Vladimir Plahotniuc, viitorul preşedinte al Republicii Moldova?

PLAHOTNIUCSPARGATOR

Într-o emisiune TV online, jurnalistul Vitalie Călugăreanu a declarat că viitorul președinte al Republicii Moldova ar putea fi „șeful” oligarhilor moldoveni. El consideră că alegerea șefului statului e ca şi rezolvată pentru că numărul necesar de voturi nu mai reprezintă o problemă. De aceeaşi părere este şi analistul politic Oazu Nantoi, care menţionează că nu numai Plahotniuc ar putea deveni preşedinte al R. Moldova, dar şi şoferul acestuia, pentru că „asta este democraţia în R. Moldova”.

Vitalie Călugăreanu susţine că prim-vicepreşedintele PD Vladimir Plahotniuc va încerca să candideze, iar PCRM ar putea să-l voteze în legislativ. Analistul politic Oazu Nantoi, vicepreşedinte al PPEM, nu este la curent dacă s-au purtat discuţii printre politicieni despre cine ar putea deveni noul preşedinte al Republicii Moldova, după Nicolae Timofti. „N-am de unde să am informaţii, deoarece nu fac parte din clanul lui Plahotniuc”, susţine Nantoi.

Solicitat de JURNAL, Oazu Nantoi, la fel ca şi Călugăreanu, crede că alegerea lui Vladimir Plahotniuc la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova nu ar mai fi o problemă: „Dacă ne uităm la actorii politici, este evident că, din luna mai 2014, PCRM în frunte cu Vladimir Voronin a renunţat la ideea de a lupta pentru putere şi a acceptat să meargă la alegeri în calitate de partener de business al lui Plahotniuc. Şi acest business s-a făcut atunci când s-a votat guvernul minoritar, atunci când 14 deputaţi comunişti s-au declarat social-democraţi, pentru ca Ghimpu să voteze împreună cu ei, atunci când Voronin şi Dodon au votat moţiunea de cenzură împreună cu PD. E vorba de afaceri, de parteneriat în afaceri. Şi este evident că, după ce Vladimir Plahotniuc a „privatizat” 57 de voturi, el mai are la dispoziţie acele voturi lăsate formal lui Voronin ca să aibă „jucărica” ce se numeşte fracţiune. Şi, pornind de la aceasta, fie Vladimir Plahotniuc, fie şoferul lui, poate fi ales preşedinte. Asta este democraţia în Republica Moldova”.

Pe de altă parte, Valeriu Streleţ, preşedintele PLDM, a spus pentru JURNAL de Chişinău că „înaintarea într-o asemenea funcţie importantă în stat a unei candidaturi care nu are măcar un minim suport social, ba din contra, este o persoană controversată şi cu mare opoziţie populară, ar sfida făţiş opinia publică, ducând la o revoltă socială de proporţii”. El a menţionat că membrii PLDM nu l-ar vota pe Vladimir Plahotniuc în calitate de preşedinte al statului.
La ce s-ar ajunge dacă Vladimir Plahotniuc ar deveni preşedinte al RM? „Buboiul, înainte de a crăpa, trebuie să se coacă, cum se spune în popor. Dacă societatea va accepta acest lucru, se va instala un regim autoritar cu o democraţie mimată. Dacă societatea nu-l va accepta, atunci mai vedem”, a opinat Oazu Nantoi.

Şi Valeriu Streleţ crede că, în cazul în care Vladimir Plahotniuc va fi ales preşedinte, ne-am putea aştepta la noi proteste. Menţionăm că președinta fracțiunii PCRM din Parlament, Inna Șupac, a declarat recent că, probabil, s-au găsit deja voturile necesare pentru alegerea președintelui Republicii Moldova.

Victoria POPA

7 Comentarii