Cristofor Aldea-Teodorovici: „Sunt un adevărat gardian al muzicii părinţilor mei!”

Cristofor Aldea-Teodorovici explică de ce i-a spus ‘nu’ lui Carla’s Dreams

Scandal în muzica românească. Săptămâna trecută, Carlas’ Dreams a realizat un cover la legendara melodie „Focul din vatră” din repertoriul Doinei şi a lui Ion Aldea-Tedorovici, însă fără să-i ceară acordul lui Cristofor, cel care deţine drepturile de autor. După ce a auzit cover-ul, fiul regretaţilor artişti i-a interzis lui Carla’s Dreams să cânte melodia părinţilor săi. Obosit să lupte cu cei care interpretează fără voie creaţia Doinei şi a lui Ion Aldea-Teodorovici, Cristofor a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia a anunţat că de acum încolo, dacă nu i se va solicita acordul, va apela la instanţa de judecată.

Cristofor Aldea-Teodorovici consideră că sosit timpul ca şi în R. Moldova să se spună „Stop!” principiului „las’ că merge şi aşa!”, făcând referire la faptul că tot mai mulţi cântăreţi îşi permit să cânte, fără acordul lui, melodiile din repertoriul Doinei şi a lui Ion Aldea-Teodorovici.
Se pare că picătura care a umplut paharul a fost cover-ul la legendara melodie „Focul din vatră”, realizat de cei din Carla’s Dreams. Fiul regretaţilor artişti consideră că o trupă care are în repertoriul său piese ce conţin cuvinte vulgare, printre care şi rusescul ‘Poh*i’, „nu poate promova muzica părinţilor săi, cei care au luptat pentru limba şi cultura românească”.

Un simplu apel

1„Nu credeam să ajung să mă justific în faţa naţiunii noastre, despre drepturile pe care le am. Împreună cu părintii am avut o viață foarte zbuciumată. Şi eu, dar şi părinții mamei mele, știu prin câte au trecut Doina şi Ion Aldea-Teodorovici (au colindat în lung şi-n lat, zi și noapte, Moldova și România pentru un sac de cartofi sau o bucată de pâine, au cântat pe frontul războiului din Transnistria, au fost persecutați din cauza că au cântat prea românește etc.) pentru ca să realizeze cântece și melodii ce reprezintă durerile și bucuriile neamului nostru. Au realizat orchestrații atât de ample şi totul pentru promovarea spiritualității românești și universale. Nu am nimic contra să li se cânte piesele, ba dimpotrivă, mă bucur mult! Dar să se realizeze în mediul privat, iar cei care vor să o facă public, nu au nevoie decât să dea un simplu familiei noastre, autorilor textelor ori reprezentanţilor legali ai acestora, cum ar fi doamna Vieru, doamna Matcovschi ori doamna Păunescu, pentru aprobarea aranjamentului, stilisticii interpretării și a formei coverului”, susţine Cristofor Aldea-Teodorovici, precizând că Carlas’ Dreams nu sunt unicii care l-au pus în faţa faptului împlinit, căci anterior la fel au procedat şi alţii, printre care cântăreaţa din România Elena Gheorghe, dar şi „Catharsis”.
Fiul marilor artişti care au luptat pentru unirea Basarabiei cu România este de părere că persoanele care cunosc legea îi vor da dreptate. Nu şi-a dorit scandalul cu Carla’s Dreams, ar fi preferat să rezolve neînţelegea pe cale amiabilă, fără implicarea presei, doar că cei din urmă s-au făcut că plouă.

„E ca şi cum aş lupta cu morile de vânt”

În ziua în care a văzut cover-ul pe Youtube, Cristofor a luat legătura cu managerii trupei, aceştia promiţându-i că vor lua legătura cu liderul formaţiei şi că-l vor contacta „imediat”, lucru care nu s-a întâmplat. Peste o zi, cel care deţine drepturile de autor asupra creaţiilor lui Ion şi ale Doinei Aldea-Teodorovici le-a scris celor de la Youtube, anunţându-i despre încălcarea drepturilor sale.
„Le-am trimis actele care demonstrează că sunt succesorul de drept şi, ca întotdeauna, Youtube mi-a dat dreptate. Au blocat înregistrările, dar, din nefericire, ele fuseseră deja descărcate şi încărcate pe reţelele de socializare. În principiu, e ca şi cum aş lupta cu morile de vânt. Cei de la Carla’s m-au apelat peste patru zile, însă n-am reuşit să vorbesc cu ei, eu fiind implicat în câteva evenimente foarte importante pentru mine.
Continuând a le bloca înregistrările, mă gândeam că liderul trupei va înţelege că sunt împotriva cover-ului realizat de ei. Peste o săptămână, am primit un răspuns de la managerul proiectului, care s-a arătat nedumerit, el considerând conflictul epuizat. Numele Carla’s Dreams este asociat cu unele melodii care nu pot coexista în acelaşi concert cu melodiile părinţilor mei. Imaginaţi-vă: după o piesă în care există şi cuvinte vulgare, urmează „Focul din vatră”. Ori viceversa. Despre ce vorbim? Dacă liderul proiectului şi-ar face o altă denumire de trupă, aş fi de acord să cânte cover-ul, căci nu am nimic cu el personal. Vom ajunge în instanţă în cazul în care ei vor continua să publice această melodie ori să o cânte la concerte”, a declarat Cristofor Aldea-Teodorovici în cadrul conferinţei de presă, precizând că s-a văzut nevoit să o organizeze deoarece au mai fost antecedente şi din partea alor artişti de pe ambele maluri ale Prutului.

Carla’s Dreams: „Pace.”

2În cadrul întâlnirii cu jurnaliştii, muzicianul a ţinut să precizeze că, din respect pentru Doina şi Ion Aldea-Teodorovici şi pentru valorilor pentru care au militat aceştia, ajungând să plătească cu preţul propriilor vieţi, se vede dator de a proteja integritatea creaţiei lor.
„Am nişte principii care mă fac să fiu un adevărat gardian al muzicii lui Ion şi Doina”, a precizat muzicianul la sfârşitul conferinţei.
Am încercat să luăm legătura cu Carla’s Dream, însă membrii proiectului preferă să stea departe de acest scandal, limitându-se să posteze pe pagina de Facebook a trupei următorul mesaj: „Om – apoi reprezentantul unei națiuni şi culturi…P.S. Pace.”.
L.N.