Nina Crulicovschi îşi cântă testamentul!

Nina Crulicovschi îşi cântă testamentul!

„Toți ne ducem într-o zi. Şi-atunci, de ce să nu-l scriu?”

Recent, Nina Crulicovschi a lansat „Balada umbrelor”, melodie pe care a dedicat-o regretatei sale prietene Maria Drăgan. Dar apropiații celei care a devenit celebră după interpretarea piesei „Cu numele tău” sunt de părere că ea îşi cântă testamentul. Distinsa artistă nu-i contrazice, însă susţine că nu are de gând să plece Sus. „Cel puţin nu în viitorul apropiat, deoarece am de muncit în studio”.

Viaţa a pus-o la grele încercări, dar Nina Crulicovschi a ştiut să se ridice de fiecare dată. Ba chiar a învăţat din acele lecţii amare şi a continuat să creeze melodii ce ajung la sufletul melomanului încă de la prima audiţie. Este şi cazul „Baladei umbrelor”, care are o istorie unică.

„Sunt incomodă”

„E o pagină din viaţa mea. Când am revenit de la Piteşti nu mă simţeam bine deloc asta mă îngrijora: de la durerea de spate mă mai ascultau picioarele. Nici nu mă putem ridica din pat. Atunci, mi-am zis că teatrul nu-l voi mai vedea, lucru care s-a şi întâmplat. Nu ştiu de ce, însă atunci mi-am adus aminte de Maria Drăgan, de viaţa ei dificilă şi de problemele pe care le-a avut. Doar pentru că era talentată a fost considerată incomodă, la fel cum şi eu sunt îi deranjez pe mulţi, simt acest lucru. Însă mă bucur că sunt comodă pentru publicul meu”, ne-a declarat Nina Crulicovschi.

Îşi cântă starea de spirit

Avea doar 17 ani când a cunoscut-o pe Maria Drăgan. Şi chiar dacă nu erau de-o vârstă, la scurt timp s-au împrietenit. „Ne-am întâlnit la căminul Filarmonicii, în 1968. Eram vecine şi am devenit prietene. Pentru mine, ea rămâne a fi cea mai mare interpretă de muzică populare. Şi cum toţi ne ducem într-o zi, am zis să scriu „Balada umbrelor”, în care-mi cânt starea de spirit”, ne spune distinsa artistă.
Ca să-şi aştearnă ideea pe hârtie, şi-a dat întâlnire cu Iulian Filip. După ce a ascultat-o cu atenţie, poetul a acceptat colaborarea.
„Şi el a înţeles că această melodie e ‘de ducă’, dar şi cei care au ascultat-o au remarcat faptul că „Balada umbrelor” este testamentul meu. Totuşi, ţin să concretizez că deocamdată nu am de gând să plec, pentru că mai am de lucru”, spune Nina Crulicovschi.

„Prefer să nu răspund”

Igor Grosu a fost cel care a aşternut melodia pe note muzicale, iar de curând interpreta a început s-o promoveze pe la posturile de radio şi pe la emisiuni televizate. Atunci unde este invitată, desigur.
De câteva zile Nina Crulicovschi a început să lucreze la o nouă piesă cu text profund, versurile fiind semnate de regretatul poet român Ion Enache. Interpreta ne dă asigurări că o să ne placă şi această creaţie, care urează a fi lansată peste trei săptămâni, însă preferă să nu de dezvăluie prea multe despre melodie: „Dacă zic ceva înainte, nu se realizează cele planificate”.

„Oamenii de cultură, ignoraţi din incultură”

După problemele de sănătate pe care le-a avut, ne-am bucurat să aflăm că acum artista se simte mai bine.
„Am scăpat de gândurile triste care mă bântuiau. Am fost mâhnită o perioadă că nu sunt integrată în proiecte, dar am înţeles că nu doar eu sunt dată la o parte – oamenii de cultură ajung să fie ignorați din incultură. E simplu, foarte simplu! Știți cum se întâmplă: când un om când iese la pensie e ca şi cum ar pleca din viață”, ne spune Nina Crulicovschi.

De doi ani n-a fost la shopping

Artista e pensionară de patru ani. Nu a vrut să ne spună cât primeşte lunar, însă ne-a asigurat că-i ajunge cât să plătească întreţinerea şi să-şi cumpere câte ceva de mâncare.
„Medicamentele mă costă foarte scump, căci sunt multe şi deloc ieftine. Am multe probleme, dar asta este situația noastră, a tuturor celor care locuiesc în R.Moldova. Economisesc şi eu cum pot: nu-mi cumpăr haine. Ultima dată am fost la shopping cu vreo doi ani în urmă, când mi-am cumpărat o fustă”, mai spune Nina Crulicovschi.
În perioada în care avea probleme grave de sănătate, biserica şi rugăciunile i-au dat puteri să meargă înainte.

„Postul ne bate la buzunar”

Şi-ar dori să ţină Postul Paştelui, însă are interzis de la medici. Unde mai pui că după tentativa de a posti timp de cinci zile a trebuit să cheme ambulanţa.
„Eram chiar în stare gravă. Pot să postesc două zile pe săptămână, dar nu mai mult”, menţionează cântăreaţa.
Din bucatele de post, cel mai mult îi place să gătească tot felul de supe, dar şi cartofi la cuptor. În mod normal, îşi începe ziua cu o tartină cu brânză.
„Am interzis la ciuperci, soia, roşii, castraveţi, usturoi. În schimb medicii mi-au spus că din alimentația mea nu trebuie să lipsească vitamina C, brânzeturile, ceaiurile naturiste şi peștele, pe care îmi permit să-l gătesc de două ori pe lună. Cumpăr o bucățică mică, iar de sărbători iau unul întreg. Produsele de post sunt scumpe, ne bat la buzunar”, adaugă cea care timp de 15 ani i-a încântat pe piteşteni cu vocea ei inconfundabilă.

„Aici şi aerul vindecă”

Nu regretă faptul că nu a rămas la Piteşti şi asta deoarece din punct de vedere moral nu se mai simţea bine acolo. „Aici şi pământul, şi aerul vindecă. Însă mai este o vorbă: căderea sfântă e cea mai importantă”, susţine artista.
Nina Crulicovschi a început să cocheteze cu muzica din clasa a III-a, însă la 18 ani a ieşit pe scena mare, fiind invitată să facă parte din Ansamblul „Mărţişor”. Atunci avea să cutreiere Bulgaria, Finlanda, Rusia, Bulgaria şi Cehoslovacia.
De dragul muzicii a făcut multe sacrificii, însă ni s-a confesat că cele mai multe au fost de dragul ţării. A avut numeroase propuneri de a pleca în afară, însă le-a refuzat, iar astăzi, când o apasă singurătatea, îi pare rău şi se întreabă de ce, totuşi, n-a plecat.

Viorel, unica sa dragoste

Regretă că nu a avut timp să-şi întemeieze o familie, că nu are copii şi nepoţi.
„E regretul meu enorm, însă așa au fost timpurile. Unica mea dragoste a dispărut când eu aveam 36 de ani, îi spunea Viorel. De atunci nu mai știu ce înseamnă iubirea. Ştiţi, în tinereţe eram tăcută, îi ascultam pe toţi… Prea mult i-am ascultat”, ne-a spus la sfârşitul discuţiei Nina Crulicovschi.

Lena NEGRU