Jurnalistă din R. Moldova, premiată la un festival de film din America! FOTO

Pelicula realizată de o jurnalistă din R.Moldova, desemnată „cel mai bun scurtmetraj” la Festivalul Independent de Film din Los Angeles 1Natalia Ghilaşcu a aplicat la programul „Hubert Humphrey” şi a obţinut o bursă la Cronkite School of Journalism and Mass Communication, la Universităţii de Stat din Arizona. Aşa că din august 2015, alături de alţi 20 de jurnalişti din întreaga lume, învaţă meserie în „ţara tuturor posibilităţilor”. Acolo a realizat pelicula „Angel Back”, cu care în ianuarie a participat la Festivalul Independent de Film din Los Angeles. Din cele 300 de filme înscrise în competiţie, 40 au fost nominalizate, iar printre acestea s-a numărat şi „Îngerul s-a întors”, care a fost desemnat „cel mai bun scurtmetraj”.

Timp de cinci ani, Natalia Ghilaşcu a profesat jurnalismul în R. Moldova, iniţial a scris pe subiecte politice, apoi s-a specializat pe tematica Drepturile omului. Însă nu jurnalismul a fost „prima ei dragoste”, ci economia. Vorba e că după ce a absolvit liceul din Cotiujenii Mari, r. Şoldăneşti, a venit la Chişinău, unde a aplicat la facultatea de economie. „Pofta” de jurnalism i-a venit în timpul studiilor, când a editat un ziar şi a activat în cadrul mai multor organizaţii non-profit.

„Bună întrebare, să ştii!”

2„Atunci mi s-a trezit interesul sporit faţă de jurnalism şi am hotărât să fac o a doua facultate. De ce am ales să fac jurnalism şi nu economie? Bună întrebare, să ştii! Domeniul economic mi s-a părut prea plictisitor. Era un job de oficiu, iar mie îmi place să călătoresc şi să comunic. Deşi nu am profesat în sfera economiei, cunoştinţele pe care le-am dobândit pe parcursul anilor de studii îmi sunt utile şi azi, căci am învăţat să aplic managementul, marketingul şi atragerea investiţiilor în jurnalism”, ne povesteşte Natalia Ghilaşcu, actualmente aflată la un stagiu în Arizona.

America, un vis mai vechi

3În timpul discuţiei cu jurnalista noastră aveam să aflăm că încă din copilărie şi-a dorit să ajungă în SUA. Liceană fiind, a avut o profesoară de engleză din Corpul Păcii, originară din statul Colorado, graţie căreia a îndrăgit America încă înainte să păşească pe pământul ei. Visa cu ardoare să vadă „ţara tuturor posibilităţilor”, iar în 2005 i-a surâs norocul, căci a obţinut o bursă de scurtă durată în cadrul unui program de interacţiune cu studenţi din mai multe şcoli şi universităţi. A urmat o a doua şansă, în 2011, prin intermediul programului „Open World”, când, jurnalistă fiind, a plecat să monitorizeze modul în care colegii americani scriu despre alegerile locale care aveau loc în acea perioadă în America, dar şi cum e reflectat domeniul politic în mass-media americană.
Anul trecut a aplicat la programul „Hubert Humphrey”, iar după un proces destul de anevoios şi riguros, a fost selectată, alături de alţi 20 de jurnalişti din toate colţurile lumii, să-şi facă studiile, pentru un an, la Cronkite School of Journalism and Mass Communication.

Cum se face jurnalism în America

4„La program participă jurnalişti profesionişti, care vor să-şi aprofundeze cunoştinţele acumulate până la momentul de faţă şi care vor să stabilească relaţii profesionale cu colegii lor din SUA. Pentru mine, această bursă e foarte importantă şi a durat un an până amobţinut-o. Procesul de selectare a fost îndelungat şi anevoios, iar pentru a dovedi că merit să fiu una din cei 20 a trebuit să merg la mai multe interviuri. S-a ţinut cont nu doar de studiile pe care le am, ci şi de experienţa de lucru în domeniu. Acum am ore de jurnalism, fac stagieri la posturi de televiziune americane, iar de curând am învăţat un curs nou: Bazele filmului”, ne mai spune jurnalista, care va sta în Arizona până în iunie 2016, atunci când se va încheia stagiul ei.
De când se află în America, Natalia a avut ocazia să viziteze mai multe instituţii media de acolo, iar în decembrie a mers la cea mai prestigioasă televiziune – NBC Universal TV din New York.
Jurnalista a rămas impresionată de nivelul reportajelor realizate. De exemplu, la o singură ştire de buletin lucrează mai multe persoane: producătorul, reporterul, producătorul executiv, operatorul şi editorul.

Stagierea la 12 News

5„Materialele se fac la un alt nivel: sunt mult mai calitative, iar la un buletin de ştiri lucrează o armată de oameni. Am cunoscut şi jurnalişti români care s-au integrat foarte bine în mass-media americană. La momentul de faţă fac stagiere la televiziunea 12 News, afiliată NBC-ului. Scriu despre est-europeni, iar echipa din care fac parte este foarte receptivă. Dacă la noi materialele curg ca pe bandă rulantă, aici la un subiect se lucrează chiar şi o săptămână. Mi-aş dori să mai pot rămâne aici măcar încă vreo doi ani, însă bursa presupune revenirea acasă, unde urmează să pun în practică tot ce am învăţat peste ocean”, susţine jurnalista.

Despre „Angel Back”

filmDe curând, Natalia Ghilaşcu a realizat un scurt-metraj la care a lucrat timp de o lună. Pelicula „Angel Back” e inspirată din viaţa unei evreice din R.Moldova care şi-a pierdut iubitul într-un accident rutier înainte ca ei doi să-şi oficializeze relaţia. Cunoscând trăirile femeii, Natalia a decis să le expună într-un scurt-metraj. A fost prima ei încercare de a realiza o peliculă. A lucrat cu o echipă de începători şi nu se aştepta că produsul va fi proiectat în Los Angeles. Dar acum o lună, Natalia a participat cu „Angel Back” la Festivalul Independent de Film. În competiţie s-au înscris 300 de pelicule, însă nominalizare au fost doar 40. Printre ele s-a regăsit şi filmul realizat de jurnalista noastră, care a fost desemnat „cel mai bun scurtmetraj”.
„Pentru mine, e ca un imbold, o încurajare să-mi fac un loc în această nişă a artei. Acum lucrez la un film documentar despre Holocaust. Pentru mine este important să finisez acest proiect, iar în SUA am şansa să mă întâlnesc cu victimele acestuia”, susţine Natalia, precizând că de când a venit în America poartă pe mână ceasul după ora din R.Moldova. „În modul ăsta sunt alături de voi, alături de familie şi de colegi cu care comunic şi nu vreau să-i deranjez la ore târzii”.

Lena NEGRU