Președintele va fi ales direct de cetățeni după expirarea mandatului actualului preşedinte

Președintele va fi ales direct de cetățeni după expirarea mandatului actualului preşedinte

Curtea Constituțională a declarat astăzi, vineri, 4 martie, neconstituționale mai multe modificări la Legea supremă efectuate în 2000, inclusiv cea care prevede că președintele statului este ales de către parlament. Curtea Constituțională a stabilit că, după expirarea mandatului actualului președinte, șeful statului ar urma să fie ales prin votul direct al tuturor cetăţenilor.

Instanța supremă și-a motivat decizia prin faptul că, în 2000, atunci când Parlamentul a modificat Constituția au fost operate modificări în textul inițial avizat de Curtea Constituțională. De asemenea, Curtea a constatat că alegerea președintelui de către Parlament a provocat mai multe crize politice. Sesizarea a fost depusă la Curte în noiembrie 2015 de către un grup de deputați PLDM.

„Modificările din Constituţie adoptate în 2000 privind alegerea şefului statului sunt neconstituţionale, deoarece au fost introduse fără avizul Curţii Constituţionale. A fost omisă o etapă din procesul de legiferare şi modificare a Constituţiei, lucru ce duce la neconstituţionalitatea acestei decizii”, a declarat pentru jc.md Nicolae Osmochescu.

În martie expiră mandatul actualului preşedinte, după care vor fi organizare alegeri prezidenţiale în conformitate cu prevederile Constituţiei valabile până în 2000. Regimul politic din R. Moldova va fi parlamentar-prezidenţial.

Ilie Gulca