Nimeni nu garantează calitatea mâncării gătite din magazine

Multe din preparatele care se vând în supermarketurile de la noi sunt de calitate dubioasă; consumându-le, vă asumaţi consecinţele

central 54267463

Cine verifică mâncarea gătită din magazine, ce se întâmplă cu ea după ce expiră termenul ei de valabilitate şi unde ajung produsele alimentare expirate sau stricate? Acestea sunt o serie de întrebări la care am încercat să aflăm răspunsul. Din păcate, ceea ce am aflat nu ne inspiră optimism, chiar dacă responsabili de diferit rang din domeniu evită să se pronunţe deschis pe marginea subiectului.

La ora 18.30, vitrina unui market din sectorul Botanica este plină cu mâncare gătită, salate cu maioneză, peşte prăjit, carne coaptă, prăjită. La întrebarea: „Ce faceţi cu mâncarea rămasă?”, vânzătoarea ne răspunde: „Dacă nu se vinde, o aruncăm”. „Dar cu legumele care rămân şi încep să se strice?” „O parte din ele sunt folosite la prepararea bucatelor, iar cele stricate de tot se aruncă”.

De la 1 februarie supermarketurile franceze nu mai au voie să arunce şi să irosească alimentele nevândute, acest lucru fiind de acum interzis prin lege. Potrivit noii legislaţii, alimentele nevândute vor fi donate organizaţiilor de caritate. Noile prevederi se aplică oricărui supermarket de 400 de metri pătraţi sau mai mult. În cazul în care companiile nu respectă legea, acestea pot primi amenzi de până la 3750 de euro.

Într-un supermarket din centrul oraşului, la ora 22.00, se vinde mâncare gătită cu reducere de 30%, 50%. Vitrinele, la fel, sunt pline, aici vânzătoarea ne spune că resturile de mâncare şi produsele expirate sunt duse la o fermă de porci din apropierea Chişinăului. Un angajat al unui supermarket din capitală ne-a povestit confidenţial despre felul în care se prepară mâncărurile la locul său de muncă. „La noi nu se pierde nimic, niciun produs!. Bucatele se fac din resturi, produse expirate sau la limita termenului de valabilitate. Chiar şi varza care se strică, se curăţă şi se dă la murat sau la plăcinte”, ne spune tânărul care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Liliana a lucrat în trecut într-un magazin din Chişinău, ea ne spune cum se împrospătează salamurile. „Când mezelurile începeau să miroase, le dădeam cu oţet. Resturile de salamuri erau duse la bucătărie, unde se foloseau la sarmale, salate şi alte mâncăruri. Eu de atunci nu mai cumpăr mâncare de la marketuri, ştiu cum se prepară”, ne spune femeia.

În 2015, au fost anchetate şase focare de toxiinfecţii alimentare

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) este autoritatea administrativă subordonată Guvernului, responsabilă de implementarea politicii statului în domeniul de reglementare şi control pentru siguranţa alimentelor, calitatea produselor primare, produselor alimentare şi a hranei pentru animale. Şefa Direcţiei Supravegherea Comerţului, Distribuţiei şi Consumului Produselor Alimentare a ANSA, Angela Chiriac, a declarat pentru JURNAL de Chişinău că, în 2015, inspectorii Direcţiei Municipale pentru Siguranţa Alimentelor au controlat 271 de unităţi de alimentaţie publică (restaurante clasice, cu autoservire, cu servire rapidă, de tip bar sau cafenea, cu caracter social; unităţi de comerţ ce dispun de secţii de preparare şi comercializare a produselor culinare gata pentru consum), în urma cărora au fost întocmite 42 de procese-verbale de contravenţie în domeniul sanitar-veterinar. Au fost înregistrate şi anchetate şase focare de toxiinfecţii alimentare, soldate cu sistarea activităţii agenţilor economici implicaţi. Totuşi nu am primit un răspuns de la ANSA dacă magazinele, localurile unde se vând mâncăruri gătite sunt verificate zilnic.

Agentul economic decide ce face cu mâncarea expirată

Conform Hotărârii Guvernului nr. 1300 din 30.12.1998, toate produsele falsificate, produsele ce prezintă pericol pentru viaţa şi sănătatea consumatorilor şi pentru mediul ambiant sunt retrase din comerţ şi nimicite. Natalia Cojocaru din cadrul Agenţiei Pentru Protecţia Consumatorilor a menţionat pentru ziarul nostru că, după expirarea termenului de valabilitate, mărfurile sunt scoase din comerţ. „Conform hotărârii menţionate mai sus, dacă un lot de produse este considerat inutilizabil pentru consum, dar nu prezintă pericol din punct de vedere sanitaro-epidemiologic, produsele pot fi acceptate în baza unei hotărâri corespunzătoare a medicului veterinar ca hrană pentru animale sau pentru uz tehnic. În cazul în care produsele alimentare urmează a fi nimicite, se emite o hotărâre specială a medicului-şef sanitar de stat sau a medicului veterinar, în care se indică modul, metoda şi termenele de nimicire. În cele mai dese cazuri, în special pentru produsele culinare, sunt utilizate condiţionat de sine stătător de către agentul economic”, menţionează Natalia.

Agentul economic este obligat să plaseze produsele însoţite de fişa tehnologică şi certificatul de calitate în care sunt indicate ora, data fabricării şi termenul de valabilitate. În cazul în care drepturile consumatorului sunt încălcate, aceştia sunt rugaţi să telefoneze la Linia Fierbinte a Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor – 02274 14 64. Medicul igienist al Centrului de Sănătate Publică, Constantin Grecu, atenţionează că la procurarea produselor alimentare e necesar de ţinut cont de datele de pe etichetele respective privind denumirea produsului, data fabricării, condiţiile şi termenele de păstrare.

Opinii

Diana Marin: „În septembrie 2015, la ora 22, soţul a mers la o unitate dintr-o reţea de supermarketuri, situată la Botanica, să cumpere nişte scrumbie în cutie. Fiind târziu, nu am observat data de producţie. Când a ajuns acasă şi am deschis-o, avea un miros insuportabil, am închis cutia şi am observat că este expirată din data de 20 mai 2015. La magazin mi-au întors banii doar când am menţionat că voi contacta protecţia consumatorului. După ce am primit banii, am intrat în market să luăm altă cutie, dar ce să vezi? Raftul era plin cu cutii expirate, erau în jur de 40, poate şi mai multe”.

Carolina Chirilescu