

taisia

Taisia Brânză avea 29 de ani, visa să aibă un copil, iar pentru a-şi asigura un trai decent se pregătea să meargă la muncă în străinătate. A avut însă nenorocul să îl întâlnească pe Andrei Zlobin în luna septembrie 2014. Relaţia lor nu a durat mult timp, iar când fata a dorit să rupă orice legătură cu acesta, s-au început ameninţările. Zlobin i-a transmis prin intermediul unor prieteni comuni că, dacă nu va fi a lui, nu va fi a nimănui. Lucru care s-a şi întâmplat în luna decembrie 2014, cu câteva zile înainte ca Taisia să plece la muncă peste hotare.

După despărţirea de Andrei, fata nu ieşea niciodată singură din casă, însă pe 2 decembrie a mers până la piaţă, iar la întoarcere Nicolae Iacovlev o aştepta în scara blocului. Când fata ieşea din lift individul care era cu mască pe faţă a lovit-o, după care i-a turnat acid sulfuric pe faţă. În urma leziunilor suferite, Taisia a decedat după câteva ore la spital. Părinţii şi rudele spun că durerea pierderii persistă şi nu va trece niciodată, însă acum sunt mulţumiţi că vinovaţii şi-au primit pedeapsa după merit.

 Carolina Chirilescu