Câștigătoarea Eurovisionului 2016 a fost felicitată de Poroșenko și de Ambasada SUA la București

Câștigătoarea Eurovisionului 2016 a fost felicitată de Poroșenko și de Ambasada SUA la București

Ucraina a câştigat competiţia Eurovision 2016, cu piesa „1944”, interpretată de artista Jamala. Pe următoarele două locuri în clasament s-au situat Australia şi Rusia. Finala s-a desfăşurat sâmbătă seara, la Stockholm, în Suedia. Câștigătoarea ediției de anul acesta  a fost felicitată de Ambasada SUA în România.

„Un cântec despre drama deportării de către sovietici a tătarilor din #Crimeea, în 1944, câștigă#Eurovision. Felicitări, #Jamala! Melodia, care atrage atenția asupra represiunii actuale a tătarilor din Crimeea ocupată de Rusia, este dedicat străbunicii Jamalei, aflată printre cei deportați.http://go.usa.gov/cuhHG (Foto: AP)#UnitedForUkraine”, au scris reprezentanții Ambasadei SUA la București pe pagina de Facebook a reprezentanței diplomatice.

De asemenea, președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a salutat, de asemenea, duminică „incredibila” victorie a interpretei Jamala la concursul Eurovision.”Da!!! „O prestație si o victorie incredibile! Toată Ucraina îți adresează un mare mulțumesc, Jamala!”, a vscris pe Twitter Petro Porosenko.

Piesa Jamalei a fost una controversată, declanșând polemici în Rusia fiindcă evocă deportarea de către Stalin a tătarilor din Crimeea. „Când străinii vin. Ajung la tine acasă. Te omoară și apoi spun: nu suntem vinovați” – acestea sunt versurile cu care începe cântecul câștigător. În pofida textului său controversat, piesa Jamalei (32 de ani) a fost acceptatp de organizatorii concursului, în pofida textului său scandalos. Oficiali politici de la Moscova și din Crimeea au protestat împotriva acestei alegeri menite, în opinia lor, să denigreze Rusia, după ce aceasta a anexat în martie, 2014, peninsula ucraineană.

Așadar, marele duel din finalul competiției s-a dat între Rusia și Ucraina, Kievul ieșind învingătoare de această dată, iar Moscova clasându-se abia pe locul trei, în urma punctajului acumulat de voturi.

Finala competiţiei muzicale Eurovision de sâmbătă seara diseară, în care au intrat 26 de ţări şi la care ar fi trebuit să participe şi România, dacă nu ar fi fost descalificată, în urma datoriile acumulate de TVR, a fost difuzată pe canalul oficial de Youtube al Eurovision.

Cea de-a 61-a ediţie a concursului Eurovision s-a desfăşurat la Stockholm, în Suedia, după ce cântăreţul Måns Zelmerlöw a câştigat competiţia din 2015, cu piesa „Heroes”.
Ediţia din 2017 a concursului Eurovision se va desfăşura în Ucraina, după ce cântăreaţa Jamala a câştigat competiţia din acest an, cu piesa „1944”.

Sursa: libertatea.ro