Dosarul Stadionului Republican: Patru magistraţi de la Curtea Supremă de Justiţie care au golit statul de 14 milioane, sancţionaţi cu mustrare

Dosarul Stadionului Republican: Patru magistraţi de la Curtea Supremă de Justiţie care au golit statul de 14 milioane, sancţionaţi cu mustrare

Patru magistraţi ai Curţii Supreme de Justiţie, inclusiv controversatul judecător Ion Druţă, au fost sancţionaţi cu mustrare pentru că au obligat statul să achite o pretinsă datorie de 14 milioane de lei companiei de construcţii care în 2007 a demolat Stadionul Republican. În schimb, magistratul Judecătoriei Centru, prima instanţă care a pronunţat hotărârea, a scăpat basma curată întrucât a expirat termenul de prescripţie. Verdictele au fost dictate de Colegiul Disciplinar în urma unei sesizări a Ministerului Finanţelor, care în prezent este obligat să scoată din vistieria statului cele 14 milioane. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, contractul nu a fost legal.

„Se constată în acţiunile judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie Iulia Sîrcu, Galina Stratulat, Ion Druţă, Iulia Oprea abaterea disciplinară prevăzută de articolul 4, lit. i, lit. o al legii cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor şi se aplică abaterea disciplinară prevăzută la articolul 6 al legii cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor – mustrare”, a declarat membrul Colegiului Disciplinar Domnica Manole.

Dosarul Stadionului Republican a ajuns în vizorul Colegiului Disciplinar după ce Ministerul Finanţelor a cerut să se ia atitudine în cazul judecătorilor pe care îi acuză de prejudicierea bugetului de stat. Reprezentanţii ministerului susţin că firma care în 2007 a demolat Stadionul Republican nu a fost selectată în urma unei licitaţii publice. După şase ani, în 2013, compania s-a adresat la Judecătoria sectorului Centru pentru constatarea valabilităţii contractului, achitarea unei datorii de opt milioane de lei şi a unei penalităţi de şase milioane de lei. Prima instanţă, în persoana judecătorului Garri Bivol, a acceptat pretenţiile firmei. Curtea de Apel Chişinău a casat însă decizia şi a considerat că firma s-a adresat târziu în instanţă. Compania a făcut recurs, iar Curtea Supremă de Justiţie a anulat decizia magistraţilor de la Apel şi a menţinut-o pe cea a Judecătoriei Centru. Astfel, antreprenorul a câştigat procesul, iar statul este obligat să achite 14 milioane de lei. Reprezentantul Ministerului Finanţelor se arată contrariat de această hotărâre şi invocă mai multe abateri.

Continuarea materialului pe jurnal.md
Foto: apsm.md