Maria Stoianov construieşte un azil pentru persoane din sfera culturii!

Maria Stoianov construieşte un azil pentru persoane din sfera culturii!

Pe 28 februarie, Maria Stoianov, textieră, compozitoare, interpretă şi moderatoare a unei emisiuni de radio, va aniversa 50 de ani. Şi în acest an omagiata îşi va sărbători ziua de naştere pe scenă, organizând o întâlnire de suflet cu prietenii şi admiratorii creaţiei sale. Solicitată de JURNAL de Chişinău, compozitoarea a vorbit despre spectacolul pe care-l organizează, dar şi despre proiectul la care lucrează de trei ani – construcţia unui azil pentru persoane din sfera culturii şi nu numai, care au rămas singuri şi cărora nu are cine le da o cană cu apă şi o bucată de pâine.

În ultimii ani, Maria Stoianov îşi sărbătoreşte ziua de naştere într-un mod mai inedit: organizând pentru cei care îi apreciază creaţia o seară de suflet la care iau parte colegii săi de scenă. Aşa va face şi în acest an, căci pe 28 februarie, la Filarmonica Naţională „Serghei Luchevici”, va avea loc spectacolul omagial cu genericul „M-am născut dintr-o iubire”. Melomanii au răsplătit-o pe omagiată în cel mai frumos mod posibil: primele 400 de bilete s-au vândut în doar patru ore, iar peste o săptămână în casele Filarmonicii nu mai rămăsese niciun bilet de vânzare.

Piese în primă audiţie

„S-au vândut fără să plasez publicitate pe la posturile de radio ori la televiziuni – nu ştiu dacă un artist şi-ar putea dori ceva mai mult decât atât. Vreme de vreo 10 ani am organizat concerte cu mai mulţi artişti, în ultimii cinci ani urc doar eu pe scenă, însă în acest an voi face o totalizare. În cadrul spectacolului creaţiile mele vor fi cântate de mai mult de 20 de interpreţi din Basarabia şi din România. Se vor cânta melodii de diferite genuri: balade, muzică populară şi patriotică, rock”, ne-a declarat Maria Stoianov, precizând că majoritatea pieselor din concert vor răsuna în primă audiţie, fiind interpretate de Mihai Ciobanu, Vitalie Dani, Anatol Mârzenco şi un invitat-surpriză de care a aflat zilele acestea.
De ce a ales acest generic pentru spectacolul jubiliar? Pentru că, spune artista, ea însăşi este o sămânţă din care a ieşit o floare, ca în cântecul ei, iar parfumul acesteia şi-l doreşte leac pentru toate sufletele care vibrează la unison cu sufletul său. „Cântecele mele sunt seminţe de flori aruncate pe câmp, iar câmpul acesta este sufletul omului”, afirmă Maria Stoianov.

„Nu mai ştiu câte melodii am semnat”

Cunoscuta textieră şi compozitoare semnează melodii pentru artişti de pe ambele maluri ale Prutului. Nu mai ştie câte piese a semnat până acum, pentru că, spune ea, până la urmă contează doar câte dintre acestea sunt cântate.
„Nu ştiu dacă un livădar ţine cont câţi copaci a sădit. Da, am semnat multe melodii, dar nu mai ştiu câte anume, căci pentru mine contează câte dintre acestea sunt cântate şi au devenit cunoscute. Aş putea să vă enumăr doar câteva dintre acestea: „Viaţa mea”, „Maria”, „Ochii mei”, „A doua tinereţe a început”, „Lacrimă de mamă”, „Doamne, ce frumoasă este viaţa”, „Tu şi eu” ş.a. Lui Fuego i-am semnat un CD întreg, iar cu Anişoara Puică, după Ion Aldea-Teodorovici, am făcut revoluţie în muzica uşoară. Nu accept să scriu pentru oricine şi rup orice colaborare cu cel care nu spune cine a semnat muzica şi textul melodiei. Am avut şi astfel de experienţe şi acum nu mai scriu pentru ei. Şi nu contează dacă e artist consacrat ori începător”, susţine îndrăgita textieră.
Spectacolul va începe cu melodia „M-am născut dintr-o iubire”. La eveniment, care va dura în jur de două ore şi jumătate, sunt aşteptaţi şi peste 100 de invitaţi din România. Deşi are emoţii la toate concertele şi evenimentele la care ia parte, cele pentru ziua de 28 februarie sunt mai speciale. „La acest spectacol am muncit o viaţă”, precizează compozitoarea.
Şi-ar fi dorit ca pe scenă să urce şi sora sa, Luminiţa, care cântă la cobză, însă dorinţa ei nu se va îndeplini, căci aceasta munceşte în străinătate de mai mulţi ani.

Despre construcţia azilului

„Luminiţa a fost în R.Moldova de Revelion, atunci am susţinut câteva spectacole, însă sper că va reveni definitiv acasă în luna mai, când cobza ei va fi nelipsită de lângă vioara mea. Sunt implicată într-un proiect care o va aduce la baştină şi pentru care va munci – este vorba de construcţia unui azil pentru persoane din sfera culturii şi nu numai, dar şi a unui studiou pentru copiii din familii social-vulnerabile. De vreo trei ani am această idee. Mi-a luat doi ani să găsesc teritoriul potrivit pentru a ridica azilul, iar aici m-a ajutat primăriţa oraşului Străşeni, Valentina Casian, care mi-a pus la dispoziţie un lot de pământ destinat construcţiei. Deja s-a dat start lucrărilor, aşa că mi-aş dori la la toamnă să aibă loc inaugurarea. Ca să înţeleagă lumea corect: nu este un proiect finanţat de stat, iar eu, alături de alte persoane care vor dori să fie alături de mine, voi umbla cu mâna întinsă pentru a cere alocaţii pentru cei cărora nu are cine să le dea o cană cu apă şi o felie de pâine. Azilul va deveni casă pentru 30-60 de persoane. Iar dacă lucrurile vor merge bine, vom deschide filiale şi în ale localităţi”, susţine compozitoarea.

Ca la 30 de ani

Spre sfârşitul discuţiei noastre, Maria Stoianov ne-a mărturisit că în prag de 50 de ani, cât urmează să împlinească la sfârşit de lună, se simte ca la 30 de ani. Are şi motive pentru a se simţi aşa: primul ar fi pentru că soţul, mai tânăr ca ea, i-a împărţit din tinereţea lui, iar al doilea e modul său de viaţă activ.
„Pentru că mă simt bine şi nu merg la medici. Pentru că am tot ce-mi trebuie şi nu am nevoie de nicio intervenţie din partea chirurgilor esteticieni – doar din când în când îmi permit să mă fardez. Unde mai pui că nu am niciun regret. Poate că uneori, din lipsă de experienţă de viaţă, nu am procedat corect în anumite situaţii, însă Cel de Sus, ştiindu-mi inima curată, mi-a dat tot ce mi-am dorit. Soţul meu întotdeauna spune: trebuie să ne mulţumim cu puţinul pe care ni-l dă Dumnezeu”, conchide ea.
Viaţa de familie a Mariei Stoianov rămâne un subiect tabu pentru mass-media – este doleanţa soţului şi a fiicei lor, iar artista le-o respectă, căci s-a convins: familia frumoasă pe care o are e „un izvor a cărui apă nimănui nu-i va permite s-o tulbure”.
Lena NEGRU